ΘΕΡΜΟΔΙΑΒΡΟΧΗ
1)Βάλτε το έλαιο σε μια γυάλινη λεκάνη ή κατσαρόλα πάνω από μία δεύτερη κατσαρόλα με νερό που βράζει και θερμάνετε ήπια για τρις ώρες περίπου
2)Χύστε το μίγμα σε μία σακούλα από ζελατίνη ή μουσελίνα στερεωμένη καλά στο χείλος μιας πρέσσας κρασιού και στραγγίστε σε μία κανάτα. Αντίστοιχα μπορείτε να χρησιμοποιείσετε φίλτρο καφέ το οποίο θα στραγγίσετε σφίγγοντάς το.
3)Βάλτε το σε καθαρή αεροστεγή μπουκάλα για αποθήκευση, χρησιμοποιώντας χωνί, αν χρειαστεί.
ΕΞΑΝΘΟΣΜΙΑ
1)Γεμίστε μέχρι πάνω μια μεγάλη γυάλα με το βότανο, πατικώνοντάς το και καλύψτε το τελείως με έλαιο. Βάλτε το καπάκι και αφήστε σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο ή σε θερμοκήπιο για 2-3 εβδομάδες.
2)Χύστε το μίγμα σε σακούλα από ζελατίνη ή μουσελίνα στερεωμένο με σχοινί ή λαστιχάκι στο χείλος μια κανάτας.
3)Στίψτε το λάδι πιέζοντας για να βγει μέσα από τη σακούλα. Επαναλάβετε τα βήματα 1 και 2 με νέο βότανο και με το έλαιο που έχει υποστεί έγχυση μια φορά. Μετά από μερικές εβδομάδες στραγγίστε και πάλι και αποθηκεύστε το.
Πρότυπες ποσότητες:
250γρ. αποξηραμένο βότανο ή 750γρ, νωπό βότανο σε 500ml ηλιέλαιο. (μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ελαιόλαδο)