Ο λόγος πολύ απλός: βάφαμε τα αυγά για το Πάσχα, όπως πολλές οικογένειες της Ελλάδας βέβαια!
Γιατί εγώ όμως ήμουν κάθε φορά τόοοοσο ενθουσιασμένη;;; πολύ απλά, γιατί τα στολίζαμε με φύλλα από λουλούδια και ήταν μία χειροτεχνία και τα αυγά μας γίνονταν πολύ όμορφα!
Πρωί πρωί λοιπόν πηγαίναμε και παίρναμε τα φύλλα από τα λουλούδια για να ξεκινήσουμε, είχαμε και πολλά αυγά τότε για βάψιμο, κοντά 150, οπότε η δουλειά ήταν μπόλικη!!!
Από τότε έχουν περάσει λίγα χρόνια, μα ακόμα τα αυγά τα βάφω με τη μαμά μου, εναλλάξ, μία στο δικό μου και μία στο δικό της σπίτι.
Για να δούμε πως μπορούμε να τα φτιάξουμε,
Χρειαζόμαστε:
Αυγά
Βαφές αυγών
Καλσόν παλιά που δεν χρησιμοποιούμε πια
Κλωστή
Ψαλίδι κοφτερό
Γάντια μιάς χρήσης
Εφημερίδες
Ελαιόλαδο
1 μάλλινο πανίΑν για το βάψιμο των αυγών χρησιμοποιούμε βαφές του εμπορίου, τότε ακολουθούμε
τις οδηγίες που αναφέρονται, δηλαδή: είτε τα βράζουμε πριν, για κρύες βαφές και αφού έχουν βράσει τα δένουμε και τα βάφουμε, είτε τα δένουμε πριν τα βράσουμε και τα βάφουμε ταυτόχρονα με το βρασμό.
Εναλλακτικά εγώ πλέον χρησιμοποιώ μόνο φυτικές βαφές για τις οποίες περιγράφω παρακάτω τη διαδικασία.
Βάζουμε τα φυλλαράκια με προσοχή πάνω στα αυγά, στη συνέχεια το καλσόν, τεντώνουμε, το δένουμε σφιχτά από πίσω, κόβουμε με το ψαλίδι μας το καλσόν που περισσεύει και το αφήνουμε στην άκρη.
Συνεχίζουμε και με τα υπόλοιπα φυλλαράκια ομοίως.Τα καλύτερα σχέδια βγάζουν οι μαργαρίτες, τα τριφύλλια, οι τριανταφυλλιές και γενικά όσα έχουν χοντρό μίσχο που δεν αφήνει το χρώμα να περάσει πάνω στο τσόφλι του αυγού.
Αφού τελειώσουμε με το δέσιμο των αυγών, τα βάφουμε σύμφωνα με τις οδηγίες (εγώ μόνο με ζεστό νερό έχω βάψει, δεν ξέρω πως βγαίνει με τις βαφές που γίνεται με κρύο νερό..).
Όταν έρθει η ώρα να τα βγάλουμε από το χρώμα, τα τοποθετούμε σε μία λεκανιτσα με εφημερίδες και κόβουμε αμέσως το καλσόν στο σημείο που είναι η κλωστή και βγάζουμε αμέσως το φύλλο, γιατί αν στεγνώσει φεύγει πολύ δύσκολα, έως καθόλου το φύλλο. (καλό είναι όταν βγάζουμε τα αυγά και κόβουμε το καλσόν να φοράμε γάντια για να μην βάψουν τα χέρια μας).
Όταν πια βγάλουμε τα φυλλαράκια τα αφήνουμε όλα τα αυγά σε μία λεκανίτσα με εφημερίδες να στεγνώσουν και να κρυώσουν καλά.
Στη συνέχεια παίρνουμε το μάλλινο ύφασμα, το εμποτίζουμε με ελαιόλαδο και περνάμε ένα ένα τα αυγά να γυαλίσουν.
Καλή σας επιτυχία και πάνω από όλα καλοφάγωτα!!
