Σάββατο, 25 Ιουνίου 2011

Τιτανικός: Βακτήριο «τρώει» το διασημότερο ναυάγιο στον κόσμο

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Καναδά και της Ισπανίας, ονόμασαν την απειλή που έχει να αντιμετωπίσει το κουφάρι του διασημότερου ναυαγίου στον κόσμο, «Halomonas titanicae».

Σύμφωνα με δημοσίευαμ της εφημερίδας Real News, το ναυάγιο του Τιτανικού βρίσκεται σε βάθος 3,8 χιλιομέτρων και είναι εντελώς εκτεθειμένο στα βακτήρια.

Η σύσταση του βακτηριδίου που το «καταβροχθίζει» είναι από μικροοργανισμούς που μοιάζουν με σταλακτίτη πάγου, αποτελούνται, ωστόσο, από σκουριά που κατατρώει το μέταλλο.

Τα σιδηροβόρα βακτήρια τρώνε καθημερινά περίπου 45 κιλά σίδερο από το ναυάγιο και, με το ρυθμό αυτό, σε 100 χρόνια δε θα έχουν απομείνει παρά ελάχιστα ίχνη του.

Ο Τιτανικός ήδη έχει υποστεί μεγάλη φθορά αφού στα 20 χρόνια που πέρασαν από την ανακάλυψή του, η όψη του έχει αλλάξει αισθητά: Μέρη όπως το πηδάλιο έχουν σχεδόν διαλυθεί, ενώ η πλώρη και η πρύμνη βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση…

Ακόμη και οι επισκέψεις των δυτών συντελούν στη φθορά του Τιτανικού, ο οποίος έχει υποστεί ζημιές σε πολλά σημεία από υποβρύχια σκάφη. Υπάρχουν, μεταξύ άλλων, εμφανείς φθορές στο μπροστινό κατάστρωμα.

Η εν λόγω ανακάλυψη των βατκηρίων ίσως μπορέσει να δώσει λύση στην ανακύκλωση ναυαγίων και μεταλλικών κατασκευών σε μεγάλα βάθη.
Αλλά μπορεί να αποτελέσει και μεγάλο πρόβλημα σε υποθαλάσσιες εγκαταστάσεις όπως αγωγούς φυσικού αερίου ή άντλησης πετρελαίου.

econews

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.