Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

ΠΟΝΑΣ σε μέση, πλάτη, αυχένα ή άκρα;;;ΜΑΘΕ πώς θα ΝΙΚΗΣΕΙΣ τους πόνους….

Μια σειρά από προβλήματα πλήττουν διάφορα σημεία του σώματός μας.
Ποιες είναι οι λύσεις που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε μια και καλή από τις συχνές αυτές ενοχλήσεις;
O πόνος εμφανίζεται εκεί που δεν τον περιμένουμε δυσκολεύοντας την καθημερινότητά μας και κρατώντας μας μακριά από τις αγαπημένες μας δραστηριότητες.
Η μακροχρόνια ενασχόληση με τα αθλήματα, η χειρωνακτική εργασία αλλά και η καθιστική ζωή είναι οι παράγοντες που ευθύνονται κατά κύριο λόγο για την καταπόνηση του μυϊκού συστήματος.
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι, εκτός από την κλασική φαρμακευτική αγωγή, πολλές είναι οι ασκήσεις και οι εναλλακτικές θεραπείες που αμβλύνουν σημαντικά το αίσθημα του πόνου, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να προλάβουν ακόμα και την εμφάνισή του.
Οι γιατροί αναλύουν τις μεθόδους που έχουμε στη διάθεσή μας για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις πιο συνηθισμένες παθήσεις του μυοσκελετικού.
Μέση Σταματήστε να σηκώνετε βάρη και ξεκινήστε να γυμνάζεστε. 
Επιλέξτε ζωηρό περπάτημα, γιόγκα και πιλάτες και θα δείτε τους κοιλιακούς και ραχιαίους μυς σας να δυναμώνουν (εξαιρούνται διάδρομος, βαράκια και μηχανήματα με δόνηση). Έτσι θα προλάβετε την εμφάνιση οσφυαλγίας (πόνος στη μέση).
Η αιτία του προβλήματος μπορεί να είναι παθολογική (π.χ. λοίμωξη) ή μηχανική (αλλοίωση στους σπονδύλους). Ο ορθοπαιδικός-χειρουργός Αντώνης Αγγουλές εξηγεί: «Στο πρώτο στάδιο ο μεσοσπονδύλιος δίσκος (σ.σ. ενώνει τους σπονδύλους) που απορροφά τους κραδασμούς αφυδατώνεται και χάνει ύψος.
Στη συνέχεια ίσως να δημιουργηθεί κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου και να προκληθεί πόνος που επεκτείνεται μέχρι το πόδι».
Οι λύσεις: Ο γιατρός προτείνει ξεκούραση και να αποφεύγουμε να σηκώνουμε βάρος. «Επίσης ενδέχεται να χρειαστεί αγωγή με αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη, εφαρμογή θερμοφόρας και υδρομασάζ. Όταν περάσει η οξεία φάση, μπορεί να γίνει φυσικοθεραπεία» προσθέτει ο ειδικός. Ακόμα, σύμφωνα με τον ίδιο, ο βελονισμός μειώνει σημαντικά τον πόνο. Η ανακάλυψη:
Το κάπνισμα πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες εμφάνισης περιστατικών οξείας φάσης επειδή προκαλεί αγγειοσύσπαση και συμβάλλει στη μείωση της ροής του αίματος στη σπονδυλική στήλη. Επιπλέον ο βήχας του καπνιστή αυξάνει την πίεση στο μεσοσπονδύλιο δίσκο και μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς.
Το ξέρατε ότι… αιθέρια έλαια, όπως δεντρολίβανο και ευκάλυπτος, έχουν αναλγητική δράση όταν εφαρμόζονται με μασάζ στα σημεία όπου νιώθουμε πόνο. 
Αυχένας Το μυστικό για να προλάβετε τον πόνο εκεί είναι οι ασκήσεις διατάσεων σε καθημερινή βάση. Διαφορετικά το μούδιασμα στα χέρια, ο πόνος στο κεφάλι, οι εμβοές στα αυτιά θα παρουσιάζονται συχνά. Το πρόβλημα μπορεί να σχετίζεται με κάκωση που δημιουργήθηκε παλιότερα και η οποία προκάλεσε βλάβη στην αυχενική μοίρα ή με αυχενική σπονδύλωση (εκφύλιση αυχενικής μοίρας).
Οι λύσεις: Στην οξεία φάση ο κ. Αγγουλές προτείνει την εφαρμογή ενός κολάρου, που θα αποτρέψει τις απότομες κινήσεις για λίγες μέρες η παρατεταμένη χρήση προκαλεί μυϊκή ατροφία-, συνδυαστικά με αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Η ανακάλυψη: Μετά από ενάμιση μήνα πιλάτες, μία φορά την εβδομάδα, ο πόνος στον αυχένα υποχωρεί, σύμφωνα με μελέτη (Πηγή: Journal of Bodywork and Movement Therapies).
