Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Δεν βλάπτουν όλα τα μικρόβια!



Τα μικρόβια που απαρτίζουν τα προβιοτικά, αποικούν στο σώμα μας, με αποτέλεσμα να αποκλείουν ή να εμποδίζουν άλλα παθογόνα μικρόβια να κατοικίσουν μέσα μας, προσφέροντας έτσι «οφέλη υγείας στον ξενιστή/ χρήστη» σύμφωνα και με τον ορισμό.
Πού τα βρίσκουμε
Στο σώμα μας, βρίσκονται κυρίως στον εντερικό σωλήνα. Μόνο κατά τη γέννηση, ο γαστρεντερικός μας σωλήνας είναι στείρος μικροβίων. Μέσα σε λίγες ώρες τα βακτήρια που πέρασαν στο σύστημα του βρέφους κατά τη διαδικασία της γέννας αποικίζουν τον πεπτικό σωλήνα με αποτέλεσμα αυτός να περιέχει περίπου 10 φορές περισσότερα βακτήρια από τα κύτταρα του σώματος.

Στη συνέχεια, η μικροβιακή χλωρίδα του βρέφους εμπλουτίζεται με μικρόβια από την γονική περιποίηση, τα φιλιά, το θηλασμό, το φαγητό κ.λ.π. Μετά από αυτό τον αρχικό αποικισμό, η μικροβιακή χλωρίδα παραμένει εντυπωσιακά σταθερή σε όλη τη ζωή και το ανοσοποιητικό σύστημα του εντέρου αναγνωρίζει και ανέχεται τα συγκεκριμένα είδη βακτηρίων, που αποκτήθηκαν στην βρεφική ηλικία. Συνεπώς, μετά τη χρονική αυτή περίοδο είναι πολύ δύσκολο να μεταβληθεί μόνιμα η μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου.
Στα τρόφιμα, τα πλέον χρησιμοποιούμενα προβιοτικά τρόφιμα είναι τα τυριά και τα γιαούρτια. Αυτό σημαίνει πως χρησιμοποιούμε πολλές φορές αυτούς τους μικροοργανισμούς καθημερινά. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, τα προβιοτικά έχουν αποκτήσει ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον, εφόσον μελέτες δείχνουν πως παίζουν έναν εξαιρετικά ωφέλιμο ρόλο για την υγεία του οργανισμού.
Τα σημαντικότερα προβιοτικά αναγνωρίζονται τα γένη Lactobacillus (λακτοβάκιλλοι) και Bifidobacterium (μπιφιδοβακτήρια), καθώς και οι Saccharomyces (σακχαρομήκυτες), με κυριότερο στέλεχος τον Saccharomyces boulardi, που έχει φανεί πως συμβάλλει στη διατήρηση και επανάκτηση της φυσιολογικής χλωρίδας του λεπτού και παχέος εντέρου.
Πηγή: nutrimed.gr

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.