- Προετοιμαστείτε ψυχολογικά και ορίστε την ημερομηνία που θα διακόψετε το κάπνισμα. Φροντίστε να μην είναι μια δύσκολη , όταν, π.χ., θα έχετε μια σημαντική επαγγελματική συνάντηση.
- Κάντε μία ανασκόπηση στις αποτυχημένες προσπάθειές σας: τι πήγε και τι δεν πήγε καλά και καταγράψτε τες.
- Πετάξτε όλα τα τσιγάρα και τα τασάκια από το σπίτι, το αυτοκίνητο, το χώρο εργασίας σας.
- Ζητήστε υποστήριξη. Ενημερώστε την οικογένεια, τους φίλους και συναδέλφους σας για την απόφαση που πήρατε και ζητήστε τη βοήθεια και την κατανόησή τους (π.χ., να μην καπνίζουν μπροστά σας).
- Απευθυνθείτε σε έναν ειδικό, π.χ. σε έναν ψυχολόγο.
- Συμβουλευτείτε τα άτομα που κατάφεραν να κόψουν το κάπνισμα.
- Αποκτήστε καινούργιες δραστηριότητες και τρόπους συμπεριφοράς. Προσπαθήστε να αποσυνδέσετε το κάπνισμα από ορισμένες δραστηριότητες με τις οποίες το έχετε ταυτίσει π.χ. όταν οδηγείτε ή μιλάτε στο τηλέφωνο (φροντίστε να μασάτε τσίχλα χωρίς ζάχαρη ή ένα κομματάκι φρούτο ή λαχανικό), όταν έχετε ένταση (χρησιμοποιήστε οτιδήποτε μπορεί να «απασχολήσει» τα χέρια σας, εισπνεύστε βαθιά, τηλεφωνήστε σε κάποιον φίλο), μετά το πρωινό ξύπνημα (κάντε ένα καλό πρωινό ή πηγαίνετε για περίπατο ή τρέξιμο).
- Καταργήστε, σε εφικτό βαθμό, την καθημερινή σας ρουτίνα. Γίνετε απρόβλεπτοι και αντιμετωπίστε τις νέες καταστάσεις πιο δημιουργικά.
- Εφαρμόστε νέους τρόπους για να χαλαρώνετε και να ξεπερνάτε το στρες – δοκιμάστε κάποιες εναλλακτικές θεραπείες, το διαλογισμό.
- Ξεκινήστε να γυμνάζετε.
Το μυστικό
Διαβάστε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Κάπνισμα 2008 – 2012 στο site του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κάνοντας κλικ στο www.yyka.gov.grhttp://www.omorfamistika.gr/%CE%A5%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1/%CE%A0%CF%89%CF%82-%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CF%8C%CF%88%CE%B5%CF%84%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%B3%CE%AC%CF%81%CE%BF/