Κυριακή, 28 Αυγούστου 2011

Προσβάλλεται η καρδιά από καρκίνο;

Ποτέ δεν έχω ακούσει ότι κάποιος έχει καρκίνο στην καρδιά. Δεν προσβάλλεται η καρδιά από καρκίνο; 
 
Η καρδιά μπορεί να προσβληθεί από καρκινικούς όγκους, αλλά πρόκειται για εξαιρετικά σπάνια περίπτωση. Κλινικά παρατηρείται λιγότερο από μία τέτοια περίπτωση ανά εκατομμύριο ανθρώπους ετησίως. Αυτό οφείλεται στο ότι τα κύτταρα της καρδιάς δε διαιρούνται σχεδόν καθόλου, και σ’ αυτό διαφέρουν από τα λεγόμενα επιθηλιακά κύτταρα, στα οποία συνήθως εμφανίζονται οι όγκοι.
Τέτοια κύτταρα υπάρχουν σε αφθονία στους πνεύμονες, στο έντερο, στους ιστούς των μαστών, καθώς και στο δέρμα και τους αδένες. Αντίθετα, στην καρδιά υπάρχουν λιγότερα επιθηλιακά κύτταρα και περισσότερα καρδιακά μυϊκά κύτταρα και κύτταρα συνδετικού ιστού, και αυτοί οι τύποι κυττάρων εμφανίζουν πολύ σπάνια καρκίνο. Ο καρκίνος οφείλεται σε μία βλάβη του DNA των κυττάρων. Η βλάβη συμβαίνει όταν ένα κύτταρο διαιρείται και, στη συνέχεια, τα νέα κύτταρα διαιρούνται ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα να σχηματίζεται όγκος. Καθώς εκατομμύρια κυτταρικές διαιρέσεις πραγματοποιούνται κάθε ώρα στα επιθηλιακά κύτταρα του σώματος, είναι πιο σύνηθες να σχηματίζονται οι όγκοι σε αυτά.

Ωστόσο, η μετάσταση του καρκίνου από άλλα σημεία του σώματος στην καρδιά είναι κάτι που συμβαίνει αρκετά συχνά. Στο 10% περίπου των περιπτώσεων, ένας θανατηφόρος καρκίνος κάνει μεταστάσεις ή αναπτύσσει καρκινικούς όγκους στην καρδιά. Μάλιστα, λόγω της αντλητικής λειτουργίας της καρδιάς, ενδέχεται ακόμη και καλοήθεις όγκοι να αποβούν επικίνδυνοι. Μεγάλοι καλοήθεις όγκοι είναι πιθανό να σταματήσουν την τροφοδοσία αίματος σε κάποιον από τους κόλπους ή τις κοιλίες της καρδιάς, με αποτέλεσμα να επέλθει καρδιακή ανακοπή.


Δε γνωρίζουμε πολλά για τα αίτια του καρκίνου της καρδιάς. Ωστόσο, κτηνιατρικές έρευνες έδειξαν ότι ορισμένες ράτσες σκύλων είναι πιο επιρρεπείς από άλλες στην πάθηση. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι υπάρχει κάποια κληρονομική προδιάθεση σ’ αυτή την τόσο σπάνια μορφή καρκίνου.


http://www.scienceillustrated.gr

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.