ώστε να περιοριστεί το κύμα των μετεγγραφών, όπως δήλωνε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος όλο το προηγούμενο διάστημα. Ενδεικτικό είναι ότι δεν υπάρχει ρήτρα που θα αντιμετωπίζει τυχόν υπερβολικά μεγάλο αριθμό μετεγγραφών, όπως είχε αναφέρει ο κ. Λοβέρδος. «Εκείνο που θέλω να ξέρετε και που θα πρέπει να το ξέρουν κι αυτοί που μας ακούν, είναι ότι αποφασίσαμε το Σάββατο, πως αν η ποσότητα σε κάποιες περιπτώσεις ακυρώνει τα τμήματα, τότε το θέμα επανεξετάζεται. Για παράδειγμα, ένα τμήμα μπορεί να αντέξει επιπλέον 150, 200 φοιτητές. Εάν έρθουν 1.000; Αυτή η ακραία, λοιπόν, περίπτωση θα εξεταστεί» δήλωσε χαρακτηριστικά στον τηλεοπτικό Σταθμό ΣΚΑΪ στις 23/9. Τελικά, καμία σχετική πρόβλεψη δεν υπάρχει στην υπουργική απόφαση, αφήνοντας στα ΑΕΙ να βγάλουν το... φίδι από την τρύπα. Από την άλλη, χθες, ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι «ελπίζω με αυτές τις παρεμβάσεις το θέμα να γίνει διαχειρίσιμο, γιατί είχε πάρει διαστάσεις μη διαχειρίσιμες». Ειδικότερα, οι υπουργικές αποφάσεις ορίζουν:
• Δικαιούχοι είναι όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις 2013-14. Αυτό αποκλείει όσους διεκδίκησαν χωρίς εξετάσεις το 10% των θέσεων. Η διαδικασία είναι κοινή για όλες τις κατηγορίες των δικαιούχων (παιδιά πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών κ.λπ.), και όσοι πληρούν τα οικονομικά κριτήρια (για το 10% των θέσεων επιπλέον των εισακτέων του 2014-15).
• Οι επιτυχόντες δικαιούνται μετεγγραφή σε ΑΕΙ στην περιφέρεια κατοικίας των γονέων τους ή εάν δεν υπάρχει, μπορούν να επιλέξουν την πλησιέστερη αντίστοιχη Σχολή.
• Οσοι έχουν μεγαλύτερο αδελφό που σπουδάζει μακριά από το πατρικό σπίτι, μπορούν να διαλέξουν ΑΕΙ στην περιφέρεια της οικογένειάς τους ή στην πόλη φοίτησης του αδερφού.
• Οι δικαιούχοι μετεγγραφής πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής της Διεύθυνσης Λειτουργικής Ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπ. Παιδείας.
• Οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να ταυτοποιηθούν σε μία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προσκομίζοντας την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριό τους ώστε να δημιουργήσουν τον προσωπικό τους κωδικό ασφαλείας με τον οποίο θα υποβάλουν την ηλεκτρονική τους αίτηση, μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας.
• Μετά το κλείσιμο της ηλεκτρονικής εφαρμογής υποβολής αιτήσεως, οι αιτούντες θα κληθούν από το υπουργείο Παιδείας να εισέλθουν εκ νέου στο πληροφοριακό σύστημα ώστε να πληροφορηθούν για την εγκυρότητα ή μη της αίτησής τους. Με την ίδια διαδικασία θα πληροφορηθούν το τελικό αποτέλεσμα της αίτησής τους.
• Οι επιτυχόντες θα πρέπει εντός δέκα εργάσιμων ημερών να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους στη Γραμματεία του Τμήματος υποδοχής προσκομίζοντας τα δικαιολογητικά που είχαν δεσμευτεί κατά την υποβολή της αίτησής τους.
• Κατόπιν το ΑΕΙ/ ΤΕΙ θα εξετάσει τα δικαιολογητικά. Εντός πέντε εργάσιμων ημερών από τη στιγμή που το ΑΕΙ/ΤΕΙ παραλάβει τους πίνακες των επιτυχόντων, πρέπει να ανακοινώσει την προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών των ενδιαφερομένων, ενώ οφείλει να ολοκληρώσει τον έλεγχο των δικαιολογητικών εντός είκοσι ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής.