Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Παναγιά του Ακαθίστου ή η Πλατσανή




 Ευχαριστούμε την αγαπημένη μας τοπική ιστοσελίδα
Καλλ-ιστορώντας (κλικ εδώ) για το πολύ ωραίο και όμορφο άρθρο αναφορικά με τον εορτασμό της Παναγιάς του Ακαθίστου ή η Παναγιά η Πλατσανή, στην  Οία της Σαντορίνης 

Ο Ιερός Ναός είναι αφιερωμένος στον Ακάθιστο Ύμνο της Υπεραγίας Θεοτόκου .  η εκκλησια αυτή είναι χτισμένη μέσα στο κάστρο. Εκεί που σήμερα όλοι οι επισκέπτες της Σαντορίνης μαζεύονται για να απολαύσουν το καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα της Οίας. Με τον καταστροφικό σεισμό όμως της 9ης Ιουλίου 1956, ο ναός γκρεμίστηκε και επειδή το έδαφος στο σημείο αυτό δεν είναι σταθερό η εκκλησία ξανακτίστηκε στο κέντρο του χωριού. 
Η παράδοση αναφέρει ότι η εικόνα της Παναγιάς  που βρίσκεται στο τέμπλο βρέθηκε στη θάλασσα. Κάποιος ψαράς την ώρα  που ψάρευε είδε καταμεσής στο πέλαγος ένα φως που έμοιαζε με αναμμένο καντήλι. Πηγαίνοντας κοντά είδε την εικόνα της Παναγιάς, η οποία όμως όσο  την πλησιάζε απομακρυνόταν. Τότε ειδοποίησε τους ιερείς και τους κατοίκους του χωριού οι οποίοι με δεήσεις και παρακλήσεις με θυμιάματα  και λαμπάδες κατέβηκαν στον αιγιαλό και με ευλάβεια μετέφεραν την εικόνα. Την άλλη μέρα όταν πήγε ο Ιερέας δεν βρήκε στο Ναό τη νεοφανή εικόνα. Ύστερα από έρευνες αρκετών ωρών η εικόνα βρέθηκε στα τείχη του κάστρου όπου μεταφέρθηκε ξανά πάλι στο Ναό. Αυτό ακολούθησε πολλές φορές, μέχρις ότου οι κάτοικοι αποφάσισαν να συνεισφέρουν όλοι για να κτιστεί η εκκλησία στο μέρος όπου η ίδια η Παναγιά είχε διαλέξει  για να βλέπει τις θάλασσες από όπου είχε έρθει και να ευλογεί τα πλοία που ξεκινούσαν να φύγουν. Το όνομα Πλατσανή της το έδωσαν από το θόρυβο « πλατς πλατς» που έκαναν τα κύματα.
Όλα τα ιερά σκεύη προέρχονται κατά βάση από την Ορθόδοξη Ρωσία, ενώ η αγιογράφησητου ναού έγινε σε τρία στάδια από Θηραϊους αγιογράφους 

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.