Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Μεγαλώστε (;) τους ελάχιστους χώρους σας

Γιατί, με τίποτα, δεν γίνεται μεγαλύτερο;;;
Για μεγαλύτερη δόση στεγαστικού, δεν σας έπαιρνε... 
Η γκαρσονιέρα κληρονομιά μια χαρά σας έκατσε... 
Είστε, κατά βάθος,  οπαδοί της "μικρής φωλίτσας"....


Όποια κι αν είναι η αιτία, σίγουρα υπάρχουν στιγμές που νοιώθετε όλοι και περισσότεροι "στριμωγμένοι" μέσα στο σπίτι και δεν φταίνε  μόνο τα πρόσωπα ή οι καταστάσεις αλλά και τα .....αντικείμενα.   




Η φιλοσοφημένη άποψη μερικών ότι «ο χώρος είναι όπως τα λεφτά και όσα κι αν έχουμε, πάντα θα θέλουμε παραπάνω», ελάχιστη μάλλον παρηγοριά μπορεί να σας προσφέρει, εκείνες τις φορές  που παρατηρώντας τα ασφυκτικά γεμάτα δωμάτια  θέλετε να τα γκρεμίσετε, να τα πυρπολήσετε ή στην καλύτερη των περιπτώσεων, απλά να τα εγκαταλείψετε τρέχοντας. Αλλά δυστυχώς ούτε να τρέξετε δεν μπορείτε εκεί μέσα… Το μόνο που μπορείτε, είναι να πηγαίνετε από το ένα δωμάτιο στο άλλο οπισθοχωρώντας προσεκτικά στις μύτες, για να μη σκουντουφλήσετε πάνω στα έπιπλα.
Προσωπικώς δεν ανήκω σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι ακόμα κι αν είχατε 20-30-40-ή 50 τετραγωνικά παραπάνω  «ελάχιστα θα άλλαζαν» και ότι τάχα όλα «είναι θέμα έξυπνων λύσεων». Ειδικά αυτό,  όταν το διαβάζω σε κάποια σχετικά άρθρα περί διακόσμησης, πολύ θα ήθελα να δω τους χώρους που ζει ο συντάκτης τους κι αν έχει υπόψη του, έστω και δια αλληλογραφίας: την έννοια της γκαρσονιέρας ή τι ακριβώς σημαίνει να ζουν δύο άνθρωποι σ΄ ένα μικρό δυάρι ή σ΄ ένα τριάρι 70 τ.μ, μαζί με τα  δυό παιδιά τους.
Βεβαίως έχετε κι εσείς όπως κι εγώ βρεθεί μπροστά σε ιδανικές λύσεις «επί χάρτου», έχετε θαυμάσει σε φανταχτερές φωτογραφίες περιοδικών το πόσο τέλεια χωρούν όλα, το πόσο ιδανικά έχουν διακοσμηθεί και απορείτε γιατί όλα αυτά τα "σχέδια" δεν μπορέσατε ποτέ να τα  εφαρμόσετε και στο δικό σας μικρό σπίτι, όσο κι αν προσπαθήσατε.
Ή μου μη πείτε ότι όσοι έχετε επισκεφτεί το κατάστημα της ΙΚΕΑ, δεν έχετε αρχικά χαζέψει με τον τρόπο που έχουν όλα τα δείγματα επίπλων τακτοποιηθεί τέλεια σε μινιατούρες δωματίων; 
Γιατί άραγε "μόνο εσείς" δεν μπορείτε να τα καταφέρετε;;;;  Γιατί δυστυχώς αγαπητοί μου, αυτές οι εκπληκτικές εικόνες «άνεσης»  σε χώρους ελάχιστων τετραγωνικών, δεν είναι στη πραγματικότητα διακοσμητικές, αλλά αρχιτεκτονικές προτάσεις.
Που σημαίνει ότι βασικά στοιχεία που δημιουργούν αυτή την αίσθηση «ζούμε σαν σε γήπεδο μέσα στο δυάρι», δεν αφορούν το πως θα ταξινομήσετε εκ των υστέρων εσείς τα έπιπλά σας μέσα σ΄ αυτό, αλλά σε στοιχεία που έχουν ήδη ληφθεί υπόψη,  όταν ακόμα το δυάρι βρισκόταν στα ...τούβλα. 
Σ΄ αυτές τις  «άνετες» εικόνες   έχουν εκ των προτέρων προβλεφθεί εσοχές για ορισμένα εντοιχισμένα έπιπλα, συρόμενες εσωτερικές πόρτες, έχει μελετηθεί το σημείο το παραθύρων, όπως κι εκείνο  των σωμάτων θέρμανσης και πολλές ακόμα, καθόλου "λεπτομέρειες", που σαφώς εξοικονομούν χώρους. Δεν θα δείτε σε καμιά απ΄ αυτές τις "χρωματιστές προτάσεις", ένα τζάκι τεράστιο σαν το δικό σας που πιάνει ολόκληρο τον ένα τοίχο, του έτσι κι αλλιώς μικρού καθιστικού, ούτε μια παιδική κρεβατοκάμαρα, που σε κανένα τοίχο της δεν μπορείτε με άνεση να τοποθετήσετε ράφια ή μια βιβλιοθήκη. Πως να το κάνετε αφού στον ένα υπάρχει η ντουλάπα, στους άλλους δύο παράθυρα και στον τρίτο η πόρτα που ανοίγει προς τα μέσα και το καλοριφέρ; Δεν  θα βρείτε πουθενά, στις " ιλλουστρασιόν λύσεις για μικρούς χώρους", να απεικονίζεται ένα άχρηστο τεράστιο χωλ σαν αυτό που διαθέτει το δικό σας παλιό διαμέρισμα και καμμιά απ΄αυτές τις μικρές αλλά τόσο "άνετες" κρεβατοκάμαρες  δεν μοιάζει με φαρδύ διάδρομο σαν τη δική σας.... και πάει λέγοντας. 

