Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Αρνί στη σούβλα

Βήμα 1ο Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, γι’ αυτό το καλό δέσιμο του αρνιού στη σούβλα θα σας γλιτώσει από… παρατράγουδα. Περνάμε την σούβλα κατά μήκος του αρνιού, μέσα από τον λαιμό και το μέσον του κεφαλιού και το στερεώνουμε. «Η συμβουλή που μπορούμε να δώσουμε είναι να χρησιμοποιήσετε σπάγκο για το δέσιμο στην σούβλα και όχι σύρμα, το οποίο “κόβει” το κρέας».
Στερεώνουμε λοιπόν το αρνί στην σούβλα, δένοντάς το στα πόδια, στον λαιμό αλλά και στην ράχη, ανοίγοντας δύο τρύπες στο κρέας. «Ο σπάγκος δεν πρόκειται να καεί κατά την διάρκεια του ψησίματος, γιατί θα λιπαίνεται συνέχεια από το λίπος του αρνιού».

Βήμα 2ο Ανάβουμε μία φωτιά, η οποία φροντίζουμε να έχει «καθίσει» προτού τοποθετήσουμε το αρνί. Μέχρι να καθίσει η φωτιά, αλείφουμε το αρνί εξωτερικά και εσωτερικά με αλατοπίπερο, ράβουμε την κοιλιά του και το τοποθετούμε στην ψηλότερη σκάλα της ψησταριάς. «Στην αρχή πρέπει να το κρατήσουμε ψηλά, μέχρι να κατεβάσει τα ζουμιά του», συμβουλεύει ο κ. Χουντάλας, τονίζοντας το εξής: «Δεν πρέπει να έχουμε κάρβουνα κάτω από την μέση του οβελία. Φωτιά χρειαζόμαστε μόνο κάτω από τα πόδια και κάτω από τις σπάλες, δηλαδή τα χεράκια του αρνιού». Παράλληλα, γυρνάμε την σούβλα με μια μέση ταχύτητα, ούτε πολύ αργά, ούτε πολύ γρήγορα.

Βήμα 3ο Όταν κατέβουν αρκετά τα ζουμιά του εδέσματός μας (μετά από μία ώρα περίπου), κατεβάζουμε το αρνί πιο χαμηλά, στην μεσαία σκάλα. Για το οικογενειακό ψήσιμο, που δεν απαιτεί… βιασύνες όπως αυτό μιας επαγγελματικής ψησταριάς, ο ειδικός προτείνει να το αφήσουμε μέχρι το τέλος σε αυτή την σκάλα, γυρίζοντας στην ίδια ταχύτητα. «Αν χρειαστεί, ίσως στο τέλος, τοποθετούμε λίγα κάρβουνα κάτω από την μέση του αρνιού, για να ολοκληρωθεί το ψήσιμο», συμπληρώνει ο ψήστης.

Βήμα 4ο Ή αλλιώς, πώς καταλαβαίνουμε ότι το αρνί μας είναι έτοιμο. «Όταν πιέζουμε τις κλειδώσεις στα χέρια του αρνιού και το κρέας “ανοίγει”, δεν συναντάμε δηλαδή ιδιαίτερη αντίσταση, το αρνάκι είναι έτοιμο».

Προσοχή στην πολύ δυνατή φωτιά: το αρνί θα αρπάξει απ’ έξω και θα μείνει άψητο από μέσα. Γι’ αυτό, χρειαζόμαστε μια μέτρια φωτιά και καθόλου βιασύνη.
- Καθ’ όλη την διάρκεια του ψησίματος, μπορούμε να αλείφουμε τον οβελία με ένα μίγμα από λάδι, λεμόνι και ρίγανη για να βελτιωθεί η γεύση του και να γίνει λαχταριστή η πέτσα του.

- Αν στο μενού της γιορτινής ημέρας έχετε προγραμματίσει και το πατροπαράδοτο κοκορέτσι, πρέπει να γνωρίζετε ότι στο ψήσιμο ακολουθούμε την αντίστροφη τεχνική: Πρώτα το τοποθετούμε χαμηλά, κοντά στην φωτιά για να πάρει χρώμα, και στην συνέχεια το ανεβάζουμε σε πιο ψηλή σκάλα.

- Δείτε βήμα-βήμα πώς θα σουβλίσετε το αρνί σε video του YouTube εδώ για να ακολουθήσετε το… «βλέποντας και κάνοντας» την Κυριακή του Πάσχα.

http://www.in2life.gr/everyday/howto/articles/199888/article.aspx

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.