Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Τα μυστικά του… ψησίματος!(και για τους...συμβούλους μαγειρέματος)


Συμβουλές για το σούβλισμα και το ψήσιμο του οβελία και του κοκορετσιού λίγο πριν την Κυριακή του Πάσχα.

Αρνί ή κατσίκι στη σούβλα
Υλικά
1 αρνί ή κατσίκι
αλάτι, πιπέρι
προαιρετικά δυόσμο
φρέσκο βούτυρο
1 ματσάκι άνηθο
Εκτέλεση
Παίρνουμε το αρνί και το πλένουμε καλά. Φτιάχνουμε ένα μείγμα από αλάτι και πιπέρι σε ένα μπολ και αλείφουμε το αρνί με το χέρι μας εσωτερικά και εξωτερικά. Μπορούμε επίσης να χαράξουμε τα μπούτια του αρνιού και να βάλουμε μέσα στις χαρακιές μια ποσότητα αλατοπίπερου. Προαιρετικά, μπορούμε να βάλουμε στην κοιλιά και λίγο δυόσμο. Σουβλίζουμε το αρνί πάνω σε ένα μεγάλο τραπέζι περνώντας τη σούβλα από πίσω προς το κεφάλι και κρατώντας σταθερά. Δένουμε με σύρμα ή με το ειδικό σίδερο τη ράχη και τη μέση του αρνιού, για να μην καμπουριάσει κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Ράβουμε με σύρμα ή δυνατή κλωστή την κοιλιά και δένουμε την άκρη των ποδιών στη σούβλα.
Ανάβουμε τη φωτιά υπολογίζοντας 1 - 1 ½ κιλό κάρβουνα για κάθε κιλό αρνιού. Τοποθετούμε τον οβελία στην ψησταριά σε απόσταση 50 εκατοστών από τη φωτιά και ψήνουμε για μία ώρα, γυρνώντας γρήγορα τη σούβλα. Μόλις ροδίσει, φτιάχνουμε ένα πινέλο με τον άνηθο, το βουτάμε σε ένα πιάτο με λιωμένο βούτυρο και αλείφουμε περιοδικά το αρνί μας. Ανά μία ώρα χαμηλώνουμε τη σούβλα στην ψησταριά (περίπου 20 πόντους κάθε φορά) και γυρνάμε πιο αργά. Υπολογίζουμε πως ένα αρνί ή κατσίκι 10 κιλών χρειάζεται περίπου 3 - 4 ώρες για να ψηθεί.
Smart tip: Καταλαβαίνουμε ότι το αρνί μας είναι έτοιμο όταν ανοίξει η σάρκα του και φανούν τα κόκαλα των ποδιών.

Κοκορέτσι
Υλικά
2 συκωταριές αρνίσιες (του ενός κιλού)
4 κιλά έντερα αρνίσια
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
λίγο δυόσμο
1 μπουκαλάκι άρτυμα λεμονιού
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβουμε τις συκωταριές σε μέτρια κομμάτια. Περνάμε στο blender τα κρεμμύδια και ψιλοκόβουμε το δυόσμο. Αναμιγνύουμε τις συκωταριές, το κρεμμύδι το δυόσμο και το αλατοπίπερο σε μια λεκάνη και την αφήνουμε για μία ημέρα στη συντήρηση του ψυγείου. Πλένουμε καλά τα έντερα, εφαρμόζοντας τη μία άκρη τους στη βρύση και σπρώχνοντας με απαλές κινήσεις το νερό να βγει από την άλλη άκρη. Επαναλαμβάνουμε σε κάθε έντερο όσες φορές χρειαστεί. Αφού τελειώσουμε το πλύσιμο, τα τοποθετούμε σε μία λεκάνη φροντίζοντας η μία άκρη τους να βρίσκεται στο στόμιό της, για να μπορέσουμε να τα διαχωρίσουμε όταν θα «πλέξουμε» το κοκορέτσι. Από πάνω ρίχνουμε 1 μπουκαλάκι άρτυμα λεμονιού για απολύμανση.
Για το «πλέξιμο», περνάμε τα συκώτια στη σούβλα φροντίζοντας να εναλλάσσουμε τα κομμάτια μεταξύ τους (δηλ. ένα κομμάτι συκώτι, ένα γλυκάδι, ένα πνευμόνι κ.ο.κ.). Στη συνέχεια τυλίγουμε με τα έντερα, «πλέκοντάς» τις πρώτα παράλληλα με τη σούβλα και στη συνέχεια κάθετα, μέχρι να καλυφθούν πλήρως τα εντόσθια.
Ανάβουμε μια δυνατή φωτιά και μόλις σβήσει η φλόγα το τοποθετούμε στην ψησταριά, σε απόσταση 20 - 30 εκατοστών περίπου από τα κάρβουνα και γυρίζουμε αργά. Σε περίπου 2 ώρες είναι έτοιμο.
Smart tip: Δε σουβλίζουμε ποτέ το κοκορέτσι πριν την Κυριακή του Πάσχα, γιατί θα χάσει τα υγρά του και θα γίνει ξερό και σκληρό.

http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=41&artid=35404

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.