Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2011

Τι είναι και πως λειτουργούν οι οθόνες - τηλεοράσεις 3D;


δισδιάστατηΚαινούρια τεχνολογία στην τηλεόρασή μας - οθόνη μας: 3D. Τι είναι; Πως λειτουργεί; Πως καταφέρνουμε να έχουμε τρισδιάστατη απεικόνιση; Δείτε!
Όλοι μας σχεδόν έχουμε μία εμπειρία από τις καινούριες οθόνες 3d - τηλεοράσεις 3d.

Η τεχνολογία 3d μπορεί να μετατρέψει τα αγαπημένα σας παιχνίδια όπως και τις ταινίες, σε μια ξεχωριστή εμπειρία.

Για ένα αποτέλεσμα όμως, απαιτείται η χρήση κάποιων 3d γυαλιών που είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα για να δουλέψει η τεχνολογία 3d.

Τα γυαλιά αυτά επιτρέπουν στις ειδικές εικόνες που παράγει η οθόνη, να αποκτήσουν πραγματικό βάθος(είτε βάθος προς τα μέσα, είτε βάθος προς τα έξω).

Ουσιαστικά αυτό που κάνουν, είναι να δώσουν έντονα την ψευδαίσθηση στον εγκέφαλο της 3ης διάστασης.

Πριν προχωρήσουμε, ας καταλάβουμε τη διαφορά δισδιάστατης(που υπήρχε στις κοινές τηλεοράσεις - οθόνες) με την τρισδιάστατη απεικόνιση.

δισδιάστατη
Η δισδιάστατη περιλαμβάνει μόνο:
- το ύψος και
- το πλάτος.


τρισδιάστατη
Η τρισδιάστατη περιλαμβάνει:
- ύψος,
- πλάτος,
- βάθος.
Βέβαια και με τη διασδιάστατη υπήρχε μια ψευδαίσθηση τρίτης διάστασης, αλλά δεν ήταν αρκετά ικανή ώστε να "ξεγελάσει" τον εγκέφαλο πλήρως.

Αλλά ας δούμε πως λειτουργει το 3D!

Οι εικόνες - τα αντικείμενα που παράγει η οθόνη και τηλεόραση 3d, είναι διπλές, με ελαφρώς διαφορετική γωνία η κάθε μία.

Ο εγκέφαλος, αναλύει τις δύο διαφορετικές εικόνες(λαμβάνει μία από κάθε μάτι) και εντοπίζει την απόσταση της κάθε μίας από τον παρατηρητή. Έτσι, αυτό δημιουργεί την ψευδαίσθηση του βάθους(σε συνδυασμό με τα γυαλιά 3d).

γυαλιά 3dΧωρίς τα γυαλιά, απλά βλέπουμε ένα χάος. Τα γυαλιά 3d, αυτό που κάνουν, είναι να απομονώνουν την κάθε μία εικόνα στο κάθε μάτι: 1 εικόνα στο ένα, η 2η εικόνα(με ελαφρώς διαφορετική γωνία) στο άλλο μάτι.

Η παραγωγή των εικόνων με τρόπο τέτοιο ώστε το κάθε μάτι να βλέπει τη μία από τις δύο εικόνες, είναι σχετικά απλό.
Για παράδειγμα σε ένα παιχνίδι, οι drivers 3d μπορούν εύκολα και γρήγορα να αναπαράγουν δύο διαφορετικές γωνίες θέασης για κάθε εικόνα. Το δύσκολο κομμάτι είναι η αναπαράσταση της σωστής εικόνας σε κάθε μάτι.

Οι καινούριες 3d οθόνες το κάνουν αυτό χρησιμοποιώντας την πόλωση του φωτός.

Η πόλωση, έχει να κάνει με την εκπομπή των κυμάτων φωτός σε συγκεκριμένη γωνία. Το φως, ταξιδεύει σε κύματα και όταν τα κύματα αυτά εκπέμπονται από μία οθόνη "γυρισμένα" σε συγκεκριμένη γωνία, έχουμε πόλωση. Υπάρχουν κάποια φίλτρα που ρυθμίζουν ποια κύματα να ταξιδέψουν έξω από την οθόνη και ποια να μπλοκαριστούν μέχρι μία συγκεκριμένη γωνία.

Για την 3d τεχνολογία, το φως για την 1η εικόνα υφίσταται πόλωση σε συγκεκριμένες μοίρες (για το αριστερό μάτι) ενώ για την 2η, υφίσταται πόλωση στις υπόλοιπες μοίρες.

Τα γυαλία, είναι ρυθμισμένα έτσι ώστε: το ένα(για το ένα μάτι) να επιτρέπει τη διέλευση του φωτός από συγκεκριμένη γωνία και να μπλοκάρει ολοκληρωτικά το υπόλοιπο, και το άλλο από άλλη γωνία.

πως λειτουργεί 3dΠολύ απλά, η μία εικόνα εκπέμπει κύματα φωτός σε συγκεκριμένη γωνία και η εκπομπή αυτή λαμβάνεται μόνο από το ένα γυαλί (των 3d γυαλιών) και η άλλη εικόνα εκπέμπεται σε άλλη γωνία και λαμβάνεται μόνο από το άλλο γυαλί.

Αυτό το φαινόμενο γίνεται για να μην βλέπουμε και τις δύο εικόνες καί από τα 2 γυαλιά (των 3d γυαλιών), αλλά να υπάρχει ο διαχωρισμός και το μπλοκάρισμα, ώστε η μία εικόνα να φαίνεται ΜΟΝΟ από το ένα και η άλλη ΜΟΝΟ από το άλλο.

τεχνολογία 3dΈτσι δημιουργείται ένα εκπληκτικό φαινόμενο!

Ο εγκέφαλος βλέπει από το ένα μάτι την εικόνα σε ελαφρώς διαφορετική γωνία από την εικόνα του άλλου ματιού με αποτέλεσμα να αναπαριστά ένα τέλειο τρισδιάστατο αποτέλεσμα!

Η τεχνολογία 3d είναι πραγματικά μία επανάσταση στις καινούριες τηλεοράσεις και οθόνες αλλά το μόνο ας το πούμε μείον, είναι ότι θα πρέπει να φοράμε τα γυαλια.

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.