Καινούρια τεχνολογία στην τηλεόρασή μας - οθόνη μας: 3D. Τι είναι; Πως λειτουργεί; Πως καταφέρνουμε να έχουμε τρισδιάστατη απεικόνιση; Δείτε!
Η τεχνολογία 3d μπορεί να μετατρέψει τα αγαπημένα σας παιχνίδια όπως και τις ταινίες, σε μια ξεχωριστή εμπειρία.
Για ένα αποτέλεσμα όμως, απαιτείται η χρήση κάποιων 3d γυαλιών που είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα για να δουλέψει η τεχνολογία 3d.
Τα γυαλιά αυτά επιτρέπουν στις ειδικές εικόνες που παράγει η οθόνη, να αποκτήσουν πραγματικό βάθος(είτε βάθος προς τα μέσα, είτε βάθος προς τα έξω).
Ουσιαστικά αυτό που κάνουν, είναι να δώσουν έντονα την ψευδαίσθηση στον εγκέφαλο της 3ης διάστασης.
Πριν προχωρήσουμε, ας καταλάβουμε τη διαφορά δισδιάστατης(που υπήρχε στις κοινές τηλεοράσεις - οθόνες) με την τρισδιάστατη απεικόνιση.
Η δισδιάστατη περιλαμβάνει μόνο:
- το ύψος και
- το πλάτος.
Η τρισδιάστατη περιλαμβάνει:
- ύψος,
- πλάτος,
- βάθος.
Βέβαια και με τη διασδιάστατη υπήρχε μια ψευδαίσθηση τρίτης διάστασης, αλλά δεν ήταν αρκετά ικανή ώστε να "ξεγελάσει" τον εγκέφαλο πλήρως.
Αλλά ας δούμε πως λειτουργει το 3D!
Οι εικόνες - τα αντικείμενα που παράγει η οθόνη και τηλεόραση 3d, είναι διπλές, με ελαφρώς διαφορετική γωνία η κάθε μία.
Ο εγκέφαλος, αναλύει τις δύο διαφορετικές εικόνες(λαμβάνει μία από κάθε μάτι) και εντοπίζει την απόσταση της κάθε μίας από τον παρατηρητή. Έτσι, αυτό δημιουργεί την ψευδαίσθηση του βάθους(σε συνδυασμό με τα γυαλιά 3d).
Χωρίς τα γυαλιά, απλά βλέπουμε ένα χάος. Τα γυαλιά 3d, αυτό που κάνουν, είναι να απομονώνουν την κάθε μία εικόνα στο κάθε μάτι: 1 εικόνα στο ένα, η 2η εικόνα(με ελαφρώς διαφορετική γωνία) στο άλλο μάτι.
Η παραγωγή των εικόνων με τρόπο τέτοιο ώστε το κάθε μάτι να βλέπει τη μία από τις δύο εικόνες, είναι σχετικά απλό.
Για παράδειγμα σε ένα παιχνίδι, οι drivers 3d μπορούν εύκολα και γρήγορα να αναπαράγουν δύο διαφορετικές γωνίες θέασης για κάθε εικόνα. Το δύσκολο κομμάτι είναι η αναπαράσταση της σωστής εικόνας σε κάθε μάτι.
Οι καινούριες 3d οθόνες το κάνουν αυτό χρησιμοποιώντας την πόλωση του φωτός.
Η πόλωση, έχει να κάνει με την εκπομπή των κυμάτων φωτός σε συγκεκριμένη γωνία. Το φως, ταξιδεύει σε κύματα και όταν τα κύματα αυτά εκπέμπονται από μία οθόνη "γυρισμένα" σε συγκεκριμένη γωνία, έχουμε πόλωση. Υπάρχουν κάποια φίλτρα που ρυθμίζουν ποια κύματα να ταξιδέψουν έξω από την οθόνη και ποια να μπλοκαριστούν μέχρι μία συγκεκριμένη γωνία.
Για την 3d τεχνολογία, το φως για την 1η εικόνα υφίσταται πόλωση σε συγκεκριμένες μοίρες (για το αριστερό μάτι) ενώ για την 2η, υφίσταται πόλωση στις υπόλοιπες μοίρες.
Τα γυαλία, είναι ρυθμισμένα έτσι ώστε: το ένα(για το ένα μάτι) να επιτρέπει τη διέλευση του φωτός από συγκεκριμένη γωνία και να μπλοκάρει ολοκληρωτικά το υπόλοιπο, και το άλλο από άλλη γωνία.
Πολύ απλά, η μία εικόνα εκπέμπει κύματα φωτός σε συγκεκριμένη γωνία και η εκπομπή αυτή λαμβάνεται μόνο από το ένα γυαλί (των 3d γυαλιών) και η άλλη εικόνα εκπέμπεται σε άλλη γωνία και λαμβάνεται μόνο από το άλλο γυαλί.
Αυτό το φαινόμενο γίνεται για να μην βλέπουμε και τις δύο εικόνες καί από τα 2 γυαλιά (των 3d γυαλιών), αλλά να υπάρχει ο διαχωρισμός και το μπλοκάρισμα, ώστε η μία εικόνα να φαίνεται ΜΟΝΟ από το ένα και η άλλη ΜΟΝΟ από το άλλο.
Έτσι δημιουργείται ένα εκπληκτικό φαινόμενο!
Ο εγκέφαλος βλέπει από το ένα μάτι την εικόνα σε ελαφρώς διαφορετική γωνία από την εικόνα του άλλου ματιού με αποτέλεσμα να αναπαριστά ένα τέλειο τρισδιάστατο αποτέλεσμα!
Η τεχνολογία 3d είναι πραγματικά μία επανάσταση στις καινούριες τηλεοράσεις και οθόνες αλλά το μόνο ας το πούμε μείον, είναι ότι θα πρέπει να φοράμε τα γυαλια.