Τζιν με κλημεντίνες
Υλικά
• 1 λίτρο τζιν εμφιαλωμένο
• 7 μεγάλες κλημεντίνες ή μανταρίνια της επιλογής μας
• 500 γρ. ζάχαρη (αν τα φρούτα είναι πολύ ξινά προσθέτουμε ακόμη 100 με 200 γρ. ζάχαρη, ανάλογα με το πόσο γλυκό θέλουμε να γίνει το λικέρ)
• 1 κουτ. σούπας κανέλα, γαρίφαλο και μπαχάρι χονδροκοπανισμένα
Διαδικασία
Πλένουμε πολύ καλά τα μανταρίνια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες, χωρίς να τα καθαρίσουμε από τις φλούδες. Τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο γυάλινο δοχείο, τα σκεπάζουμε με τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά και απογεμίζουμε με το τζιν. Κλείνουμε ερμητικά το δοχείο, το ανακινούμε 2 - 3 φορές και το αφήνουμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για 2 μήνες.
Οταν περάσει το χρονικό αυτό διάστημα, το στραγγίζουμε σε μια σήτα και στη συνέχεια το περνάμε και από ένα φίλτρο του καφέ για να καθαρίσει εντελώς από στερεά υπολείμματα. Το αφήνουμε ακόμη ένα μήνα σε αεροστεγώς κλεισμένο μπουκάλι, πριν το σερβίρουμε. Τα μανταρίνια φυσικά δεν τα πετάμε, αφού τόσο σκέτα, όσο και συντροφιά με ένα αφράτο παγωτό βανίλιας είναι ένα εξαιρετικό επιδόρπιο. Επίσης μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να γαρνίρουμε το λικέρ.
Παραλλαγές μπορούν να γίνουν με όλα τα εσπεριδοειδή (λεμόνια, πορτοκάλια, γκρέιπ φρουτ, κουμ κουάτ) ρυθμίζοντας ανάλογα με την ξινίλα ή την πικράδα τους και τη ζάχαρη. Επίσης μπορούμε να αντικαταστήσουμε το τζιν με τσίπουρο, βότκα, κονιάκ ή ρούμι.
Αρωματικό λικέρ με μέλι
Υλικά
• 1 μπουκάλι καλό κονιάκ (750 ml)
• 150 γρ. μέλι
• 1 κ. γλ. κάρδαμο χονδροκοπανισμένο
• 1 κ.γ. λεβάντα
• 1 κ. γλ. κανελογαρίφαλα χονδροκοπανισμένα
• 1 κ. σούπ. ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού ανάμικτα
• 4 - 5 κόκκους μαύρο πιπέρι χονδροκοπανισμένους
• 450 γρ. μαύρη ζάχαρη
Διαδικασία
Βάζουμε 3 φλιτζάνια νερό σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα και τα μπαχαρικά. Τα βράζουμε για 7 με 8 λεπτά, τα αποσύρουμε από τη φωτιά και μόλις χλιαρύνει το μείγμα το ανακατεύουμε με το μέλι καλά, ώστε να διαλυθεί εντελώς. Αναμειγνύουμε το σιρόπι με το κονιάκ σε ένα μεγάλο γυάλινο μπουκάλι ή δοχείο που να σφραγίζει αεροστεγώς. Το ανακινούμε 2 - 3 φορές και το διατηρούμε σε δροσερό και σκιερό μέρος για τρεις εβδομάδες. Καλό είναι να το ανακινούμε περιστασιακά. Στη συνέχεια το στραγγίζουμε σε μια σήτα και επιπλέον σε φίλτρο του καφέ. Το μεταφέρουμε σε ένα καθαρό μπουκάλι και το διατηρούμε σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο. Είναι καλύτερα να έχει από μόνο του χαμηλή θερμοκρασία για να μη χρειαστεί να το κρυώσουμε με παγάκια στο σερβίρισμα.
Αυτό το λικέρ, φυλαγμένο σε όμορφα μπουκαλάκια, είναι ένα υπέροχο δώρο για τους φίλους.
Αντί για κονιάκ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ουίσκι. Mπορούμε επίσης να αντικαταστήσουμε το μέλι με ένα φλιτζάνι ακόμη μαύρη ζάχαρη και να πειραματιστούμε με διάφορους συνδυασμούς μπαχαρικών και βοτάνων.
Hμερομηνία : 01-11-06 Copyright: http://www.kathimerini.gr
http://portal.kathimerini.gr/4Dcgi/4dcgi/_w_articles_oiko1_1_01/11/2006_170294