Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Οι ασθένειες και τα νύχια μας

 Τα νύχια μάς προειδοποιούν ότι κινδυνεύουμε από κάποια πάθηση, καθώς πολλές φορές η κατάσταση στην οποία βρίσκονται, π.χ. με λευκά σημάδια, με γραμμώσεις, μαυρισμένα ή πρασινωπά, αποτελεί ένδειξη ή και σύμπτωμα μιας παθολογικής κατάστασης. Ας δούμε, λοιπόν, τις περιπτώσεις που μπορούν να παρουσιαστούν στα άκρα των... άκρων.


Αν έχουν λευκά σημάδια...
Παλιότερα επικρατούσε η άποψη ότι τα λευκά σημάδια στα νύχια δηλώνουν έλλειψη ασβεστίου. Oι ειδικοί, παρ’ όλα αυτά, καταρρίπτουν το μύθο, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται για τίποτα παραπάνω από φυσαλίδες αέρα που δεν έχουν καμία επίπτωση στην υγεία μας.
• Μπορεί να φταίει το συνεχές μανικιούρ
Η περιποίηση των νυχιών είναι σίγουρο ότι συμβάλλει στην καλή εμφάνιση, όταν όμως γίνεται πολύ συχνά ή με λάθος τρόπο, ενδέχεται να οδηγήσει σε τραυματισμό της ρίζας του νυχιού, με αποτέλεσμα τη δημιουργία λευκών κηλίδων.
• Μήπως χτυπήσατε;
Ακόμα και ένας μικροτραυματισμός μπορεί να είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία λευκών σημαδιών.
Αν σπάνε εύκολα...
• Μήπως βάφετε συχνά τα νύχια σας;
Τα διαλυτικά που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση του χρώματος των βερνικιών αφυδατώνουν τα νύχια, τα ξεφλουδίζουν και τα λεπταίνουν.
• Μπορεί να φταίει ο θυρεοειδής
O θυρεοειδής είναι ένας αδένας που ελέγχει πολλές λειτουργίες του οργανισμού και γι’ αυτό, όταν απορυθμίζεται, παρουσιάζονται συνήθως έντονα συμπτώματα σε διάφορα όργανα του σώματος, μεταξύ των οποίων και στα νύχια.
• Ασχολείστε πολύ με τις δουλειές του σπιτιού;
Αν πλένετε τα πιάτα ή τα ρούχα χωρίς να φοράτε γάντια, τότε είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσετε πρόβλημα με τα νύχια σας. Η υπερβολική επαφή των χεριών με το ζεστό νερό κάνει τα νύχια πιο μαλακά και επομένως πιο εύθραυστα, ενώ οι χημικές ουσίες των απορρυπαντικών τα ξηραίνουν και τα αφυδατώνουν. Καλό είναι, λοιπόν, να φοράτε γάντια όταν ασχολείστε με τις δουλειές του σπιτιού και να πλένετε τα χέρια σας με κρύο νερό.
• Είναι πιθανό να έχετε αναιμία...
Η σιδηροπενική αναιμία εμφανίζεται κυρίως στη βρεφική ή στην παιδική ηλικία, στην εφηβεία και στην περίοδο της εγκυμοσύνης, αλλά και στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Εκτός από τα νύχια, το βασικότερο σύμπτωμα είναι η καταβολή δυνάμεων, ενώ σε προχωρημένη μορφή μπορεί να προκαλέσει χλομάδα, δύσπνοια, λαχάνιασμα, πονοκέφαλο και ζαλάδες.
Αν υπάρχουν μαύρες κηλίδες...
• Συνήθως οφείλονται σε τραυματισμό
Η πιο συνηθισμένη αιτιολογία είναι ένας τραυματισμός στο νύχι, που δημιουργεί εσωτερικό αιμάτωμα. Ακόμα και ένας ελαφρύς τραυματισμός είναι αρκετός για να δημιουργηθούν μαύρες κηλίδες.
• Μπορεί να είναι κάτι σοβαρότερο
Αν δεν θυμάστε να χτυπήσατε κάπου, ώστε να δικαιολογούνται οι μαύρες κηλίδες, πρέπει να απευθυνθείτε στο δερματολόγο σας, αφού υπάρχει η πιθανότητα να πρόκειται ακόμα και για ένα κακόηθες μελάνωμα.
Αν κιτρινίζουν...
• Βάφετε τα νύχια σας με έντονα χρώματα;
Τα βερνίκια σε έντονα χρώματα (κυρίως το σκούρο κόκκινο και το καφέ) και η συχνή χρήση του ασετόν δίνουν μια χαρακτηριστική πορτοκαλοκίτρινη χροιά στα νύχια, που θα υποχωρήσει αν αφήσετε τα νύχια σας άβαφα για ένα χρονικό διάστημα.
• Μήπως είστε μανιώδεις καπνιστές;
Το τσιγάρο δεν κιτρινίζει μόνο τα δόντια, αλλά και τα νύχια όσων καπνίζουν πολύ. Αν αποφασίσετε να κόψετε το κάπνισμα, το χρώμα των νυχιών σας θα επανέλθει, μετά την πάροδο όμως αρκετού χρόνου.
