Εκτός από της νυχτερινές συνήθειές του, γνωρίζει δύο κορυφώσεις δραστηριότητας, το πρωί λίγο πριν από την αυγή και μόλις πέσει η νύχτα.
Τότε μπορεί να πραγματοποιήσει μεγάλες νυχτερινές εξόδους, αναζητώντας εδώ και εκεί την τροφή του.
Αυτή η περιπλανητική συμπεριφορά εκθέτει το λαγό σε συγκρούσεις με αυτοκίνητα. Με την αυγή ξαναγυρίζει σ’ένα μικρό βαθούλωμα που έχει σκάψει πρόχειρα στο χώμα και που είναι το γιατάκι του (κούτση).
Διαθέτει πολλά τέτοια γιατάκια στην ίδια περιοχή, ανάλογα με την εποχή, τις καιρικές συνθήκες και την ανάπτυξη της βλάστησης που τον καλύπτει. Ο λαγός είναι ζώο σπιτικό και η τοποθεσία που κάνει το γιατάκι του ή οι διαδρομές διαφυγής του παραμένουν αμετάβλητες χρόνο με τον χρόνο και από γενιά σε γενιά. Αυτό εξηγεί τις επιτυχίες που έχουν οι παλιοί κυνηγοί λαγών που γνωρίζουν πάρα πολύ καλά την περιοχή τους.
Στην αρχή της σεζόν όταν ο καιρός είναι ζεστός και ξηρός, του αρέσει και απολαμβάνει την δροσιά των τριφυλλιών και των χωραφιών με καλαμπόκια. Σε δασικές περιοχές τον συναντούμε κοντά σε ρυάκια με νερό. Όταν ο καιρός επιδεινώνεται, συχνάζει σε κάποια χέρσα ή φρεσκοκαλλιεργημένα χωράφια, όπου καταφεύγει επίσης κι όταν πέσουν παγωνιές. Προτιμά πολύ τους πυκνούς φράχτες, τους μικρούς βάτους, τους χορταριασμένους χωματόλοφους και τα υγρά χωράφια, όπου καμουφλάρεται ανάμεσα στ’αγκάθια. Στο δάσος τον συναντούμε στη ρίζα ενός πεύκου, κάτω από ένα θάμνο. Παραμένει πάντα κοντά στα όρια του δάσους και σε μεγάλες πλαγιές, με σκοπό να βλέπει τον κίνδυνο που έρχεται.
Ο λαγός υπολογίζει περισσότερο στο μιμητικό του περιβάλλοντος τρίχωμά του, παρά στη φυγή του για να γλιτώσει από τον κίνδυνο. Γι’αυτό ακριβώς ξεπετιέται ξαφνικά και πολύ συχνά από τα πόδια του κυνηγού περιμένοντας την ύστατη στιγμή για ν’αρχίσει τη φυγή του. Είναι αλήθεια ότι ένας λαγός δύσκολα γίνεται ορατός ακόμα και από το πιο διαπεραστικό βλέμμα.
Όταν υποχρεώνεται να διασχίσει μιαν ακάλυπτη περιοχή, τρέχει γενικά σε ευθεία γραμμή για να καταφύγει στην πιο κοντινή περιοχή που θα του προσφέρει κάλυψη. Αν είναι στο δάσος φτάνει σε πεδιάδα, όπου πραγματοποιεί μεγάλη παράκαμψη για να ξεγελάσει τα σκυλιά, πριν ξαναγυρίσει από εκεί που ήρθε. Τα μάτια του, καθώς είναι βαλμένα στα πλαϊνά του κεφαλιού, δίνουν στο λαγό μια πολύ κακή όραση, αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να αντιλαμβάνεται την παραμικρή ανώμαλη κίνηση λόγω της ιδιαίτερα αναπτυγμένης ακοής του.
Ο λαγός διαθέτει μια ζωτική περιοχή 300 στρεμμάτων που την μοιράζεται με τους ομόφυλούς του, χωρίς να υπάρχουν προβλήματα εδαφικών διεκδικήσεων. Στο χώρο αυτό περιλαμβάνονται και οι διαδρομές διαφυγής του, όπου φροντίζει πάντα γι’αυτές, ενώ ο χώρος που συχνάζει είναι 10-15 στρέμματα.
http://www.kynigos.com/Home/tabid/157/ctl/Details/mid/884/ItemID/13/Default.aspx