Σάββατο, 18 Ιουνίου 2011

Πώς επιλέγουμε γυαλιού ηλίου

είναι, όχι τόσο η φίρμα και η μόδα, αλλά η σωστή απορροφητικότητα και η εφαρμογή. Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στην περιοχή των ματιών, εμφάνιση πτερυγίου (μιας μικρής δηλαδή μεμβράνης στο λευκό του ματιού), κερατοεπιπεφυκίτιδες και ανάπτυξη οφθαλμικών καρκίνων. Πέντε ώρες καθημερινά χωρίς προστασία στο ηλιακό φως κατά την εφηβική ηλικία μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο να εμφανιστεί ωχρά κηλίδα κατά 50%, καθώς και καταρράκτη.
Τι προσέχω προτού αγοράσω ένα ζευγάρι γυαλιά:
Την ασφάλεια
Φροντίστε να επιλέξετε εκείνο που παρέχει 100% προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB. Θα πρέπει να αναγράφει «100% UV Protection» ή «UV 400». Αν το προϊόν δεν αναγράφει κάτι σχετικό με την ηλιακή ακτινοβολία ή αναφέρεται ως «cosmetic», αποφύγετέ το. Πρέπει επίσης να φέρουν το διακριτικό CE, που είναι υποχρεωτικό να υπάρχει στα γυαλιά ως εγγύηση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των φακών. Οι φακοί πρέπει να έχουν άριστη απορροφητικότητα στις αντανακλάσεις. Επιλέξτε ένα με πολωτικούς φακούς που περιορίζουν το «θάμπωμα» από τον ήλιο τις απογευματινές ώρες. Αν θέλετε να συνδυάσετε τα γυαλιά ηλίου με γυαλιά οράσεως, επιλέξτε φωτοχρωμικούς φακούς.
Την εφαρμογή
Η καλή εφαρμογή είναι απαραίτητη. Τα γυαλιά ηλίου που απέχουν από το μέτωπό 0,6 εκ. αφήνουν τα μάτια σας εκτεθειμένα σε 20% περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία, σύμφωνα με σύγχρονες μελέτες οπτικών. Γι αυτό όταν δοκιμάζετε ένα ζευγάρι γυαλιά αυτό πρέπει να ακουμπά μόνο στην μύτη και στα αφτιά, χωρίς να τα πιέζει και να μην έρχεται σε επαφή με τους κροτάφους και τις βλεφαρίδες.

Το χρώμα
Τα χρώματα των φακών που παρέχουν τη μέγιστη δυνατή προστασία στα μάτια υπό όλες τις κλιματολογικές συνθήκες είναι δύο: το καφέ και το σκούρο κόκκινο, καθώς απορροφούν αρκετό «μπλε φως» και είναι κατάλληλοι για αυξημένη φωτεινότητα. Τα πιο ξεκούραστα είναι το G15 (πράσινο-γκρι) και το φιμέ (σκούρο γκρι) γιατί μειώνουν την ένταση του φωτός, χωρίς να αλλοιώνουν τα φυσικά χρώματα.
Το υλικό του φακού
Πρέπει να είναι κατασκευασμένο από οργανικά υλικά (π.χ. πλαστικό). Το σημαντικό είναι ο φακός να είναι ανθεκτικός στα χτυπήματα και τις γρατσουνιές. Οι polycarbonate (πολυκαρβονικοί) υπερτερούν σε σχέση με τα πλαστικά γιατί, εκτός από τη μεγάλη απορροφητικότητα που έχουν, είναι 50 φορές πιο ανθεκτικοί στα χτυπήματα και στα επιφανειακά γδαρσίματα από τα άλλα πλαστικά.
Γυαλιά για κάθε ηλικία
Νηπιακή: Τα νήπια θα πρέπει να φορούν πάντοτε καπέλο και γυαλιά ηλίου ειδικά κατασκευασμένα για παιδιά.
Προσχολική και σχολική: Επιλέξτε γυαλιά ηλίου με πλήρη απορρόφηση τόσο στην UVA όσο και στην UVB και φακούς polycarbonate.
Εφηβεία: Φροντίστε να κατευθύνετε τα παιδιά σας να επιλέγουν γυαλιά ηλίου βάσει προδιαγραφών και όχι σύμφωνα με τη μόδα. Η ενημέρωσή τους δεν θα βάλει σε κίνδυνο τα μάτια τους.
Ενήλικες: Επιλέξτε γυαλιά σύμφωνα με τις δραστηριότητές σας όπως η συχνή οδήγηση, το επάγγελμά σας, το hobby σας και η ανάγκη κάλυψης διαθλαστικών ανωμαλιών. Οι χρήστες φακών επαφής θα πρέπει πάντα να φορούν απορροφητικά γυαλιά ηλίου.
Πηγή: omorfamistika.gr

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.