Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η παραλία μπροστά από τα σπίτια στο Δερβένι Κορινθίας είχε αρκετά μέτρα πλάτος (αριστερά). Σήμερα, μετά την υποθαλάσσια κατολίσθηση του 2012, η παραλία έχει σχεδόν εξαφανιστεί (δεξιά).
κατοικιών στο Δερβένι Κορινθίας καταγγέλλουν ότι τα έργα που έκανε πρόσφατα η περιφέρεια για την ανάσχεση της διάβρωσης δημιούργησαν νέα προβλήματα -σε συνδυασμό με παλαιότερες, αμφιλεγόμενες παρεμβάσεις- και μάλιστα έχουν εγκαταλειφθεί. Από την πλευρά της η περιφέρεια υποστηρίζει ότι τα ημιτελή έργα θα ολοκληρωθούν άμεσα.
Το Δερβένι είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό στον Νομό Κορινθίας. «Για περισσότερα από 100 χρόνια η παραλία βρισκόταν στη θέση της, παρά την έντονη θαλάσσια διάβρωση που είναι χαρακτηριστική στις νότιες ακτές του Κορινθιακού Κόλπου. Ο λόγος αυτής της σταθερότητας είναι ο Ζαχολίτικος ποταμός, που κατεβάζει στη θάλασσα φερτά υλικά, τα οποία αναπληρώνουν αυτά που χάνονται από τη διάβρωση των κυμάτων», εξηγεί ο κ. Θανάσης Μαραμαθάς, υδρογεωλόγος και ιδιοκτήτης σπιτιού στο Δερβένι. «Ομως η διεργασία αυτή έχει σταματήσει εδώ και μερικά χρόνια, με αποτέλεσμα η παραλία να διαβρώνεται και να κινδυνεύει να εξαφανιστεί, μαζί με τα σπίτια που βρίσκονται σε γειτνίαση».
Πού οφείλεται η ταχεία διάβρωση των ακτών στο Δερβένι τα τελευταία χρόνια; Μεγάλη μερίδα του τοπικού πληθυσμού πιστεύει ότι επιβαρύνθηκε από μια σειρά κακών ή αποτυχημένων παρεμβάσεων, η τελευταία το 2014. «Πριν από λίγα χρόνια ο δήμος αποφάσισε να κατασκευάσει ένα πάρκινγκ στις εκβολές του Ζαχολίτικου, καταλαμβάνοντας τμήμα της κοίτης του», λέει ο κ. Μαραμαθάς. «Ετσι απέκλεισε τη μεταφορά φερτών υλικών στο κομμάτι της ακτής που βρίσκεται στα δυτικά του ποταμού. Αυτό οδήγησε στη διάβρωση της πλατείας του χωριού, που βρίσκεται στην περιοχή. Για να αντιμετωπιστεί, κατασκευάστηκαν 6 πρόβολοι στην ακτή, μπροστά από τη θέση της πλατείας. Οι πρόβολοι έσωσαν μεν την πλατεία, αλλά παρεμπόδισαν ακόμα περισσότερο την τροφοδοσία της παραλίας από το ποτάμι και έτσι η παραλία έμεινε απροστάτευτη στο φαινόμενο της διάβρωσης».
Τον Μάρτιο το 2012, μια μεγάλη υποθαλάσσια κατολίσθηση «εξαφάνισε» τμήμα της παραλίας στο Δερβένι και αποκάλυψε τα θεμέλια των παραλιακών σπιτιών. «Για να αντιμετωπίσουν το νέο πρόβλημα, έφτιαξαν ένα τσιμεντόφραγμα, που φθάνει σε βάθος 20 μέτρων», λέει ο κ. Γιάννης Νεόκοσμος, μηχανικός, ιδιοκτήτης κατοικίας στην περιοχή. «Για να μπορέσουν να δουλέψουν τα μηχανήματα, έφτιαξαν έναν προσωρινό δρόμο στην παραλία. Το αποτέλεσμα είναι ότι με τους βορειοδυτικούς ανέμους δημιουργήθηκε νέο πρόβλημα, αυτή τη φορά στα ανατολικά. Το χειρότερο δε είναι ότι το τσιμεντόφραγμα μπήκε στη μέση της παραλίας, αντί μπροστά από τα σπίτια. Και εγκαταλείφθηκε ημιτελές, μαζί με τα μπάζα στις αρχές Μαΐου».
Υπεύθυνη για τα πρόσφατα έργα είναι η κεντρική τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου. «Τον Ιανουάριο του 2012 είχαμε ξεκινήσει μια εργολαβία για έργα κατά της διάβρωσης στο Διμηνιό και τη Λυκοποριά. Μας πρόλαβε όμως η κατολίσθηση», εξηγεί ο κ. Πολυχρόνης Παπαϊωάννου, τότε γενικός διευθυντής της περιφέρειας και σήμερα τεχνικός σύμβουλός της. «Επειδή η κατάσταση στο Δερβένι ήταν πιο επείγουσα, ζητήσαμε από τον μελετητή και τον εργολάβο να στρέψουν εκεί το ενδιαφέρον τους. Σε τμήμα της παραλίας κατασκευάσαμε ένα τοιχίο με φρεατοπασσάλους, δημιουργώντας μια “κουρτίνα” προς την πλευρά της θάλασσας, που φθάνει σε βάθος 22 μέτρων. Το τοιχίο κατασκευάστηκε στα μισά της απόστασης ανάμεσα στα σπίτια και τη θάλασσα. Οντως το μηχάνημα που χρησιμοποιήθηκε μετέφερε στη θάλασσα τους βράχους που είχαν ρίξει εκεί οι κάτοικοι των παρακείμενων σπιτιών, προκειμένου να έχει πρόσβαση στο σημείο. Το πρόβλημα είναι ότι, κατά τη διάρκεια των εργασιών, μας σταμάτησε το Λιμενικό, διαπιστώνοντας εργασίες για την κατασκευή νέου παραλιακού δρόμου, κάτι που βέβαια δεν συνέβαινε. Οντως το έργο δεν έχει τελειώσει. Για τον λόγο αυτό η περιφέρεια έχει εξασφαλίσει επιπλέον 5,7 εκατ. ευρώ για την επέκταση των φρεατοπασσάλων προς τα ανατολικά και την τεχνητή ανασύσταση της κλίσης του πυθμένα με ογκόλιθους, ώστε να επαναδημιουργηθεί σιγά σιγά η παραλία (και ανάλογα έργα σε άλλα κομμάτια ακτών της Κορινθίας). Οσον αφορά το πάρκινγκ και τους προβόλους, που κατασκευάστηκαν από την τότε νομαρχία, είναι ένα αμφιλεγόμενο έργο. Λένε ότι η θάλασσα εκδικείται· αν κάνεις κάπου ένα έργο για να την περιορίσεις, θα ξεσπάσει αλλού».
http://www.kathimerini.gr