Όμως γιατί ονομάζεται «Νησί του Πάσχα»; Έχει καμία σχέση με το δικό μας
Πάσχα;
Κι όμως έχει. Ονομάστηκε έτσι από τον πρώτο Ευρωπαίο επισκέπτη που καταγράφηκε ποτέ στο νησι, τον Ολλανδό εξερευνητή Jacob Roggeveen, ο οποίος το βρήκε τυχαία, την Κυριακή του Πάσχα το 1722, καθώς έψαχνε το νησί του Davis, ή το Davis (όπως ονομαζόταν η περιοχή που ήθελε να βρει). Ο Roggeveen, το ονόμασε Paasch-Eyland ( όπως ονομαζόταν το 18ο αιώνα στα ολλανδικά το «Νησί του Πάσχα»). Το ισπανικό επίσημο όνομα που έχει σήμερα το νησί, Isla de Pascuaτο, επίσης σημαίνει, νησί του Πάσχα.
Το Πολυνησιακό όνομα του νησιού όπως το έλεγαν στα παλιά χρόνια, Rapa Nui ή Big Rapa δόθηκε από το 1860, από κάποιους σκλάβους, λόγω της γεωγραφικής ομοιότητας του νησιού με το νησί Rapa, στα Bass Islands που ανήκουν στην ομάδα των Αυστραλιανών Νησιών.
Άλλες αναφορές για το αρχικό Πολυνησιακό όνομα του Νησιού του Πάσχα, περιλαμβάνουν »Te pito o te henua» (τα δύο άκρα της γης), αφού θεωρείτο ο σύνδεσμος του κόσμου των ζωντανών και του κόσμου των πνευμάτων που ζούσαν στα βάθη των ωκε
ανών. Άλλη εξήγηση για αυτό το όνομα είναι πως αφού το Νησί του Πάσχα είναι το πιο ανατολικό Πολυνησιακό νησί, πιθανώς το όνομα «Te pito o te henua» να αναφέρεται στο ότι είναι το ‘τέλος’, ‘άκρο’ του κόσμου των ζωντανών. Σύμφωνα με προφορικές παραδόσεις, κάποτε είχε το όνομα » Mata-ki-Te-rangi» που σημαίνει «μάτια που κοιτούν στον ουρανό!»