Η Πίζα είναι ιστορική πόλη της ΒΔ Ιταλίας, κτισμένη κοντά στις εκβολές του ποταμού Άρνου.
Έχει πληθυσμό γύρω στους 100.000 κατ. Είναι από τις διασημότερες πόλεις του κόσμου και αυτό το οφείλει κυρίως σε δυο πράγματα: στο πανεπιστήμιό της που λειτουργεί από το 1343 και τον ξακουστό κεκλιμένο πύργο της Πίζας, που κτίστηκε όλος από μάρμαρο στη διάρκεια της περιόδου από το 1172 μέχρι το 1350. Αποτελείται από 6 ορόφους και επειδή κτίστηκε σε έδαφος χαλαρό, παρουσιάζει κλίση προς τα νότια που σταδιακά αυξάνεται. Έχει ύψος 56 μ. Πολλοί επισκέπτες της Ιταλίας πηγαίνουν στην Πίζα ειδικά για να θαυμάσουν το μνημείο αυτό της αρχιτεκτονικής και τεχνικής.
Παλιότερα, το 18ο αιώνα, στην Πίζα υπήρχε ελληνική παροικία. Εκέι οι Έλληνες είχαν γίνει η ψυχή του αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους και ως μέλη της Φιλικής Εταιρείας ενίσχυσαν τον αγώνα του 1821 όπως μπορούσαν.
Η σημερινή Πίζα είναι αρκετά αναπτυγμένη πόλη από οικονομική και πνευματική άποψη. Η πλατεία του Καθεδρικού Ναού (Piazza del Duomo) της πόλης αποτελεί από το 1987 μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Υπάρχει όμως μία μεγάλη απορία. Γιατί γέρνει;
Αν στηρίζεται μέχρι σήμερα οφείλεται στις εργασίες προστασίας του μνημείου. Το γιατί όμως γέρνει παραμένει μυστήριο όπως και το όνομα του αρχιτέκτονα του Πύργου. Παραμένει επίσης μυστήριο αν η κλίση του Πύργου οφείλεται στο έδαφος ή αν υπήρξε έμπνευση, έστω και ιδιόμορφη, του δημιουργού του. Μελέτες πάντως έχουν δείξει πως το καμπαναριό σχεδιάστηκε για απόλυτα ίσιο κτίριο το οποίο άρχισε να γέρνει κατά τη διάρκεια των πρώτων σταδίων της κατασκευής του.
Αποκαλύφθηκε πως στα θεμέλια του Πύργου υπάρχει υδάτινο υπέδαφος και το 1838 ξεκίνησαν προσπάθειες διατήρησης του μνημείου, με τις οποίες αφαιρέθηκε η βάση του κτιρίου και απομακρύνθηκαν τα νερά. Έτσι μειώθηκε ο ρυθμός που γέρνει στο ένα χιλιοστό τον χρόνο. Το 1988 ο Πύργος της Πίζας έκλεισε για το κοινό και από τότε διεξάγονται εργασίες για τη σωτηρία του.