Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Το κινητό προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλο

Νέα μελέτη σχετικά με την επίδραση των κινητών τηλεφώνων στην υγεία δείχνει ότι η χρήση τους μπορεί να προκαλέσει βιολογικές αλλαγές στον εγκέφαλο.
Υπεύθυνοι του Σουηδικού Συμβουλίου Έρευνας ανακοίνωσαν ότι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ερεμπρο στη Σουηδία ανακάλυψαν πως τα κινητά τηλέφωνα έχουν βιολογική επίδραση στον εγκέφαλο αυξάνοντας τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης η οποία συνδέεται με το εγκεφαλονωτιαίο υγρό (περιβάλλει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό αποτελώντας «ασπίδα» ενάντια σε τραυματισμούς).
Βέβαια οι σουηδοί επιστήμονες σημειώνουν ότι, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, δεν είναι σε θέση να πουν αν αυτή η επίδραση των κινητών στον εγκέφαλο είναι βλαπτική.
Διερευνάται αν είναι βλαπτική η αύξηση των επιπέδων μιας πρωτεΐνης η οποία συνδέεται με το εγκεφαλονωτιαίο υγρό
Συγκεκριμένα οι ερευνητές εντόπισαν σύνδεση μεταξύ της χρήσης κινητού τηλεφώνου και αύξησης των ποσοτήτων της πρωτεΐνης τρανσθυρετίνης στο αίμα. Σύμφωνα με τον Φρέντρικ Σέντερκβιστ, που συμμετείχε στη μελέτη, η αύξηση των επιπέδων της τρανσθυρετίνης ίσως να μην αποτελεί λόγο ανησυχίας, ωστόσο αποδεικνύει ότι η ακτινοβολία των κινητών παρεμβαίνει στη βιολογία του εγκεφάλου.
Από την ίδια μελέτη προέκυψε ότι τα παιδιά και οι έφηβοι που κάνουν συχνή χρήση κινητού τηλεφώνου έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναφέρουν προβλήματα υγείας, όπως οι πονοκέφαλοι και οι δυσκολίες στη συγκέντρωση. «Η σύνδεση ήταν ισχυρότερη σε ό,τι αφορούσε τους πονοκεφάλους, τα συμπτώματα άσθματος και τα προβλήματα στη συγκέντρωση.
Ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω μελέτες, προκειμένου να αποκλειστούν άλλοι παράγοντες που μπορεί να προκαλούν αυτά τα προβλήματα υγείας» είπε ο ερευνητής.
Το ζήτημα σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους από τη χρήση κινητών τηλεφώνων στην υγεία βρίσκεται συνεχώς στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, καθώς εμφανίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα αντικρουόμενες μεταξύ τους μελέτες.
Περισσότερες από 30 διαφορετικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα κινητά δεν αποτελούν πρόβλημα για την υγεία, ωστόσο άλλες συνδέουν τη χρήση τους με διαφορετικές επιδράσεις στον οργανισμό.
Με μεγάλη αγωνία αναμένουν επίσης ειδικοί και μη μια περιβόητη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που περιλαμβάνει μελέτες από 13 διαφορετικές χώρες και η οποία θα δημοσιευθεί ως το τέλος του χρόνου σε επιστημονικό περιοδικό. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, σε σύνολο οκτώ μελετών που διερευνούσαν τη σύνδεση κινητών τηλεφώνων με την πρόκληση μιας σοβαρής μορφής καρκίνου του εγκεφάλου (γλοίωμα), οι έξι έδειξαν αυξημένο κίνδυνο.
Δύο από τις επτά μελέτες που εξέταζαν την πρόκληση καλοηθών όγκων του νεύρου ανάμεσα στο αφτί και στον εγκέφαλο έδειξαν αύξηση του κινδύνου, ενώ από μία μελέτη προέκυψε αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης όγκων στις παρωτίδες, το μεγαλύτερο σε μέγεθος ζεύγος των σιελογόνων αδένων, οι οποίες βρίσκονται στη γωνία της γνάθου.
Πηγή: Το Βήμα

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.