Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Η βιομηχανική εποχή έκανε τους ωκεανούς... όξινους

Το pH των ωκεανών έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο 26% τα τελευταία 200 χρόνια απορροφώντας περισσότερο από το ένα τέταρτο του CO2 που εκπέμπεται στον πλανήτη εξ αιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας, αναφέρει έκθεση επιστημόνων που παρουσιάστηκε στη Σεούλ .
Τριάντα ερευνητές, στο πλαίσιο της Σύμβασης για τη Βιολογική Ποικιλότητα (CBD), έχουν εξετάσει εκατοντάδες υπάρχουσες έρευνες για το φαινόμενο αυτό και προετοίμασαν μια μελέτη που παρουσιάστηκε στην πόλη Πιονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας με την ευκαιρία του 12ου συμποσίου της CBD, της διεθνούς οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την προστασία της βιοποικιλότητας. Η έκθεση υπογραμμίζει τη σοβαρότητα του προβλήματος εξ αιτίας της ταχύτητάς του η οποία είναι πρωτοφανής και των ποικίλων επιπτώσεων στα οικοσυστήματα κατά τις επόμενες δεκαετίες.

«Είναι πλέον αναπόφευκτο ότι τα επόμενα 50 με 100 χρόνια, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα αυξήσουν περαιτέρω την οξύτητα των ωκεανών σε επίπεδα που θα έχουν τεράστιες επιπτώσεις, ως επί το πλείστον αρνητικές, στους θαλάσσιους οργανισμούς, στα οικοσυστήματα καθώς και στα αγαθά και τις υπηρεσίες που παρέχουν» αναφέρουν οι επιστήμονες.

Τα κοράλλια, μαλάκια και τα εχινόδερμα (αστερίες, αχινοί, κ.λπ.), πλήττονται ιδιαίτερα από την αλλαγή αυτή, η οποία περιορίζει την ανάπτυξη και την επιβίωσή τους. Αντιθέτως επωφελούνται μερικά είδη φυκιών και ορισμένα είδη του φυτοπλαγκτόν. Η έκθεση υπογραμμίζει τις ήδη ορατές κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις σε ορισμένες περιοχές του κόσμου όπως η υδατοκαλλιέργεια στα βορειοδυτικά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι κίνδυνοι για τους κοραλλιογενείς υφάλους προκαλούν επίσης μεγάλη ανησυχία «επειδή η επιβίωση περίπου 400 εκατομμυρίων ανθρώπων εξαρτάται από αυτά τα οικοσυστήματα», λένε οι επιστήμονες που επισημαίνουν «ότι μόνο η μείωση των εκπομπών CO2 θα σταματήσει αυτό το πρόβλημα».

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.