Η κακοσµία µπορεί να οφείλεται σε τερηδόνα, δόντια µε αποστήµατα, ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα. Για να την αντιµετωπίσετε: κόψτε το κάπνισµα, βουρτσίζετε καθηµερινά τα δόντια σας (και τα ούλα) και χρησιµοποιείτε οπωσδήποτε οδοντικό νήµα. Επίσης µην παραλείπετε τον οδοντίατρο δύο φορές το χρόνο. Σηµαντικό είναι επίσης να µην καλύπτετε το πρόβληµα µε στοµατικά διαλύµατα. Αναζητήστε τα αίτια της κακοσµίας και όχι τα συµπτώµατά της. Εξάλλου η χρήση των διαλυµάτων θα πρέπει να γίνεται κατόπιν συµβουλής του οδοντίατρου και µετά την κατάλληλη θεραπεία.
…O Διατροφολόγος
Η κακοσµία του στόµατος µπορεί να οφείλεται στην κατανάλωση τροφών µε έντονη µυρωδιά (π.χ. σκόρδο, κρεµµύδι) αλλά και στην περιορισµένη πρόσληψη υδατανθράκων και, παράλληλα, την αυξηµένη πρόσληψη πρωτεϊνών (αβγό, κρέας κ.λπ.). Αν λοιπόν η αιτία είναι κάτι από τα παραπάνω, καλό είναι να κάνετε τα εξής: αποφεύγετε τροφές µε άσχηµη µυρωδιά και καταναλώστε µαϊντανό ή δυόσµο, που εξουδετερώνουν τις δυσάρεστες οσµές, καθώς και πράσινο τσάι αλλά και φρούτα πλούσια σε πολυφαινόλες (όπως τα µήλα), οι οποίες εµποδίζουν την ανάπτυξη βακτηρίων.
…Ο Φαρµακοποιός
Η δυσάρεστη αναπνοή µπορεί εκτός από την κακή στοµατική υγιεινή και την κατανάλωση συγκεκριµένων τροφών να οφείλεται και σε παθήσεις της µύτης, του στόµατος, του λάρυγγα, στοµαχικές διαταραχές, παθήσεις του πνεύµονα, λοιµώξεις του αναπνευστικού, σε διαβήτη και στη λήψη ορισµένων φαρµάκων. Γι’ αυτό, αν επιµένει, πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθείτε στον γιατρό σας, αφού το πρόβληµα µπορεί να λυθεί µόνο µε την αντιµετώπιση της αιτίας του. ∆ιαφορετικά συστήνονται ειδικά σπρέι για δροσερή αναπνοή που όµως έχουν µόνο προσωρινή δράση και δεν δίνουν µόνιµη λύση.
Πηγή: myworld