Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Τι φυτεύω κάθε μήνα. Απρίλιος




funny_animalΤον Απρίλιο πλέον τα φυτά έχουν ενεργοποιηθεί και χρειάζονται καλή θρέψη για να μπορέσουν να μεγαλώσουν, με λίπασμα και οργανική ουσία.
Δουλειές του μήνα:

Θάμνοι-δέντρα-αναρριχώμενα- Φυτέψτε αειθαλείς θάμνους σε γλάστρες ή τον κήπο. Ακολουθήστε τις οδηγίες που θα παραλάβετε μαζί με τα φυτά.
- Καθώς σταδιακά ζεσταίνει ο καιρός και αραιώνουν οι βροχές, τα φυτά θα χρειάζονται πότισμα και λίπνση πιο συχνά.
- Προσθέστε στο έδαφος οργανικά βελτιωτικά, όπως είναι η κομπόστα, η καλά χωνεμένη κοπριά και το φυλλόχωμα για να βελτιώσετε την υφή του και να εμπλουτιστεί. Ανακατέψτε τα καλά για να ενσωματωθούν στο χώμα ομοιόμορφα.
- Συνεχίστε να λιπαίνετε τα φυτά ανάλογα με τις ανάγκες τους.
- Οι πράσινοι θάμνοι έχουν ξεκινήσει να μεγαλώνουν κανονικά και θα χρειαστεί να ψαλιδίσετε τις μπορντούρες για πρώτη φορά.
- Προστατέψτε τη νέα βλάστηση των φυτών από τα σαλιγκάρια.
- Καθαρίστε τους λάκκους των φυτών από αγριόχορτα, γιατί «κλέβουν» υγρασία και θρεπτικά στοιχεία από τα φυτά σας. Όταν είναι μικρά είναι πιο εύκολο.
- Τα αναρριχώμενα βγάζουν συνεχώς καινούριους βλαστούς, που χρειάζονται δέσιμο σε στηρίγματα.
- Μεταφέρετε φυτά ευαίσθητα στο κρύο από το σπίτι έξω, όπως και τα φυτά εσωτερικού χώρου.
- Μαζέψτε τα πεσμένα φύλλα και φρούτα που έχουν συγκεντρωθεί στο έδαφος, ώστε να μην υπάρχουν εστίες δημιουργίας ασθενειών και εντόμων στον κήπο σας. Οι πρώτες ζεστές ημέρες της άνοιξης θα σηματοδοτήσουν τη γέννηση ενοχλητικών επισκεπτών στον κήπο σας. Για τον ίδιο λόγο, κόβετε όλα τα τραυματισμένα κλαδιά αμέσως μόλις τα εντοπίσετε.
- Ξεκινήστε να σπέρνετε κατευθείαν στον κήπο σας σπόρους ανοιξιάτικης σποράς, σύμφωνα πάντα με τις αναλυτικές οδηγίες που θα παραλάβετε με την αγορά σας.
- Αν χρειάζεται να αλλάξετε γλάστρες σε κάποια από τα φυτά σας, κάντε το όσο ο καιρός είναι ακόμη δροσερός.
- Αρχίστε να μεταφυτεύετε έξω τα λαχανικά που σπείρατε σε γλαστράκια μέσα στο σπίτι όταν φτάσουν στο στάδιο των 4 φύλλων.
- Μετά το τέλος της ανθοφορίας, κλαδέψτε τα ανοιξιάτικης ανθοφορίας φυτά, όπως η γλιτσίνια/γουϊστέρια και οι αναρριχόμενες τριανταφυλλιές.
- Αφαιρείτε τα ξερά λουλούδια που μένουν πάνω στα φυτά γιατί χαλάνε την όψη του και δεν βοηθουν στην παραγωγή νέων. Ακόμα, κλαδέψτε τα φυτά για διορθωθεί το σχήμα τους.
- Χωρίστε τα ριζώματα φυτών Φυσαλλίδας, αφού έχουν μεγαλώσει τρία με τέσσερα χρόνια στην ίδια γλάστρα.

Βολβοί- Μήνας κατάλληλος για να φυτέψετε πολλά βολβώδη λουλούδια.
- Όταν τελειώσει η ανθοφορία των βολβών ανοιξιάτικης ανθοφορίας (π.χ. φρέζιες, κρόκοι, ζουμπούλια), θα δείτε τα φύλλα τους να αρχίζουν να κιτρινίζουν. Δώστε τους μία τελευταία λίπανση με ισορροπημένο λίπασμα γενικής χρήσης και αφήστε τα φυτά να ξεραθούν εντελώς πριν ξεθάψετε τους βολβούς.
- Ποτίζετε σταδιακά περισσότερο τους βολβούς που φυτέψατε τον προηγούμενο μήνα καθώς αρχίζουν να βλαστάνουν και τακτικά τους ανοιξιάτικους που έχουν αυξημένες ανάγκες σε νερό.
- Λιπαίνετε τα λουλούδια σας κάθε βδομάδα και ποτίζετε μετά.
- Διαίρεση πολυετών φυτών που υπάρχουν 3-4 χρόνια στον κήπο.
- Κλαδέψτε τα μεγαλωμένα φυτά Ασκλέπιας.

Γκαζόν- Και αυτός ο μήνας είναι κατάλληλος για να σπείρετε νέο γκαζόν. Κάντε το πριν ζεστάνει αρκετά ο καιρός. Ακολουθήστε τις οδηγίες και προσέξετε να ποτίσετε καλά μετά τη σπορά.
- Μπορείτε ακόμα να ξανασπείρετε γκαζόν σε σημεία που έχει κιτρινίσει και ξεραθεί. Πρέπει να σκάψετε τοπικά, να αφαιρέσετε το ξερό γκαζόν και να προετοιμάσετε το χώμα σωστά πριν σπείρετε.
- Το κούρεμα του γκαζόν έχει ξεκινήσει να γίνεται τακτικά πλέον, αφού και η ανάπτυξή του γίνεται με πιο γρήγορο ρυθμό.
- Συνεχίστε να λιπαίνετε το γκαζόν, κάθε 20 περίπου ημέρες χωρίς να ξεχνάτε να ποτίζετε καλά μετά.
- Ξεριζώνετε αγριόχορτα που φυτρώνουν μέσα στο γκαζόν, όσο είναι μικρά και πριν ανθίσουν.

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.