Εθνική εορτή: Επιθετικός προσδιορισμός και ουσιαστικό θηλυκού γένους που ορίζεται ως πανελλήνιος εορτασμός μίας επετείου του ελληνικού λαού, κατά τον οποίο επικρατεί επίσημη αργία σε όλη την έκταση της χώρας με σκοπό όλοι οι πολίτες να τιμήσουν τη δοξασμένη αυτή ημέρα και να μνημονεύσουν το ένδοξο παρελθόν τους.
Παρέλαση: Ουσιαστικό θηλυκού γένους που εννοεί την στρατιωτική τελετή, κατά την οποία οι δυνάμεις
προς τιμή μιας επετείου ή κάποιου άλλου σημαντικού γεγονότος εμφανίζονται δημόσια, παρουσιάζοντας τα όπλα και τον εξοπλισμό τους και κάνοντας παράταξη και πορεία.Στην σημερινή εποχή οι παρελάσεις διεξάγονται κυρίως για δυο λόγους. Εκτός από την επίδειξη ισχύος, η παρέλαση μπορεί να γίνεται για λόγους παράδοσης σε εορταστικές επετείους προς ανάμνηση ενός αξιομνημόνευτου γεγονότος. (πηγή βικιπαίδεια -ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια που συγκεντρώνει πλήθος πληροφοριών προς ενημέρωση των διαδικτυακών επισκεπτών της-.)
Και έπειτα από την επίδειξη εννοιολογικών γνώσεων, τύφλα να 'χει ο νέος υπουργός Παιδείας, το ημερολόγιο με ενημερώνει με μαθηματική ακρίβεια τη σημερινή ημερομηνία, μία καθιερωμένη εθνική επέτειο.
Και κάπως έτσι αρχίζει ο εξής συλλογισμός... Στην εκάστοτε εθνική επέτειο κάνουμε παρέλαση, η τελευταία γίνεται με σκοπό να τιμήσουμε την εκάστοτε εορτή και με τον όρο να την τιμήσουμε εννοούμε όλοι, όλο το έθνος και όχι μία μερίδα πολιτικής ηγεσίας! Μα θα μου πείτε τι λες; Ας το αναλύσουμε λοιπόν σα μια ιστοριούλα...
Η ώρα 10.30 περίπου και στην Αθήνα όλα είναι έτοιμα να ξεκινήσει η παρέλαση κι όμως είναι κάτι που λείπει, όχι ο Παπούλιας φυσικά ούτε οι επίσημοι, μα ούτε ακόμα και οι αστυνομικοί βεβαίως βεβαίως. Μα τι να' ναι μα τι να' ναι; Είναι και δυσεύρετο...Ένας περήφανος για την καταγωγή του γονέας επιθυμεί να δείξει όπως και κάθε χρόνο έτσι και φέτος στο παιδί του με καμάρι από κοντά το τι είναι η παρέλαση. Λογαριάζει όμως πια χωρίς τον ξενοδόχο και ενώ με καμάρι προμηθευόταν τα σημαιάκια από τον περιπτερά της γειτονιάς του, ο τελευταίος τον ενημερώνει ότι απαγορεύτηκε το κοινό γύρω από το Σύνταγμα ενώ για να παρακολουθήσει από την πλατεία του Συντάγματος πρέπει να έχει ειδική αδειοδότηση. Κοίτα να δεις τελικά αυτό έλειπε από το όλο πρωινό σκηνικό, το κύριο στοιχείο της παρέλασης οι θεατές, οι πολίτες. Είναι κάτι σα να λείπει από την πίτσα η σάλτα αλλά να μας λένε τρώγεται δε συμβαίνει και τίποτα.. Κι έτσι ο πατέρας απογοητευμένος με τα σημαιάκια στο χέρι να τα κουνά δεξιά αριστερά μονότονα, χωμένος στον καναπέ του σαλονιού του, συντονισμένος στο κανάλι που αναμετέδιδε την παρέλαση, τα μόνα λόγια που ξεστόμισε ήταν " Έλα γιε μου, κλείσε το παιχνίδι, αρχίζει, τελείωσαν οι διαφημίσεις." Ακριβώς αυτό. Τράτζικ! που λέει και η νέα διαφημιστική καμπάνια.
Πριβέ πάρτι ήξερα, πριβέ τραπέζι ήξερα, πριβέ παράσταση ήξερα, πριβέ γάμο ακόμα ήξερα, "πριβέ" παρέλαση πρώτη φορά το είδα. Έζησα να τ' ακούσω κι αυτό. Ελλάς το υπουργείο σου! Κι έτσι πριβέ και μόνοι σε ένα μπαλκόνι η ηγεσία του τόπου απολαμβάνει με δέος και ηρεμία αυτό που θα έπρεπε να απολάμβαναν μαζί της όλοι οι πολίτες και μάλιστα οι καλοφαγωτές της άγευστης πίτσας νιώθουν συλλογική υπερηφάνεια για ακόμα μία φορά για το σημερινό τους κατόρθωμα! Για παράδειγμα ο κύριος Αβραμόπουλος, ο οποίος φαίνεται ότι απολάμβανε και αυτός την πίτσα δίχως σάλτσα,δηλώνει: Από τις καλύτερες παρελάσεις που έγιναν ποτέ.. Μα πόσο ειρωνικό ακούγεται... Για μένα, για σένα, για όλους που την είδαμε από τα σπίτια μας.
Και αν δεν το ξέρατε, ναι! Από δω και πέρα ανοίγει γραφείο που διοργανώνει πριβέ ό , τι τραβά η ψυχή σας:
Προϋποθέσεις: να έχετε ηγεσία και να έχετε φαντασία και όλα είναι εφικτά! Μη φοβάστε το άγνωστο ανακαλύψτε το, εξουσία να έχετε μονάχα και όλα τα άλλα έρχονται! Ποιος μίλησε για δημοκρατία και ελευθερία; Make your dream come true εύκολα και απλά!
Και για τους υπόλοιπους που θέλουμε να παρακολουθήσουμε τα δημόσια θεάματα που θα γίνονται πλέον πριβέ υπάρχει και η τηλεόραση. Δε λέτε πάλι καλά που δεν εντάχθηκαν ακόμη στη συχνότητα της nova να πληρώνουμε κιόλας; Έχουμε και παράπονο... Αχάριστα όντα! Χρόνια πολλά σας είπα; Δεν είπα! Χρόνια ελληνικά και όχι νεοελληνικά... Να τιμούμε τους προγόνους μας και να τους μνημονευόμαστε για όσο ακόμα μπορούμε να το κάνουμε κι αυτό, ελεύθερα... Και κάπως έτσι λιτά και απέριττα θα μπορούσε το ιστορικότατο "Ελευθερία ή θάνατος" να μετατραπεί σύμφωνα με τη σημερινή κατάσταση παρακολούθησης της παρελάσεως σε "Πλάσμα (tv) και άνετος" !
Πηγή: ΕΥ-ΛΕΓΕΙΝ
http://eulegein.blogspot.gr