Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Το πρώτο μάτι του "σωλήνα"

Το πρώτο μάτι του σωλήνα είναι πλέον γεγονός. Φέρει ιαπωνική υπογραφή και αναπτύχθηκε στο εργαστήριο με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ανακάλυψη αυτή θα ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία τεχνητών αμφιβληστροειδών με στόχο τη...
 μεταμόσχευσή τους σε περίπτωση εκφυλιστικών οφθαλμικών παθήσεων, και όχι μόνο.
Ούτε οι ίδιοι οι ερευνητές που εργάστηκαν πάνω στα σχετικά πειράματα δεν περίμεναν τόσο ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

«Εκπλαγήκαμε» παραδέχονται στην επιθεώρηση «Nature» οι αναπτυξιακοί βιολόγοι, οι βιομηχανικοί και οι βιοχημικοί από το Ινστιτούτο Ρίκεν, οι οποίοι υπό την καθοδήγηση του επιστήμονα Γιοσίκι Σασάι καλλιέργησαν τα βλαστοκύτταρα ποντικών για να αναπτύξουν τις πρωταρχικές δομές του οφθαλμού. Οι ερευνητές δεν πίστευαν ότι τα βλαστοκύτταρα κατάφεραν να διαταχθούν με αυτόνομο τρόπο, αφού δεν τα καθοδήγησαν έτσι ώστε να λάβουν μια συγκεκριμένη μορφή.

«Η γέννηση ενός οργάνου -γράφουν στην επιθεώρηση- είναι μια διαδικασία που απαιτεί μια πολύπλοκη σκηνοθεσία προκειμένου να καθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο οι διάφοροι τύποι κυττάρων θα αλληλεπιδράσουν και θα υιοθετήσουν μια συλλογική συμπεριφορά που θα οδηγήσει σταδιακά στον σχηματισμό των ιστών». Η ιαπωνική έρευνα, όμως, έδειξε ότι ο σχηματισμός του ματιού εξαρτάται μονάχα από ένα εσωτερικό πρόγραμμα των κυττάρων, ένα είδος αυτο-οργάνωσης που καθορίζει τη θέση και τη διαφοροποίηση του κάθε στοιχείου. Ο Σασάι και οι συνάδελφοί του κατάφεραν να δημιουργήσουν στον δοκιμαστικό σωλήνα ένα όργανο τρισδιάστατο και πλήρες, χωρίς να χρησιμοποιήσουν τις βιοσυμβατές βάσεις, ως είθισται στα εργαστήρια όπου αναπτύσσονται διάφορα άλλα τεχνητά όργανα, όπως οι πνεύμονες ή η καρδιά. Το νέο όργανο δημιουργήθηκε με έναν αυθόρμητο τρόπο, λες και τα κύτταρα καθοδηγούνταν από έναν εσωτερικό μηχανισμό.

Φυσικά, παραμένουν ακόμα πολλά στοιχεία προς εξακρίβωση, όμως οι Ιάπωνες επιστήμονες δηλώνουν πεπεισμένοι ότι άνοιξαν μια νέα σελίδα στην αναγεννητική ιατρική και με αυτήν θα ανοίξουν νέοι δρόμοι για τη μεταμόσχευση ιστών του αμφιβληστροειδούς που έχουν αναπτυχθεί τεχνητά, αντί για απλή μεταμόσχευση κυττάρων

kritinea.gr

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.