Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2011

Οι φοροτεχνικοί ζητούν να αποσυρθεί η ηλεκτρονική κάρτα συναλλαγών

Γράφει: Γιώργος Αθανασίου

Να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη σε μια σειρά από νομικούς και ουσιαστικούς λόγους (μεταξύ των οποίων και ο αριθμός 666 που φέρει η κάρτα όπως αναφέρουν προσβάλλει το θρησκευτικό συναίσθημα 3,5 εκατομμυρίων πολιτών) η ηλεκτρονική κάρτα καταγραφής των αποδείξεων, καθώς και η...
επιβολή ανώτατου πλαφόν στις συναλλαγές με μετρητά (1.500 ευρώ), ζητεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας η Πανελλήνια Ένωση Φοροτεχνών Επιστημόνων.

Η ηλεκτρονική κάρτα θα διατίθεται δωρεάν από τις τράπεζες (θα υπογράφουν συμβάσεις οι πολίτες) και με απόφαση του υπ. Οικονομικών θα καταγράφει τις αποδείξεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών (αποδείξεις δαπανών). Οι αποφάσεις αυτές προβλέπουν ότι όλες οι συναλλαγές θα γίνονται με μετρητά μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ (και προσωρινά μέχρι την εκπνοή του 2011 το ανώτατο πλαφόν συναλλαγών σε μετρητά έχει καθοριστεί στις 3.000 ευρώ), ενώ από το ποσό αυτό και πάνω οι συναλλαγές θα γίνονται μέσω τραπεζών.

Όπως αναφέρεται στην προσφυγή, «στόχος του μέτρου είναι η ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών και όχι η πάταξη της φοροδιαφυγής», με αποτέλεσμα να ενισχύεται η εξάρτηση της οικονομίας από τις τράπεζες οι οποίες, όπως υποστηρίζουν, στη διεθνή οικονομική συγκυρία, δεν αποκλείεται να καταρρεύσουν: Η κάρτα, υποστηρίζουν, καταφέρνει «καίριο πλήγμα στα συνταγματικά δικαιώματα των τιμίως συναλλασσόμενων πολιτών, που απλώς δεν θέλουν να εξαρτήσουν σε απόλυτο βαθμό την οικονομική τους ύπαρξη από το σημερινό καταρρέον τραπεζικό σύστημα».

Οι φοροτεχνικοί υποστηρίζουν επίσης ότι η καθιέρωση της κάρτας αντίκειται στο Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ και καταλήγουν: «Δεν φαίνεται να εξυπηρετεί κάποιο δημόσιο σκοπό ικανό να αντισταθμιστεί με τον περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων που προκαλεί και τη στιγμή μάλιστα που για κάθε συναλλαγή εκδίδεται νόμιμα φορολογικό στοιχείο. Δηλαδή, από τη στιγμή που έχει εκδοθεί το προβλεπόμενο από τη φορολογική νομοθεσία φορολογικό στοιχείο από τον επιτηδευματία στον ιδιώτη, το ταμειακό ενδιαφέρον του δημοσίου έχει καλυφθεί».

http://www.onair24.gr/

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.