Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Άδεια αλιείας: Ερασιτεχνική, επαγγελματική

CLOSE WINDOW Κριτήρια για επαγγελματίες ψαράδες

Ατομική επαγγελματική άδεια αλιείας θα χορηγείται σε άτομα ηλικίας από 18 έως 64 ετών, με αναγκαία προϋπόθεση ο ενδιαφερόμενος να είναι κάτοχος ατομικής άδειας βοηθού αλιείας τουλάχιστον για έναν χρόνο Κανόνες που θα διακρίνουν με σαφήνεια ποιοι ασκούν επαγγελματική αλιεία και ποιοι ασχολούνται μαζί της ερασιτεχνικά επιχειρεί να θέσει η κυβέρνηση.

Ηδη, ετοιμάστηκε από το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας (ΥΘΥΝΑΛ) σχέδιο για την κωδικοποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας, οι βασικοί άξονες της οποίας χρονολογούνται από 44 ετών και από σήμερα τίθεται σε δημόσια διαβούλευση.

Κανόνες που θα διακρίνουν με σαφήνεια ποιοι ασκούν επαγγελματική αλιεία και ποιοι ασχολούνται μαζί της ερασιτεχνικά επιχειρεί να θέσει η κυβέρνηση.

Ηδη, ετοιμάστηκε από το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας (ΥΘΥΝΑΛ) σχέδιο για την κωδικοποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας, οι βασικοί άξονες της οποίας χρονολογούνται από 44 ετών και από σήμερα τίθεται σε δημόσια διαβούλευση.Οπως έχει πει ο υπουργός Γιάννης Διαμαντίδης, επιδίωξη είναι να διαμορφωθούν με σαφήνεια τα κριτήρια επαγγελματικότητας αλιείας, ώστε όσοι ζουν αποκλειστικά από το ψάρεμα να μπορέσουν να ενισχυθούν, ακολούθως, με συγκεκριμένα μέτρα.

Από τις βασικές καινοτομίες που εισάγονται, είναι η καθιέρωση της Ατομικής Αδειας Βοηθού Αλιέα, που επιτρέπει στον κάτοχό της να επιβαίνει σε αλιευτικό επαγγελματικό σκάφος, πάντα με την παρουσία κατόχου ατομικής επαγγελματικής άδειας αλιείας, και να παρέχει βοηθητικές υπηρεσίες. Θα χορηγείται σε άτομα ηλικίας τουλάχιστον 16 ετών.


Από εκεί και πέρα, οι άδειες διακρίνονται στην ατομική επαγγελματική άδεια αλιείας και στην ατομική επαγγελματική άδεια αλιείας εσωτερικών υδάτων, που αφορά την επαγγελματική αλιεία σε λίμνες, ποτάμια, λιμνοθάλασσες κ.  

Προϋποθέσεις
Ατομική επαγγελματική άδεια αλιείας, που θα χορηγείται σε άτομα ηλικίας από 18 έως 64 ετών, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων είναι η εγγραφή στον Αλιευτικό Σύλλογο της περιοχής μονίμου κατοικίας και η ασφάλιση στον ΟΓΑ ή στο ΝΑΤ, υπό την προϋπόθεση της απασχόλησής του σε αλιευτικά επαγγελματικά σκάφη τουλάχιστον επί μια πενταετία ή στο ΙΚΑ και με απαραίτητη όρο την απασχόλησή του σε αλιευτικά επαγγελματικά σκάφη τουλάχιστον από το 2003.


Για την έκδοση νέων αδειών θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να είναι κάτοχος ατομικής άδειας βοηθού αλιείας τουλάχιστον για έναν χρόνο. Ομως, αυτό δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για την ανανέωση αδειών.


Για τα σκάφη οι άδειες θα διακρίνονται σε επαγγελματικού σκάφους θαλάσσιας αλιείας τύπου Α και Β (ανάλογα με τα αλιευτικά εργαλεία, που χρησιμοποιούν), σε επαγγελματικού σκάφους αλιείας εσωτερικών υδάτων και πλωτού μέσου βοηθητικής αλιευτικής δραστηριότητας.
Για άτομα από 12 ετών και άνω


Οι ερασιτεχνικές άδειες αλιείας
Η ατομική ερασιτεχνική άδεια αλιείας θα χορηγείται σε άτομα ηλικίας πάνω από 12 ετών και θα επιτρέπει στον κάτοχό της να ασκεί ερασιτεχνική- αθλητική αλιεία από την ακτή ή ερασιτεχνικό σκάφος. Προϋπόθεση είναι να υπάρχει αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο και οι κάτοχοι να κατοικούν νόμιμα στην Ελλάδα. Για τα άτομα ηλικίας μέχρι 16 ετών απαραίτητη και η γραπτή συναίνεση του κηδεμόνα.
Αντίστοιχα, θα υπάρχει και η άδεια αλιείας ερασιτεχνικού σκάφους.


Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, με αυτή τη διαδικασία θα μπορέσει να ξεκαθαρίσει το τοπίο ποιοι και πόσοι είναι οι επαγγελματίες ψαράδες.


Εκτιμήσεις μόνο γίνονται ότι επαγγελματικά ασχολούνται με την αλιεία περίπου 35.000 ψαράδες και περίπου 10.000 είναι άμεσα και έμμεσα απασχολούμενοι ?Επιδίωξη του ΥΘΥΝΑΛ είναι να διαμορφωθούν με σαφήνεια τα κριτήρια επαγγελματικότητας αλιείας, ώστε όσοι ζουν αποκλειστικά από το ψάρεμα να μπορέσουν να ενισχυθούν, ακολούθως, με συγκεκριμένα μέτρα με τις υδατοκαλλιέργειες.
Σταύρος Μαλαγκονιάρης ...

ΠΗΓΗ http://www.ethnos.gr/

http://sfyak.blogspot.com/2011/03/blog-post_9456.html

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.