Συνάντηση Χίτλερ – Μουσολίνι στη Φλωρεντία, τοπική ώρα 11.00.
“Φύρερ, προελαύνουμε..” ήταν τα πρώτα λόγια του Μουσσολίνι.
Ο ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940 ήταν η πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, η οποία διήρκεσε από τις 28 Οκτωβρίου 1940 μέχρι
τις 23 Απριλίου 1941. Επίσημη έναρξη του Πολέμου θεωρείται η «επίδοση του τελεσιγράφου», ενώ μετά τις 6 Απριλίου 1941, με την επέμβαση των Γερμανών, συνεχίστηκε ως ελληνοϊταλικογερμανικός πόλεμος.
- Εφημερίδες, Γελοιογραφίες, Φωτογραφίες, Παρουσιάσεις,
- Γεωργίου Βλάχου - Άρθρα του στην εφημερίδα “Καθημερινή”, σχετικά με τον πόλεμο του 40
- Ντοκιμαντέρ για την μάχη του Καλπακίου (28 Οκτωβρίου 1940),
- Διαμαρτυρία των Ελλήνων διανοούμενων
- Τι είπαν οι ξένοι για την Ελλάδα του 1940-44
- Η Αθήνα της Κατοχής , 6 Απριλίου 1941 – Η γερμανική επίθεση., Εικαστικοί στον πόλεμο του 40 (οι τίτλοι είναι από το ένθετο περιοδικό “7 ημέρες” της εφημερίδας “Καθημερινή”.
- Σοφία Βέμπο: Παιδιά της Ελλάδος, Στον πόλεμο βγαίνει ο Ιταλός, Το τραγούδι της Λευτεριάς, Κάνε κουράγιο Ελλάδα μου, Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του,
- Εμβατήρια: Εθνικός Ύμνος, Σημαία, Bravura, Αβέρωφ, Γαλανή μας θάλασσα, Γενναίο Ναυτικό, Γυρνούν από τη μάχη, Δώδεκα Νησιά, Ιόνιο Πέλαγος, Μαύρη είν’ η νύχτα στα βουνά, Μακεδονία μας, Μακεδονία ξακουστή, Ο ναύτης του Αιγαίου, Ναβαρίνο, Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, Ύμνος στο Ναύτη, Χαρούμενα Ναυτάκια, Οι Θαλασσομάχοι, Περνάει το Ναυτικό μας, Προσευχή, Στα κανόνια,
Από έκτης πρωινής σήμερον περιερχόμεθα εις εμπόλεμον κατάστασιν προς Ιταλίαν. Άμυνα Εθνικού εδάφους διεξαχθή βάσει διαταγών ας έχετε.
Εφαρμόσατε σχέδιον επιστρατεύσεως.
Η λακωνική συντομία της πρώτης αυτής διαταγής από είκοσι μία λέξεις μαρτυρεί την άριστη, επιτελική προπαρασκευή
των πολεμικών σχεδίων της χώρας.
(ΓΕΣ/ Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού: Επίτομη Ιστορία Πολέμου 1940-41, σελ. 42.):
Υποστράτηγος Χ. Κατσιμήτρος, Διοικητής VIII Μεραρχίας Ηπείρου“Αναφέρατε παρακαλώ εις τον κ. Αρχηγόν του ΓΕΣ ότι η προσωπική μου γνώμη είναι ότι αύριο την πρωίαν, ίσως δε και κατά την διάρκειαν της νυκτός 27 με 28 Οκτωβρίου, θα έχωμεν ιταλικήν επίθεσιν. Η Μεραρχία θα επιτελέση το καθήκον της προς την πατρίδα, συμφώνως προς διαταγάς και οδηγίας του ΓΕΣ. Δύναμαι να βεβαιώσω υπευθύνως τον κ. Αρχηγόν του ΓΕΣ, και τονίζω τούτο ιδιαιτέρως, ότι δεν θα περάσουν Ιταλοί από το Καλπάκι.”
Διάγγελμα Πρωθυπουργού προς τον Ελληνικόν Λαόν.28η Οκτωβρίου 1940 Ο Πρόεδρος της Κυβερνήσεως σας ανήγγειλε προ ολίγου υπό ποίους όρους ηναγκάσθημεν να κατέλθωμεν εις πόλεμον κατά της Ιταλίας, επιβουλευθείσης την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος. Κατα την Μεγάλην αυτήν στιγμήν είμαι βέβαιος ότι κάθε Ελλην και κάθε Ελληνίς θα εκτελέσωσι το καθήκον των μέχρι τέλους και θα φανώσιν αντάξιοι της ενδόξου ημών ιστορίας. Με πίστη εις τον Θεόν και εις τα πεπρωμένα της φυλής, το Εθνος σύσσωμον και πειθαρχούν ως εις άνθρωπος θα αγωνισθή υπέρ βωμών και εστιών μέχρι τελικής νίκης.
«Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά
Χάρις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και η αγάπη του Θεού και πατρός είη μετά πάντων ημών.
Ο τότε πρεσβευτής της Ιταλίας στην Ελλάδα Γκράτσι στο βιβλίο του «Η αρχή του τέλους» γράφει για τη δραματική
συνάντηση που είχε με τον Μεταξά την 3η πρωινή της 28ης Οκτωβρίου:
- Ο ελληνοϊταλικός πόλεμος του ’40
- Ομιλία καθηγητή κ. Σ. Καργάκου: «Το όνομά μου είναι πατρίς»
- Απόρρητο: Το Νούμερο 31328
1940 – ΟΧΙ – 2. Ελληνογερμανικός Πόλεμος 1941
Γραμμή Μεταξά – Οχυρό Ρούπελ (όπως είναι σήμερα)
Ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στο αλβανικό μέτωπο και τις ηρωικές μάχες που έδωσε ο ελληνικός στρατός στα βουνά της Αλβανίας μετά την ιταλική εισβολή στην Ελλάδα το 1940. Βετεράνοι του πολέμου καταθέτουν την εμπειρία τους από τις σημαντικότερες μάχες και μιλούν για τις ακραίες συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξάγονταν οι εχθροπραξίες. Την αφήγηση των γεγονότων συμπληρώνουν μαρτυρίες κατοίκων της Βόρειας Ηπείρου, οι οποίοι βοήθησαν σημαντικά στην αντίσταση κατά των Ιταλών.
tvxs.gr / Η Ελλάδα του Χίτλερ: Από την Αλβανία... by tvxorissinora
tvxs.gr / Η Ελλάδα του Χίτλερ: Από την Αλβανία... by tvxorissinora
Στις 5.30 το πρωί της 28ης Οκτωβρίου, οι ιταλικές δυνάμεις επιτίθενται στην Ελλάδα από τα αλβανικά σύνορα. Οι εισβολείς είναι πάνοπλοι και ο στρατιωτικός ακόλουθος της βρετανικής πρεσβείας προβλέπει «ελληνική συντριβή».
Οι Έλληνες όμως έχουν διαφορετική γνώμη. Με το που ηχούν οι σειρήνες του πολέμου, ολόκληρη η Ελλάδα συγκλονίζεται από διαδηλώσεις. Στην Αθήνα, οι διαδηλωτές σπάνε τα γραφεία της Alitalia και κατευθύνονται στην Βρετανική πρεσβεία. Σύνθημα τους, «Δώστε μας όπλα».
Ο Μανώλης Γλέζος και ο Αποστόλης Σάντας, φοιτητές τότε 18 ετών, ζητούν να πάνε στο μέτωπο αλλά δεν τους το επιτρέπουν λόγω ηλικίας. Μαζί με άλλους συμφοιτητές τους θα προσφερθούν να αντικαταστήσουν τους δημοσίους υπαλλήλους που πηγαίνουν στο μέτωπο.
Ο Γιάννης Αναστόπουλος μοιράζεται το όπλο του με έναν άλλο στρατιώτη. Τοποθετούνται όμως σε διαφορετικά μονάδες και ο Αναστόπουλος θα πολεμήσει άοπλος.