Βάψιμο αυγών με φυτικές βαφές
Εδώ και μερικά χρόνια έχω σταματήσει να βάφω τα αυγά με τις βαφές του εμπορίου, γιατί πάντα το χρώμα περνούσε μέχρι μέσα και με τις χημικές βαφές είχα τις επιφυλάξεις μου, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν χαμένα πάρα πολλά αυγά.
Έτσι λοιπόν αποφάσισα να τα βάφω με φυτικές βαφές που μας δίνουν τα διάφορα λαχανικά, όπως παντζάρια, κρεμμυδόφυλλα και ο κουρκουμάς ή αλλιώς τουρμέρικ. Οι πρώτες απόπειρες ήταν αποτυχημένες, αλλά τώρα έχω καταλήξει στο κρεμμύδι και τον κουρκουμά, με τα οποία πετυχαίνω το καφέ - κίτρινο που φαίνεται και στα αυγά των φωτογραφιών.
Χρειαζόμαστε:
2 με τρεις σακούλες του σούπερ μάρκετ με κρεμμυδόφυλλα (τις προμηθευόμαστε από το μανάβη μας ή από τη λαϊκή ή από το σούπερ μάρκετ, εννοείται χωρίς χρέωση, και αφού τους έχουμε ενημερώσει αρκετό καιρό πριν να μας τις έχουν κρατήσει)
Ξύδι (για κάθε 10 αυγά χρειαζόμαστε περίπου 3 κουταλιές σούπας)
Κουρκουμά (για κάθε 10 αυγά χρειαζόμαστε περίπου 3 με 5 κουταλιές σούπας)
Αλάτι
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε τα κρεμμυδόφυλλα για περίπου μισή ώρα (βέβαια όσο περισσότερο τα βράζουμε, τόσο πιο έντονο γίνεται το χρώμα, οπότε μπορείτε να παρατείνετε το βρασμό αν θέλετε…).
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα σουρώνουμε (εμείς συνήθως τα βράζουμε από την προηγούμενη ημέρα), τα σουρώνουμε και κρατάμε το ζωμό.
Για κάθε 10 αυγά υπολογίζουμε περίπου 4 με 5 κούπες μεγάλες με ζωμό.
Ρίχνουμε το ξύδι, το αλάτι, τον κουρκουμα και με προσοχή με ένα κουτάλι εναποθέτουμε τα αυγά μας μέσα στο μείγμα της κατσαρόλας μας.
Το κρεμμυδόζουμό μας πρέπει να τα σκεπάζει εντελώς.
Τα βράζουμε περίπου 20 λεπτά σε σιγανή φωτιά (ο χρόνος μετράει από την ώρα που το νερό θα βράσει, όχι από την αρχή).
Τα βγάζουμε και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα με την ίδια διαδικασία, συμπληρώνοντας ξύδι και ζωμό ώστε κάθε φορά να τα σκεπάζει, αλάτι και κουρκουμά προσθέτουμε μετά την 20άδα, ανάλογα με το χρώμα που έχουμε φτιάξει και πόσο μας αρέσει η απόχρωση που προκύπτει.
Αν θέλετε να δοκιμάσετε και με το παντζάρι ακολουθήστε την ίδια διαδικασία με τους βολβούς κομμένα σε κομμάτια. Όμως να ξέρετε ότι το χρώμα που θα προκύψει θα είναι ένα απαλό ροζ και όχι βαθύ κόκκινο.
Μου έχουν πει επίσης κόκκινο δίνει και η παπαρούνα και το βότανο ριζάρι, αλλά δεν τα έχω δοκιμάσει, όποιος τολμήσει να πειραματιστεί ας μας πει…
Όταν στεγνώσουν, ρίχνουμε σε ένα μάλλινο ύφασμα ελαιόλαδο τα αλείφουμε γύρω γύρω απαλά, για να γυαλίζουν και τα τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας.
Καλή επιτυχία στα χρώματα αλλά και στην μάχη του τσουγκρίσματος!!!