Με πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση επιτράπηκε στη χώρα μας η χρήση τυποποιημένων στερεών καυσίμων (pellets) στις κεντρικές εγκαταστάσεις θέρμανσης Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Τα νοικοκυριά θα μπορούν πλέον να εκμεταλλευτούν τα οικονομικά (και περιβαλλοντικά) οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση βιομάζας.
Τι είναι η βιομάζα. Με τον όρο βιομάζα εννοούμε τα φυτικά και δασικά υπολείμματα (καυσόξυλα, άχυρα, κλαδοδέματα, πριονίδια, ελαιοπυρήνες, κουκούτσια), τα ζωικά απόβλητα (κοπριά, άχρηστα αλιεύματα), τα φυτά που καλλιεργούνται στις ενεργειακές φυτείες, τα αστικά απορρίμματα καθώς επίσης και τα υπολείμματα της βιομηχανίας τροφίμων, της αγροτικής παραγωγής και το βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα των αστικών απορριμμάτων.
Τι κερδίζεις από τη χρήση της. Σημαντική οικονομία, τι άλλο; Η πλέον εμπορική μορφή βιομάζας είναι τα pellets, μικρά κυλινδρικά τεμάχια από συμπιεσμένο ξύλο διαφόρων μεγεθών, που μπορούν εύκολα να συσκευαστούν, να μεταφερθούν και να αποθηκευτούν. Ο επίσημος υπολογισμός είναι ότι 2 κιλά pellets ισοδυναμούν σε θερμογόνα δύναμη με 1 λίτρο πετρελαίου. Η τιμή πώλησης των pellets είναι 250 ευρώ περίπου ο τόνος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τη θέρμανση που θα εξασφαλίσει μια οικοδομή με 1 τόνο πετρελαίου, κόστους 950-1.000 ευρώ, μπορεί να την αποκτήσει σε pellets με 500 μόλις ευρώ!
Τι εξοπλισμό χρειάζεσαι. Όταν μιλάμε για κεντρική θέρμανση, θα χρειαστεί πιθανότατα καινούριος καυστήρας και λέβητας, κατάλληλοι για την καύση βιομάζας, καθώς και αποθηκευτικός χώρος για τα pellets. Τα συστήματα καυστήρα-λέβητα τιμολογούνται γύρω στις 5.000 ευρώ, ανάλογα φυσικά με την ποιότητά τους. Υπάρχουν πάντως και καυστήρες πετρελαίου που μπορούν να μετατραπούν σε βιομάζα με σαφώς μικρότερο κόστος. Το καλοριφέρ του σπιτιού λειτουργεί κανονικά, χωρίς να χρειάζεται οποιαδήποτε τροποποίηση. Η εξοικονόμηση χρημάτων βέβαια από τη χρήση βιομάζας, που φτάνει στο 50% του πετρελαίου, είναι τέτοια που οι ένοικοι θα έχουν ένα ετήσιο όφελος 2.500 ευρώ κι επομένως θα κάνουν απόσβεση της επένδυσης των 5.000 ευρώ (για καινούριο καυστήρα-λέβητα) σε μόλις 2 χρόνια...
Η στροφή στη βιομάζα μπορεί να έχει πολύ θετικές οικονομικές συνέπειες όχι μόνο για τον χρήστη, αλλά και για την ελληνική οικονομία. Βιομάζα παράγεται ήδη στη χώρα μας, με 7 εργοστάσια pellets, μένει τώρα να γενικευτεί η χρήση της.
Η βιομάζα έχει μέλλον, και στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε καλό είναι να το ψάξεις. Βέβαια, λίγη ενημέρωση είναι απαραίτητη, για να δεις ποιοι λέβητες στερεών καυσίμων και ποιο καύσιμο είναι κατάλληλο για την περίπτωσή σου...