Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Aντικαρκινικό το ασύρτικο

Το Σταφύλι του Ασύρτικου Εξαιρετικά, όχι μόνο γευστικά αλλά και διατροφικά, τα προϊόντα που παράγονται στη Σαντορίνη... Οι ειδικές εδαφοκλιματικές συνθήκες του νησιού κάνουν δύσκολη την αγροτική παραγωγή. 

Προσφέρουν όμως και ένα μεγάλο δώρο. Προϊόντα ιδιαίτερα που περιέχουν σημαντικά μεγαλύτερα ποσοστά ωφέλιμων συστατικών από ό, τι άλλα ομοειδή. 

Γράφει η Τανια Γεωργιοπουλου
Η φάβα Σαντορίνης περιέχει σάκχαρα τα οποία της δίνουν τη μοναδική γλυκιά της γεύση. Παράλληλα το ντοματάκι Σαντορίνης περιέχει υψηλό ποσοστό λιπαρών και σακχάρων στα οποία οφείλει τα ιδιαίτερα γευστικά του χαρακτηριστικά. 
Οσο για το Ασύρτικο, την εξαιρετική ποικιλία κρασιού που παράγεται στο νησί, προσφέρει προφύλαξη από ασθένειες όπως ο καρκίνος ή τα καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως αποδεικνύουν επιστημονικές έρευνες. Τα παραπάνω ανέφερε ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν, στην ομιλία του με θέμα «Ιδιαιτερότητες και υψηλή ποιότητα των αγροτικών προϊόντων Σαντορίνης» στην εκδήλωση «Ασύρτικο, Φάβα, Τοματάκι, η Τριλογία της Θηραϊκής Γης», την οποία οργάνωσε ο Συνεταιρισμός Αγροτικών Προϊόντων του νησιού.

Οπως εξήγησε, σύμφωνα με έρευνες που έχει πραγματοποιήσει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο -σε συνεργασία με το τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το τμήμα Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας- η ποικιλία Ασύρτικο αν και είναι λευκή έχει αντιοξειδωτική δράση και άρα προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα, ανάλογη με το κόκκινο κρασί. Η συγκεκριμένη ποικιλία έχει τη δυνατότητα να αναστέλλει σε σημαντικό ποσοστό την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο ήπαρ, ενώ σταματά πλήρως τη διαδικασία της αγγειογένεσης που έχει συνδεθεί με τη δημιουργία ποικίλλων παθολογικών καταστάσεων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και οι καρκινικές μεταστάσεις. Μάλιστα ο καθηγητής πρότεινε να αξιοποιηθούν οι ιδιότητες αυτές του Ασύρτικου με τη δημιουργία συμπληρωμάτων διατροφής και καλλυντικών από σταφύλια της ποικιλίας.

Ο κ। Χαρουτουνιάν επισημαίνοντας ότι το έδαφος της Σαντορίνης «εφοδιάζει» τα αγροτικά προϊόντα της θηραϊκής γης με αυξημένα ποσοστά ιχνοστοιχείων, επεσήμανε ότι οι επιστήμονες εργάζονται προκειμένου να δημιουργήσουν το «δακτυλικό αποτύπωμα του συγκεκριμένου εδάφους». «Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να πιστοποιήσουμε ότι τα προϊόντα που πωλούνται ως θηραϊκά θα έχουν όντως καλλιεργηθεί στο νησί» τόνισε, έτσι ώστε να μην πωλείται ως «φάβα Σαντορίνης», για παράδειγμα, η φάβα Τουρκίας.

πηγή:kykladesnews

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.