Το ξέρατε ότι… όταν ο πόνος επιμένει για καιρό παρά τη φαρμακευτική αγωγή και συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, π.χ., αναιμία, πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας, γιατί μπορεί να κρύβει κάτι πιο σοβαρό. 
Χέρια Μια κάκωση ή μια φλεγμονή αρκούν για να αισθανθείτε σουβλιές πόνου. Επίσης μια επαναλαμβανόμενη κίνηση μπορεί να προκαλέσει τενοντίτιδα ή επικονδυλίτιδα στους αγκώνες.
Οι λύσεις: Ο κ. Κακλαμάνης παρατηρεί: «Στην οξεία φάση προτείνουμε αγωγή με αντιφλεγμονώδη, περίδεση και παγοθεραπεία. Αφού περάσει το στάδιο αυτό, βοηθούν οι φυσικοθεραπείες και η κινησιοθεραπεία». Τέλος στο πρόβλημα της λεγόμενης ασβεστοποίησης (εκφύλιση τένοντα στον ώμο) που δημιουργείται από μικροτραυματισμούς προτείνεται θεραπεία με κρουστικούς υπερήχους.
Η ανακάλυψη: Η εφαρμογή Pain Diary-Catch My Pain σάς επιτρέπει να καταγράφετε πού εντοπίζεται ο πόνος και να ενημερώνεστε για κατάλληλες θεραπείες. Δωρεάν σε iPhone και iPad. Το ξέρατε ότι… ο πόνος στην πλάτη και το αριστερό χέρι συνδέεται με καρδιαγγειακό πρόβλημα. 
Πλάτη Υιοθετήστε σωστή θέση στο γραφείο και χόμπι όπως κολύμπι, γιόγκα, πιλάτες, ζωηρό περπάτημα και ασκήσεις κοιλιακών και ραχιαίων (οι δύο τελευταίες να αποφεύγονται σε περίπτωση σκολίωσης). Μια απότομη κίνηση, κάποιο μεγάλο βάρος, ένας μυϊκός σπασμός εξαιτίας της αίσθησης ψύχους είναι οι αιτίες για την εμφάνιση μυοσκελετικού πόνου. Από την άλλη, όπως τονίζει ο Δημήτρης Κακλαμάνης, ορθοπαιδικός-χειρουργός, «το πρόβλημα ίσως οφείλεται σε κάποια παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης (σκολίωση ή κύφωση), όπου ο πόνος ξεκινά από τη μέση και επεκτείνεται πλάγια στην ωμοπλάτη». Ίσως όμως η αιτία να είναι μια κατάσταση γνωστή ως δισκοπάθεια, στην οποία τα μεσοπλεύρια νεύρα πιέζονται λόγω της φθοράς που επέρχεται με το πέρασμα του χρόνου. 
Τέλος στην οστεοπόρωση, όπου η οστική πυκνότητα μειώνεται, ο πόνος είναι ένα φυσιολογικό σύμπτωμα. Όλα τα παραπάνω διαπιστώνονται με κλινική εξέταση και ενδεχομένως με ακτινογραφία και μαγνητική τομογραφία.
Οι λύσεις: Ο γιατρός προτείνει λήψη μυοχαλαρωτικών και αναλγητικών στην οξεία φάση ενός μυϊκού σπασμού. Άτομα με μεγάλη παραμόρφωση ίσως χρειαστεί να φορέσουν κηδεμόνα (ειδικό γιλέκο) για κάποιο διάστημα. Τέλος σε χρόνια προβλήματα συστήνονται φυσικοθεραπεία και ειδικές ασκήσεις. Η ανακάλυψη: Περίπου 4 στα 10 περιστατικά οφείλονται σε φλεγμονή και αντιμετωπίζονται με αντιβίωση, σύμφωνα με έρευνα Δανών επιστημόνων.Το ξέρατε ότι… μια μελέτη έδειξε ότι η οστεοπαθητική (εναλλακτική θεραπεία όπου ο γιατρός κάνει ειδικούς χειρισμούς στο σώμα χρησιμοποιώντας τα χέρια του) μειώνει τον πόνο στο 63% των ασθενών μέσα σε 6 συνεδρίες (Πηγή: Annals of Family Medicine). 
Γόνατα Αν έχετε ευαισθησία στους χόνδρους, «αποφύγετε σκάλες, ποδήλατο, στεπ, μηχανήματα δόνησης, ελλειπτικό μηχάνημα, βαθιά καθίσματα, προβολές. Η χονδροπάθεια στις επιγονατίδες εμφανίζεται με πόνο στα γόνατα σε ανθρώπους που το παρακάνουν με όλα τα παραπάνω» τονίζει ο κ. Κακλαμάνης. Σε μεγαλύτερες ηλικίες ο πόνος ίσως οφείλεται σε οστεοαρθρίτιδα.
Οι λύσεις: Προτιμήστε ισομετρικές ασκήσεις, αλλά και εκείνες που γυμνάζουν τους τετρακέφαλους.Η ανακάλυψη: Η βιταμίνη C προστατεύει τους χόνδρους και τα οστά. Ποντάρετε σε πιπεριές, πορτοκάλια κ.ά. Το ξέρατε ότι… η εφαρμογή τζελ με την ομοιοπαθητική ουσία άρνικα επί 21 μέρες ανακουφίζει σημαντικά τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας  
xorisoria.gr

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.