Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2011

Φυσικοί χυμοί… πηγή αντιοξειδωτικών


Το ανθρώπινο σώμα δεν είναι σε θέση να παράγει τέτοια συστατικά σε αξιοσημείωτες ποσότητες, παρά μόνο να τα λαμβάνει μέσω της διατροφής από διάφορα τρόφιμα, όπως τα φρούτα και οι χυμοί τους.
Οι ελεύθερες ρίζες είναι ένα φυσικό προϊόν του μεταβολισμού μας και ουσιαστικά αποτελούν μόρια με ένα ή περισσότερα ασύζευκτα ηλεκτρόνια. Οι περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, ο καπνός των τσιγάρων και η γήρανση αυξάνουν τον αριθμό των ελεύθερων ριζών στο ανθρώπινο σώμα.
Οι ελεύθερες ρίζες εμπλέκονται σε ένα μεγάλο αριθμό εκφυλιστικών νόσων, όπως ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η νόσος Αλτσχάιμερ, η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ο καταρράκτης και ο εκφυλισμός της ώχρας κηλίδας του ματιού.
Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που μπορούν να αλληλεπιδρούν με τις ελεύθερες ρίζες και να τερματίζουν την αλυσίδα των αντιδράσεων πριν ακόμα καταστραφούν τα ζωτικής σημασίας κυτταρικά συστατικά. Αν και το ανθρώπινο σώμα διαθέτει διάφορα ενζυμικά συστήματα εκκαθαριστών των ελευθέρων ριζών, τα πρωταρχικά αντιοξειδωτικά είναι μικροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή βιταμίνες, όπως η βιταμίνη E, η βιταμίνη C, το β-καροτένιο και το λυκοπένιο.

Επιπλέον, το σελήνιο, που αποτελεί ιχνοστοιχείο, είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία ενός από αυτά τα αντιοξειδωτικά ενζυμικά συστήματα. Τα τελευταία χρόνια έρευνες έχουν καταδείξει και τον σημαντικό αντιοξειδωτικό ρόλο διαφόρων φυτοχημικών ουσιών, όπως είναι οι πολυφαινόλες.
Οι χυμοί φρούτων αποτελούν μια φυσική πηγή αντιοξειδωτικών τεράστιας σημασίας. Τα αντιοξειδωτικά βρίσκονται μέσα στα φρούτα ως βιοενεργά συστατικά, με τη μορφή βιταμινών, ιχνοστοιχείων, καροτενοειδών και πολυφαινολών. Πολλά αντιοξειδωτικά αναγνωρίζονται στα φρούτα και τους χυμούς τους από τα χαρακτηριστικά τους χρώματα, όπως το βαθύ κόκκινο χρώμα στα κεράσια, τα κόκκινα μήλα, τις φράουλες και το ρόδι, το κίτρινο/πορτοκαλί χρώμα στα βερίκοκα, τα πορτοκάλια και τον ανανά και το μπλε/μοβ χρώμα στα μούρα, τα σταφύλια και τα δαμάσκηνα.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό ο άνθρωπος να καταναλώνει μια πολύχρωμη ποικιλία φρούτων καθημερινά, γιατί το κάθε ένα από αυτά παρέχει διαφορετικά θρεπτικά συστατικά που τον βοηθούν στη διατήρηση της καλής υγείας, αλλά και στην παραγωγή ενέργειας.
Στα πλαίσια των σύγχρονων ρυθμών ζωής οι φυσικοί χυμοί φρούτων αποτελούν μια καλή λύση για την κάλυψη μίας εκ των 5 συνιστώμενων μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως.
Πηγή: nutrimed.gr

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.