Πρόκειται για ιδιαίτερα ασθενείς δονήσεις, της τάξης των 2-3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που δεν έχουν επίκεντρο το ηφαίστειο, αλλά τον θαλάσσιο χώρο γύρω από το νησί.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η συγκεκριμένη δραστηριότητα δε συσχετίζεται απαραίτητα με κάποια ηφαιστειακή διεργασία, ωστόσο ακόμα και στην περίπτωση που συμβαίνει κάτι τέτοιο, το ενδεχόμενο έκρηξης του ενεργού ηφαιστείου της Σαντορίνης είναι απολύτως θεωρητικό.
Ειδικότερα, ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, ξεκαθαρίζει ότι όταν μιλάμε για εσωτερική διεργασία στο ηφαίστειο, δεν εννοούμε έκρηξη, αλλά πρόκειται για ηφαιστειακή δραστηριότητα, που στην πραγματικότητα δεν φαίνεται με γυμνό μάτι.
«Είναι φαινόμενα όπως η ροή αερίων με μεγαλύτερη ταχύτητα ή μια εσωτερική μετακίνηση του μάγματος σε πολύ μικρό βαθμό» τονίζει ο κ. Λέκκας, εξηγώντας ότι για να θορυβηθεί η επιστημονική κοινότητα το ηφαίστειο θα πρέπει να έχει σοβαρή δραστηριότητα για πολλά χρόνια.
Καθησυχαστικός εμφανίζεται και ο αντιδήμαρχος Σαντορίνης, Μάρκος Καφούρος, ο οποίος τονίζει ότι εδώ και χρόνια γίνεται διαρκής παρακολούθηση του ηφαιστείου.
econews