Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Ο σκελετός “κατευθύνει” το μεταβολισμό


Θα υποτιμούσαμε το ρόλο που διαδραματίζει ο σκελετός αν τον χαρακτηρίζαμε απλώς παθητικό υποστήριγμα που κρατά όρθιο το σώμα μας. Νέες έρευνες καταδεικνύουν τη σημαντική επίδραση των οστών στη λειτουργία του μεταβολισμού καθώς και στην ενδεχόμενη εκδήλωση διαβήτη. Η συγκεκριμένη επιστημονική εξέλιξη δημιουργεί προσδοκίες για τη δυνατότητα ανάπτυξης νέων θεραπευτικών αγωγών κατά του διαβήτη και, ενδεχομένως, κατά της παχυσαρκίας.
Σπανίως το συνειδητοποιούμε, όμως ο σκελετός μας είναι εξαιρετικά δραστήριος. Το οστό αποσυντίθεται και ανασυντίθεται συνεχώς. Διαδικασία που ναι μεν μας είναι γνωστή από παλιά, τώρα ωστόσο ανακαλύπτουμε πως η χρήση της δεν περιορίζεται αποκλειστικά στη συντήρηση του σκελετού. Με τον τρόπο αυτό ο οστίτης ιστός εκκρίνει μια ορμόνη που επηρεάζει την παραγωγή της ινσουλίνης του παγκρέατος, παρεμβαίνοντας με καθοριστικό τρόπο στη λειτουργία του μεταβολισμού.

featuredΗ εν λόγω ορμόνη ονομάζεται «οστεοκαλσίνη», ενώ η σημασία της για το μεταβολισμό ανιχνεύτηκε ήδη από το 2007, όταν ο ερευνητής Gerard Karsenty του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης μελέτησε μια ομάδα μεταλλαγμένων ποντικών που αδυνατούσαν να παράγουν τη συγκεκριμένη ορμόνη.
Εφόσον η ορμόνη δημιουργείται μόνο όταν αναπτύσσεται το οστό, θα υπέθετε κανείς πως η αποστολή της αφορά την ανάπτυξη των οστών. Δεν συμβαίνει όμως αυτό. Απεναντίας, ο Karsenty ανακάλυψε πως τα ποντίκια απλούστατα ανέπτυξαν διαβήτη όταν σταμάτησε το οστό να παράγει οστεοκαλσίνη.
Οι ερευνητές τοποθετούν το τελευταίο κομμάτι του παζλ
Έκτοτε ο Gerard Karsenty καθώς και πολλοί άλλοι ερευνητές έχουν επιχειρήσει να εντοπίσουν τη συσχέτιση σκελετού και διαβήτη. Τελικά, το καλοκαίρι του 2010 κατάφεραν να τοποθετήσουν τα τελευταία κομμάτια του παζλ αποκαλύπτοντας τη σημασία του σκελετού για τη λειτουργία του μεταβολισμού. Το οστό δεν ελέγχει μόνο την παραγωγή ινσουλίνης στο πάγκρεας αλλά και ελέγχεται από αυτήν. Οι ερευνητές πλέον εκτιμούν πως το οστό συμβάλλει στην προσαρμογή του μεταβολισμού στις μακροπρόθεσμες ανάγκες του σώματος –για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής– κατά τον ίδιο τρόπο δηλαδή που άλλοι μηχανισμοί μεριμνούν για την προσαρμογή του οργανισμού σε σχέση με τις ανάγκες μας για ύπνο, τις ώρες του φαγητού και άλλα καθημερινά συμβάντα.

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.