Όσοι ακολουθούν υγιεινή διατροφή το ξέρουν ήδη καλά. Ήρθε η ώρα να το “ανακαλύψουν” και να γνωρίσουν τις ευεργετικές επιδράσεις του και οι υπόλοιποι. Έχει χαρακτηριστεί ώς “θαυματουργό” και είναι το μυστικό της μακροζωίας των Καυκάσιων!
Εάν αναλογιστεί κανείς τα πλούσια οφέλη και τις πολυάριθμες ευεργετικές επιδράσεις που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό, μπορεί εύκολα να καταλάβει το λόγο.
Τι είναι το κεφίρ :
Το κεφίρ παράγεται από οποιοδήποτε τύπο γάλακτος (αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο κ.λπ.) με τη χρήση κόκκων κεφίρ, μια αποικία φιλικών βακτηρίων που στην όψη μοιάζει σαν κουνουπίδι. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες κεφίρ και έτσι, ανάλογα με τον τύπο βακτηριδίων που θα χρησιμοποιηθούν, το ρόφημα θα αποκτήσει διαφορετικές οργανοληπτικές και θρεπτικές ιδιότητες, αλλά και διαφορετικό χρώμα, οσμή και γεύση.
Είναι ένα φυσικό προβιοτικό προϊόν - επειδή περιέχει ευεργετικά βακτηρίδια, ζύμες, μέταλλα και αμινοξέα που βοηθούν τον οργανισμό μας - με υψηλή θρεπτική αξία! Περιέχει σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου και φωσφόρου, λόγω του γάλακτος που περιέχει, ενώ είναι πλούσιο σε βιταμίνες, όπως την πυριδοξίνη, βιοτίνη, φυλλικό οξύ και τη βιταμίνη Β12.
Οι πρωτεΐνες του είναι υψηλής βιολογικής αξίας, που αφομοιώνονται εύκολα από τον οργανισμό μας. Αν και βασίζεται στο γάλα, ωστόσο είναι κατάλληλο για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, επειδή περιέχει ελάχιστες ποσότητες λακτόζης, ενώ ένα μέρος της λακτόζης του γάλακτος πέπτεται από τα βακτήρια και τις ζύμες του κεφίρ στο έντερο. Εκτός από το ρόφημα όμως, υπάρχει και το συμπυκνωμένο κεφίρ, αντί επιδορπίου, που περιέχει βακτήρια με πολύ σημαντική προβιοτική δράση.
Παρόλα αυτά, το συμπυκνωμένο κεφίρ αλλά και το ρόφημα δεν αντικαθιστούν το παραδοσιακό γιαούρτι ούτε το γάλα, αντίστοιχα, μπορούν όμως όσοι επιθυμούν να αντικαταστήσουν με αυτό τη μία από τις τρεις μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων που συστήνεται να καταναλώνονται καθημερινά.
Ευεργετικές ιδιότητες :
Το κεφίρ, που συνιστά μία πλήρως ισορροπημένη τροφή, παρέχει ευεργετικά βακτηρίδια και ζύμες, συμβάλλοντας στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Έχει διαπιστωθεί ότι η συστηματική χρήση του έχει την ιδιότητα να επιδρά σε ολόκληρο το σώμα, συμβάλλοντας σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.
Παράλληλα, ενισχύει την πέψη και προωθεί την ομαλή λειτουργία των εντέρων, δημιουργώντας ένα υγιές πεπτικό σύστημα απαλλαγμένο από τη δυσκοιλιότητα. Συνιστάται ιδιαίτερα σε παιδιά, διότι προάγει τη σωστή εντερική λειτουργία τους, σε εγκύους για την αντιμετώπιση προβλημάτων δυσκοιλιότητας ή σε γυναίκες που θηλάζουν λόγω του ασβεστίου που περιέχει, καθώς και σε ηλικιωμένους, διότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση των έντονων διαρροιών ή δυσκοιλιοτήτων που συνήθως παρουσιάζουν.
Το 1908, ο Metchnikov έγραψε στο βιβλίο του, "η επέκταση της ζωής" ότι το μυστικό στη μακροζωία που βρήκε στα ρωσικά βουνά του Καυκάσου ήταν το κεφίρ που οι άνθρωποι έκαναν και έτρωγαν. Οι χωρικοί των καυκάσιων βουνών μας έδωσαν το γιαούρτι και το κεφίρ (προϊόν οξυγαλακτικής ζύμωσης). Η ιστορία του κεφίρ είναι αιώνες παλαιά. Είναι ευρέως γνωστό στην Ανατολική Ευρώπη και στην περιοχή του Πόντου. Οι άνθρωποι στον Καύκασο, πίνουν κεφίρ αντί νερού και τρώνε πυκνωμένο κεφίρ αντί επιδορπίου. Δεν έχουν τις γνωστές εκφυλιστικές αρρώστιες της σύγχρονης δυτικής κοινωνίας και η υπολογιζόμενη διάρκεια ζωής τους ξεπερνά τα 110 χρόνια.
Ο καθηγητής Δρ Kanschlikow αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του στην έρευνα του κεφίρ παρατηρώντας τη θεραπευτική του επίδραση σε πολλές αρρώστιες. Συμβάλει στη διαδικασία ανάρρωσης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν υποκατάστατο του γάλακτος των μητέρων. Το κεφίρ δεν είναι φάρμακο αλλά μια ειδική παραδοσιακή τροφή. Μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί σαν ξυνή κρέμα σε σάλτσες και σαλάτες. Το κεφίρ θεωρείται θρεπτικό ποτό κατάλληλο για να συμπεριληφθεί και σε ειδικές διατροφές και στη θεραπεία γαστρεντερικών διαταραχών.
Τι έχουν δείξει οι έρευνες :
Δρα ανασταλτικά στην ανάπτυξη των κολοβακτηριδίων αλλά και γενικά των τοξικών μικροοργανισμών του παχέος εντέρου και επαναφέρει τη φυσιολογική βιολογική χλωρίδα των εντέρων.
Έχει διουρητικές ιδιότητες.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Οι βακτηριοσύνες που παράγονται από τη δράση των βακτηρίων του κεφίρ έχουν φυσική αντιβιοτική δράση.
Τα αμινοξέα του βοηθούν στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος.
Θεωρείται ένα άριστο διαιτητικό προϊόν με λίγα λιπαρά και θερμίδες (διαθέτει όσες σχεδόν και ένα ποτήρι γάλα – ανάλογα βέβαια με τον τύπο γάλακτος που θα χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή του).
Συμβάλλει στην εξισορρόπηση της χλωρίδας του εντέρου μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά.
Βιβλιογραφία :
more info :