• Μπορεί να έχετε ίκτερο
Σε αυτή την περίπτωση, συνήθως είναι κίτρινο και το ασπράδι του ματιού. Αν και ο γιατρός μόνο μπορεί να διαγνώσει αν έχετε ίκτερο ή όχι, υπάρχει και ένα τεστ που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι. Πιέστε μαλακά με τον αντίχειρά σας την άκρη ενός νυχιού. Φυσιολογικά, το χρώμα από ροζ θα γίνει άσπρο μέχρι περίπου τη μέση του νυχιού. Αυτό οφείλεται στην τοπική διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος. Στην περίπτωση, όμως, που το χρώμα γίνει κίτρινο, πρόκειται για σύμπτωμα ίκτερου.
• Είναι πιθανό να φταίει ένας μύκητας ή να έχετε ψωρίαση
Σε νόσους όπως οι ονυχομυκητιάσεις και η ψωρίαση, πέρα από το κιτρίνισμα των νυχιών, συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως η υπονύχια υπερκεράτωση (το νύχι σηκώνεται προς τα πάνω) ή η ονυχόλυση (το νύχι, επειδή δεν ακουμπάει ακριβώς πάνω στο δέρμα, χάνει το ροζ χρώμα του δέρματος και παίρνει μια άσπρη χροιά).
Αν έχουν κάθετες γραμμώσεις...
«Κάθετες γραμμώσεις» είναι οι γραμμές που ξεκινούν από το ελεύθερο άκρο του νυχιού και κατευθύνονται προς τη ρίζα του.
• Ύποπτο το ασετόν
Η συχνή χρήση του ασετόν ξηραίνει τα νύχια και είναι πιθανό ακόμα και να δημιουργήσει κάθετες ραβδώσεις στην επιφάνειά τους. Σημαντικό είναι, λοιπόν, να πλένετε καλά τα χέρια σας με δροσερό νερό μετά τη χρήση του. Σύντομα η υφή των νυχιών σας θα επανέλθει στα φυσιολογικά πλαίσια.
• Μπορεί να φταίνε τα απορρυπαντικά και το ζεστό νερό
Η συχνή επαφή με απορρυπαντικά και ζεστό νερό μπορεί να αλλοιώσει και την υφή των νυχιών, δημιουργώντας κάθετες γραμμές στην επιφάνειά τους.
• Μπορεί να τραυματιστήκατε
Oι κάθετες ραβδώσεις στην επιφάνεια των νυχιών σας μπορεί να προκληθούν ακόμα και λόγω τραυματισμού.
• Είναι πιθανό να δυσλειτουργεί ο θυρεοειδής αδένας
Οι διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα, πέρα από ευθραυστότητα στα νύχια, ενδέχεται να δημιουργήσουν και κάθετες γραμμές.
• Φταίει η ηλικία!
Πριν αναζητήσετε την αιτία της αλλοίωσης των νυχιών σας σε κάποια νόσο, πρέπει πρώτα να αναρωτηθείτε αν το μόνο που φταίει είναι το ότι... μεγαλώσατε! Με την πάροδο των χρόνων, αυξάνονται φυσιολογικά οι κάθετες γραμμώσεις, οι οποίες είναι σαν... ρυτίδες πάνω στο νύχι.
Αν έχουν «παχύνει»...
• Μπορεί να οφείλεται στην ψωρίαση
Το νύχι σηκώνεται ελαφρώς από το ελεύθερο άκρο και πέρα, και έτσι φαίνεται πιο παχύ. Στην περίπτωση της ψωρίασης, είναι πιθανό παράλληλα να δημιουργηθούν και σχισμοειδείς αιμορραγίες (μικρές μαύρες σχισμές) ή μικρές τρυπούλες πάνω στο νύχι (σαν να το έχετε τρυπήσει με καρφίτσα), ενώ μπορεί να παρουσιαστεί ακόμα και μια διαταραχή που ονομάζεται «σταγόνα ελαίου» (σαν να έχει πέσει μια σταγόνα λαδιού πάνω στο νύχι, το οποίο παίρνει υποκίτρινο χρώμα).
• Υπεύθυνοι κάποιοι μύκητες
Oι ονυχομυκητιάσεις έχουν πολλές μορφές και ενδέχεται να συνοδεύονται από υπερκεράτωση και ονυχόλυση, ενώ το νύχι μοιάζει σαν να είναι τριμμένο.
Αν αποκτήσουν... πράσινο χρώμα!
• Συνήθης ύποπτος ένας μύκητας
Είναι πολύ πιθανό το πράσινο χρώμα των νυχιών σας να οφείλεται σε μύκητα του γένους Candida, οπότε χρειάζεται να απευθυνθείτε σε δερματολόγο για να σας συστήσει θεραπεία.
• Μπορεί να φταίει ένα μικρόβιο
Ένα είδος μικροβίου, συγκεκριμένα η ψευδομονάδα, μπορεί να δημιουργήσει αυτή την αλλοίωση στο χρώμα των νυχιών σας, το οποίο θα επανέλθει με την κατάλληλη θεραπεία.
 
http://nailsassistant.blogspot.com/2010/07/blog-post_19.html

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.