Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2011

Γιατί πονάει το κεφάλι σας;


Ο πονοκέφαλος, αν δεν οφείλεται σε κάποιο παθολογικό αίτιο, είναι µια υπόθεση προσωπική, αφού οι αιτίες του είναι διαφορετικές για τον καθένα. Αν λοιπόν τις εντοπίσουµε, µπορεί και να τον προλάβουµε.

Ένοχες τροφές
Τυρί: Τα κίτρινα τυριά όπως το τσένταρ, το έµµενταλ, το µπρι, η παρµεζάνα και άλλα «ώριµα» τυριά περιέχουν την ουσία τυραµίνη, η οποία σε κάποιους µπορεί να προκαλεί πονοκέφαλο.

Αλκοόλ: Ειδικά το κόκκινο κρασί θεωρείται συχνά υπεύθυνο για πονοκεφάλους, καθώς επίσης περιέχει τυραµίνη, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τη ροή του αίµατος και προκαλεί αφυδάτωση.

Αλλαντικά: Τα αλλαντικά και όλα τα κατεργασµένα κρέατα, που συχνά περιέχουν τυραµίνη αλλά και προσθετικά τροφίµων, όπως τα νιτρικά (στην ίδια κατηγορία ανήκουν και τα γαριδάκια, πατατάκια κ.λπ.), µπορούν επίσης να δηµιουργήσουν πρόβληµα.

Σοκολάτα: Η σοκολάτα και τα σοκολατούχα γλυκά αυξάνουν πολύ γρήγορα το σάκχαρο στο αίµα, το οποίο στη συνέχεια πέφτει επίσης απότοµα, ανοίγοντας το δρόµο στον πονοκέφαλο.

Καφές: Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης –πάνω από 3 φλιτζάνια καφέ ηµερησίως– ενδέχεται να ευθύνεται για το πρόβληµα. Αντίθετα η µέτρια κατανάλωσή της συχνά είναι ωφέλιµη για τον πονοκέφαλο.

…και άλλα: Τα εσπεριδοειδή, τα σύκα, οι σταφίδες, τα φασόλια, η φάβα και τα καρύδια θεωρούνται επίσης υπαίτια.

Τι άλλο φταίει
Παράλειψη γευµάτων
Αν συνηθίζετε να παραλείπετε γεύµατα, η πτώση του σακχάρου από την έλλειψη τροφής µπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο.

Το περιβάλλον
Οι απότοµες εναλλαγές θερµοκρασίας, η πολλή ζέστη, η υγρασία, το νέφος και τα καυσαέρια συνδέονται µε την αύξηση των πονοκεφάλων. Το ίδιο ισχύει και για τις έντονες µυρωδιές, όπως τα αρώµατα, η µπογιά κ.λπ. Τέλος µπορεί να φταίνε και τα σφιχτά γυαλιά αλλά και τα πολύ δυνατά φώτα ή τα φώτα που αναβοσβήνουν, π.χ. στο σινεµά ή τη νυχτερινή οδήγηση.

Το σεξ και ο ύπνος
Η κακή ποιότητα ύπνου, ο λίγος ή ακόµα και ο πολύς ύπνος µπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο. Επίσης, το έντονο σεξ µπορεί να αποτελέσει αιτία πονοκεφάλου µια και αυξάνεται η ενδοκράνια πίεση.

Η στάση του σώµατος
Το κύρτωµα των ώµων, το στράβωµα της µέσης, το σκύψιµο του λαιµού προκαλούν συσσώρευση πίεσης και τάσεις στους µυς του λαιµού και του κεφαλιού µε αποτέλεσµα τη λεγόµενη κεφαλαλγία τάσεως, που συνήθως ξεκινάει από το σβέρκο.
Το κάπνισµα
Είτε είστε ενεργητικός είτε παθητικός καπνιστής, κινδυνεύετε από πονοκεφάλους, καθώς η νικοτίνη οδηγεί σε στένωση των αγγείων του εγκεφάλου.

Η εµµηνόρροια
Για τις περισσότερες γυναίκες η περίοδος αποτελεί βασικό ερέθισµα που πυροδοτεί τον πονοκέφαλο. Κατά τη διάρκειά της, λίγες µέρες πριν ή ακόµα και κατά την ωορρηξία ή στην εµµηνόπαυση οι πονοκέφαλοι είναι πολύ συνήθεις εξαιτίας της διακύµανσης των οιστρογόνων.

Το στρες
Η κούραση -σωµατική και ψυχική-, το άγχος, η πίεση, η στενοχώρια και οτιδήποτε ενισχύει τα επίπεδα του στρες µπορούν να οδηγήσουν σε πονοκέφαλο, καθώς προκαλείται απελευθέρωση χηµικών που αλλάζουν τη διαστολή των αγγείων του εγκεφάλου.

Τα αναλγητικά
Η κατάχρηση αναλγητικών φαρµάκων (πάνω από 3-4 την εβδοµάδα) µπορεί να επιδεινώσει την ένταση και τη συχνότητα του υπάρχοντος πονοκεφάλου.

Τι μπορείτε να κάνετε
• Ελέγξτε τους στρεσογόνους παράγοντες στη ζωή σας ή αλλάξτε την αντίδρασή σας σε αυτούς.
• ∆ιακόψτε το κάπνισµα και µειώστε την έκθεσή σας στον καπνό, το νέφος και τη βρόµικη ατµόσφαιρα γενικότερα.
• Ακολουθήστε µια ισορροπηµένη διατροφή µε µικρά και τακτικά γεύµατα ώστε να διατηρείτε το σάκχαρό σας σε φυσιολογικά επίπεδα. Επίσης φροντίστε να καταναλώνετε αρκετά υγρά.
• Βάλτε στη ζωή σας τη γυµναστική, καθώς η µέτρια άσκηση, όπως το περπάτηµα, βοηθάει αποτελεσµατικά στην καλύτερη στάση του σώµατος.
• Προσαρµόστε το χώρο που εργάζεστε ώστε να κάθεστε και να νιώθετε όσο το δυνατόν πιο άνετα και σωστά.
• Αποφύγετε τα φάρµακα, ιδιαίτερα τα αναλγητικά, εφαρµόστε ψυχρά επιθέµατα στο κεφάλι και ξαπλώστε σε σκοτεινό και ήσυχο περιβάλλον. Επίσης προσπαθήστε να κοιµηθείτε, καθώς πολλές φορές ο ύπνος δρα κατευναστικά.
• ∆ιάφορες τεχνικές χαλάρωσης, όπως το µασάζ, µπορούν επίσης να µειώσουν το πρόβληµα των πονοκεφάλων.

Πότε πάμε στον γιατρό
Επισκεφτείτε τον γιατρό σας αν ο πονοκέφαλος επιµένει ασυνήθιστα σε διάρκεια και ένταση ή αλλάζει «χαρακτήρα» (π.χ. τη µία µέρα πονάτε στο πίσω µέρος του κεφαλιού και την άλλη στο µπροστινό). Επίσης όταν ο πονοκέφαλος σας ξυπνάει το βράδυ και όταν γενικότερα διαφοροποιούνται τα συνήθη συµπτώµατα και αίτιά του.
Η διατήρηση ενός ηµερολογίου στο οποίο θα καταγράφετε το τι προηγήθηκε ενός πονοκεφάλου µπορεί να βοηθήσει στην ανεύρεση της αιτίας. Σηµειώστε τις τροφές που καταναλώνετε, τα στρεσογόνα γεγονότα, τις καιρικές αλλαγές, τη φυσική σας δραστηριότητα καθώς και την ώρα που ξεκινά και σταµατά.
Πηγή: myworld

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.