Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Μάρτιο-Απρίλιο/ Ιούλιο-Αύγουστο Βάθος φύτευσης: 7.5-10 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: Άμεση
Μεταφύτευση: Άμεση σπορά
Ωρίμανση: 90-120 ημέρες μετά την σπορά ανάλογα με την ποικιλία
Η πατάτα (επιστ. Στρύχνον το κονδυλόρριζον, Solanum tuberosum) γνωστή και ώς "γεώμηλο", είναι φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Στρυχνοειδών (Solanaceae). Καλλιεργείται για τους εδώδιμους κόνδυλούς της οι οποίοι είναι πλούσιοι σε άμυλο και αποτελούν τροφή μεγάλης θρεπτικής αξίας.
Είναι φυτό ιθαγενές των υψιπέδων του Mεξικού, του Περού, της Xιλής και της Kολομβίας, περιοχές όπου ζούσαν Ινδιάνοι, Ίνκας, Aζτέκοι. Μεταφέρθηκε απο την Νότιο Αμερική στην Ισπανία απο Ισπανούς εξερευνητές και γρήγορα επεκτάθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Είναι ευρύτατα διαδεδομένη στην Ελλάδα και τρώγεται ως βασικό τρόφιμο. Στην Ελλάδα την έφερε ο Ιωάννης Καποδίστριας. Στην αρχή καλλιεργήθηκε σε περιορισμένη κλίμακα, πειραματικά, στην περιοχή της Tίρυνθας. Λέγεται μάλιστα ότι ο Ιωάννης Καποδίστριας λόγω της επιφυλακτικότητας των Ελλήνων προς το νέο τρόφιμο τις κλείδωνε σε αποθήκες τίς οποίες εσκεμμένα άφηνε αφύλακτες την νύχτα, ώστε να μπορεί ο λαός να τις κλέψει νομίζοντάς ότι είναι πολύτιμες.
Καλλιεργώ Πατάτες
Οι πατάτες είναι ένα σημαντικό φυτό για κάθε καλλιεργητή που θέλει να είναι αυτάρκης ή θέλει να έχει γεύση στο πιάτο του. Οι πατάτες είναι εύκολες στην καλλιέργεια, πολύ θρεπτικές και υπάρχει πλήθος ποικιλιών. Κάποιες είναι ιδανικές για ψήσιμο, άλλες για σαλάτα, άλλες για τηγανητές πατάτες. Θα πρέπει να δοκιμάσετε να τις καλλιεργήσετε!
Οι πατάτες αναπτύσσονται υπόγεια μέσα στο χώμα. θα πρέπει να φροντίζετε να υπάρχει αρκετό χώμα γύρω από τη ρίζα του φυτού ώστε οι πατάτες να συνεχίσουν να αναπτύσσονται υπόγεια.
Άλλα Ονόματα
Λατινικό Όνομα: Solanum tuberosum, Solanaceae family.
Αγγλικό Όνομα: Potatoes
Φυτεύω Πατάτες
Οι πατάτες φυτεύονται όχι με σπόρο, αλλά χρησιμοποιώντας μικρές πατάτες που φέρουν μάτια. Αν οι προς σπορά πατάτες, είναι σχετικά μεγάλες και φέρουν πολλά μάτια, μπορείτε να τις κόψετε σε μικρότερα κομμάτια. Κάθε κομμάτι πρέπει να φέρει ένα ή περισσότερα μάτια.
Απόσταση Σποράς
Τοποθετήστε τις μικρές πατάτες με μάτια σε βάθος 7 με 10 εκατοστά και απόσταση 30 εκατοστών.
Εμφάνιση Φυτών
Να περιμένετε να εμφανιστούν τα πρώτα φυτά 2 με 3 εβδομάδες μετά την σπορά.
Ειδική Μεταχείριση
Καθώς τα φυτά μεγαλώνουν και αναπτύσσονται οι πατάτες υπόγεια, θα πρέπει να βάζετε χώμα γύρω από τη ρίζα του φυτού. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται ότι οι πατάτες θα αναπτύσσονται υπόγεια.
Το ιδανικό έδαφος για την καλλιέργεια πατάτας έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
* Καλά αποστραγγιζόμενο
* Πλούσιο σε οργανική ύλη
* Ελαφρώς όξινο pH (6,0 - 6,8)
Γενικά, το χώμα πρέπει να είναι μαλακό ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν οι πατάτες μέσα σε αυτό και να έχουν χώρο να μεγαλώσουν χωρίς να ζοριστούν κατά την ανάπτυξη.
Σας συνιστούμε να εμπλουτίσετε το χώμα με οργανικά στοιχεία, π.χ. κομπόστ ή κοπριά.
Συγκομιδή Πατάτας
Οι πατάτες είναι έτοιμες όταν το φυτό αρχίζει να ξεραίνεται.
Ενδιάμεσα όμως, μπορείτε να αφαιρείτε κάποιες πατάτες, απομακρύνοντας το χώμα γύρω από τη ρίζα του φυτού. Μη ξεχάσετε να καλύψετε ξανά τις ρίζες.
Θρεπτική Αξία
Η πατάτα έχει συνδυαστεί με το ανθυιγιεινό φαγητό γιατί συνήθως σερβίρεται τηγανισμένη.
Στην πραγματικότητα, η πατάτα είναι είναι ένα πολύ θρεπτικό λαχανικό.
Μία μέση πατάτα (173 gr) έχει 163 θερμίδες, καθόλου λιπαρά, αποτελεί μία εξαιρετική πηγή καλίου (βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης) και βιταμίνης C.
Αποτελεί επίσης μία καλή πηγή φυσικών ινών, μαγνησίου, χαλκού, μαγνησίου, νιακίνης, βιταμίνης B6 και φολικού οξέως.
Οι πατάτες αποτελούν επίσης πηγή χλωρογενικού οξέως, ενός φυτοχημικού που η έρευνα έχει αποδείξει ότι μπορεί να μπλοκάρει τη δημιουργία καρκινογενών νιτροσαμινάσων και να μειώσει το κίνδυνο καρκίνων στο ήπαρ (συκώτι) και ορθό (κόλον).
Μία πρόσβατη βρετανική έρευνα, ανακάλυψε στις πατάτες ουσίες που ονομάζονται kukoamines, που μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.
Σημείωση: Όλα τα παραπάνω ισχύουν αν αντί να τηγανήσετε τις πατάτες, τις φάτε βραστές, στο φούρνο, ή ψητές.
Συμβουλή: Δοκιμάστε ψητές πατάτες στο φούρνο ή στη χόβολη, αφού πρώτα τις τυλίξετε σε αλουμινόχαρτο. Μην καθαρίσετε τη φλούδα. Ψήστε τις πατάτες ολόκληρες. Θα εντυπωσιαστείτε από τη γεύση!
Ασθένειες και Εχθροί
*
Αγρότιδες ή Καραφατμέ ή Κοφτοσκούληκα
*
Αλευρώδης
*
Αλευρώδης των Θερμοκηπίων
*
Αλτερναρίωση Πατάτας
*
Αφίδες (Aphides)
*
Αφίδες Λαχανικών
*
Αφίδες Πατάτας
*
Βρωμούσες
*
Γρυλλοτάλπα ή Κρεμμυδοφάγος ή Κολοκυθοκόφτης ή Πρασάγγουρας
*
Δορυφόρος
*
Ζάμπρος
*
Θρίπας
*
Κομβονηματώδης Πατάτας
*
Λιριόμυζα
*
Μηλολόνθη ή Ασπροσκούληκο
*
Νηματώδεις
*
Περονόσπορος της Πατάτας
*
Πράσινη αφίδα της ροδακινιάς
*
Σιδηροσκούληκα
*
Σποντόπτερα (Λάφυγμα, Προντένια)