Το πρώτο βάρος της ιταλικής επίθεσης σηκώνει το μικρό απόσπασμα Πίνδου, υπό τον συνταγματάρχη Δαβάκη. Ο ελληνικός στρατός όχι μόνο καταφέρνει να σταματήσει τους εισβολείς, αλλά περνάει στην αντεπίθεση. Μέσα σε 20 μέρες, το μέτωπο μεταφέρεται στην Αλβανία
Ο Μουσολίνι γίνεται αντικείμενο χλευασμού και οι πολεμικές επιθεωρήσεις γεμίζουν τα θέατρα. Σε μια από αυτές παίζουν και τα Καλουτάκια μαζί με τη Σοφία Βέμπω. Η Αννα Καλουτά θυμάται πως όταν έφτασαν τα νέα για την κατάληψη της Κορυτσάς, η παράσταση σταμάτησε, βγήκαν στη σκηνή όλοι οι ηθοποιοί και μαζί με τον κόσμο τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο.
Ο ελληνικός στρατός μετρά 13.000 νεκρούς, αλλά οι ιταλικές δυνάμεις υφίστανται βαριά ήττα. Όλα θα αλλάξουν στις 6 Απριλίου, όταν ο Χίτλερ κηρύσσει τον πόλεμο στην Ελλάδα. Οι Γερμανοί εισβάλουν από την Γιουγκοσλαβία και την Βουλγαρία και μέσα σε 3 ημέρες καταλαμβάνουν τη Θεσσαλονίκη.
Η πιο σκληρή μάχη δίνεται στα οχυρά του Ρούπελ. Όταν οι Έλληνες αναγκάζονται να παραδοθούν, οι Γερμανοί θα ανακαλύψουν ότι οι αντίπαλοι τους δεν είχαν καν τουφέκια.
Ο υπουργός των Στρατιωτικών Παπαδήμας πλαστογραφεί διαταγή της κυβέρνησης και τη μετατρέπει σε διαταγή παροχής αδειών σε αξιωματικούς και στρατιώτες που πολεμάνε. Ο Πρωθυπουργός Κορυζής ανακαλεί τη διαταγή και κατηγορεί τον Παπαδήμα για έσχατη προδοσία. Στις 18 Απριλίου ο Κορυζής αυτοκτονεί. Ο ελληνικός στρατός είναι υπό διάλυση.
Οι Γερμανοί μπαίνουν στην Αθήνα και το μέτωπο μεταφέρεται στο τελευταίο ελεύθερο ελληνικό έδαφος, την Κρήτη.
Σημείωση:
Παρατίθεται υλικό που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει όπου νομίζει. Ό,τι κι αν εμπεριέχει η ανάρτηση είναι “ανοιχτό” και ελεύθερο. Θα έπρεπε να αναφέρω τις πηγές του υλικού, μια και ό,τι βλέπετε εδώ, είναι προϊόν έρευνας και συλλογής από το διαδίκτυο. Αυτό όμως, λόγω μεγάλου αριθμού e-διευθύνσεων, θα διπλασίαζε τον όγκο της ανάρτησης σε βάρος της λειτουργικότητας και αναγνωσιμότητάς της. Αυτονόητο είναι πως δεν διεκδικεί το ιστολόγιο τη δημιουργία ή την “πατρότητα” των επιμέρους στοιχείων της ανάρτησης…http://1oholargou.wordpress.com
Κλικ εδώ. Ιστορικό της καταδρομής στη Σαντορίνη και της εκτέλεσης κατοίκων απ' τους Γερμανούς (Απρίλιος 1944)
Για περισσότερα εδώ.
Κλικ εδώ. Εκδήλωση τιμής και μνήμης στους εκτελεσθέντες συμπατριώτες μας Βουρβουλιανούς ήρωες 2013
Κλικ εδώ. Η περιγραφή της εκτέλεσης των Βουρβουλιανών, από τον κ. Αρτέμη Καφούρο
Κλικ εδώ. Ακρόπολη 1941. Κουκκίδης Κωνσταντίνος ο πρώτος αντιστασιακός!
Κλικ εδώ. 28η Οκτωβρίου 1940
Παρελάσεις