Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2011

Ελεύθερα τα πετρελαιοκίνητα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη


Την απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προανήγγειλε χθες µιλώντας στη Βουλή, ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

«Θα επανεξετάσουµε την απαγόρευση της πετρελαιοκίνησης στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη», τόνισε χαρακτηριστικά. «Για την εξυπηρέτηση των πολιτών και τη µείωση του µεταφορικού κόστους επιχειρήσεων και καταναλωτών. Οι σύγχρονες τεχνολογίες πετρελαιοκίνησης έχουν οδηγήσει όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σε αυτήν την κατεύθυνση».

Η πετρελαιοκίνηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχει µπλοκάρει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, µε πρόσχηµα την προστασία του περιβάλλοντος. Ωστόσο, η εκτίµηση είναι ότι πάνω από 80.000 πετρελαιοκίνητα παλιάς και νέας τεχνολογίας αυτοκίνητα κυκλοφορούν στους δρόµους των δύο πόλεων, επιβαρύνοντας την ατµόσφαιρα µε αιωρούµενα σωµατίδια που συνδέονται µε σοβαρά αναπνευστικά προβλήµατα.

Την ίδια ώρα, το ερώτηµα ντίζελ ή βενζίνη έχει απαντηθεί εδώ και χρόνια στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, όπου όχι µόνο επιτρέπεται η πετρελαιοκίνηση, αλλά σε ορισµένες αγορές – π.χ. στην ιταλική – κυριαρχεί όσον αφορά στις πωλήσεις αυτοκινήτων.

Τα σύγχρονα πετρελαιοκίνητα οχήµατα – σε αντίθεση µε τα ντιζελοκίνητα προηγούµενης γενιάς – έχουν, σύµφωνα µε ειδικούς, «θεραπεύσει τις ασθένειες του παρελθόντος» χάρη στη χρήση προηγµένων αντιρρυπαντικών συστηµάτων, όπως είναι οι παγίδες αιθάλης, που παρακρατούν τα µικροσκοπικά σωµατίδια της κάπνας. Η ΤΙΜΗ ΑΓΟΡΑΣ. Η τιµή αγοράς ενός πετρελαιοκίνητου Ι.Χ. είναι αυξηµένη κατά περίπου 8% έως 10% σε σύγκριση µε ένα αντίστοιχο βενζινοκίνητο µοντέλο. Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι άλλο είναι το όφελος για τον κάτοχο ενός µεγάλου SUV, που διανύει πολλές χιλιάδες χιλιόµετρα κάθε χρόνο και άλλο του ιδιοκτήτη ενός µίνι, το οποίο καλύπτει λίγα χιλιόµετρα σε ετήσια βάση.

Επίσης, σηµαντικό ρόλο παίζουν η διαµόρφωση της λιανικής τιµής του πετρελαίου κίνησης και της βενζίνης (σήµερα κοστίζει το λίτρο ντίζελ περίπου 20 λεπτά φτηνότερα), τα διαστήµατα και το κόστος σέρβις (το πετρελαιοκίνητο όχηµα απαιτεί αραιότερα σέρβις) και βέβαια η αξία µεταπώλησης. Η πετρελαιοκίνηση στην Ελλάδα απαγορεύεται στους διευρυµένους δακτυλίους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Από την απαγόρευση της κυκλοφορίας εξαιρούνται µόνο τα ταξί, τα στρατιωτικά και τα βαρέα οχήµατα, και τα φορτηγά κάτω των 4 τόνων για παραγωγούς και πωλητές σε λαϊκές αγορές.

Αρχικά απαγορεύτηκε η κίνηση των πετρελαιοκίνητων οχηµάτων στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης εξαιτίας της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που προκαλούν τα σωµατίδια αιθάλης – ευθύνονται για καρκίνο –, η γνωστή κάπνα. Οπως επισηµαίνουν ειδικοί, «αυτό ήταν ένα σωστό µέτρο για τα δεδοµένα της εποχής».
OXI ALLO KAPBOYNO

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.