Σας έγινε η καρδιά ....περιβολάκι ή ακόμα;;; :) Μην μου απελπίζεστε αλλά βασικό, για να μην απογοητευτείτε ακόμα περισσότερο κι από όσο στριμώχνεστε στο σπίτι σας, είναι να μην έχετε αυταπάτες ότι ακολουθώντας κατά γράμμα «διακοσμητικές λύσεις» φτιαγμένες ειδικά για στενάχωρους χώρους, θα φτάσετε κι εσείς στο ίδιο αποτέλεσμα μ΄ αυτό που βλέπετε στις εντυπωσιακές εικόνες που τις  συνοδεύουν. Σίγουρα και υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε. "Κοινά  μυστικά» που αν μην τι άλλο, θα ξεγελάσουν κατ΄αρχήν το «μάτι»  και θα δώσουν έναν αέρα στους χώρους σας. Θα χρησιμοποιήσουμε και εδώ κάποιες «άνετες ζωγραφιές», περισσότερο για να κάνουμε την εικόνα της οθόνης πιο  ενδιαφέρουσα. 
Σ΄ αυτού του είδους τα «φωτορεπορτάζ» σημαντικό είναι να εστιάζετε σ΄ αυτό που πραγματικά σας χρειάζεται, δίνοντας μικρή σημασία σε λεπτομέρειες. Για παράδειγμα μην προσπερνάτε μια εικόνα, επειδή τα κλασσικά ή μοντέρνα κατά περίπτωση έπιπλα ή χρώματά της εσείς δεν θα τα διαλέγατε ποτέ,  αλλά επικεντρωθείτε στον συνολικό τρόπο διάταξης των επίπλων,  τη γενικότερη φιλοσοφία και διακοσμητική άποψη που μπορείτε  να  υιοθετήσετε, χρησιμοποιώντας χρωματισμούς και αντικείμενα του δικού σας γούστου.  
Ιδού λοιπόν βασικές αρχές και «λύσεις», όταν το μέγεθος των χώρων δεν σας βοηθά και να θυμάστε πως όσο μικρότεροι είναι, τόσο περισσότερες απ΄ αυτές θα πρέπει να ενσωματώσετε, για να δημιουργήσετε  μια πιο  άνετη εικόνα…


χ ρ ώ μ α
Όσο κι αν σας αρέσουν τα σκούρα έντονα χρώματα είναι άκρως απαγορευτικά για μικρά δωμάτια,  ειδικά σε ταβάνι και πατώματα. Η επιλογή σας για την οροφή μία και μοναδική. Λευκό.... Για τους επιμέρους τοίχους θα φτάσετε το πολύ μέχρι κάποια παλ  απόχρωση και εννοείται ότι αν τους γεμίσετε  με τεράστια σκουρόχρωμα κάδρα, είναι σαν είναι βαμμένοι σε σκούρο καφέ. Σε καμιά επίσης περίπτωση δεν σας επιτρέπεται να  «φορτώσετε» τα πατώματα με πολύ σκούρα χαλιά. Σε παλιά σπίτια που διαθέτουν σκουρόχρωμα μωσαϊκά, κακόγουστα πλακάκια ή φθαρμένα πατώματα, μια ιδέα   είναι να τα αντικαταστήσετε με έτοιμα ανοιχτόχρωμα φύλλα παρκέ. Είναι  μια σχετικά οικονομική λύση και χωρίς ιδιαίτερη φασαρία κι ακόμα πιο απλή ιδέα να  «καλύψετε» το σκούρο πάτωμα με ανοιχτόχρωμα ψάθινα χαλιά. Θα τα βρείτε σε όλα τα πολυκαταστήματα με είδη σπιτιού, είναι πάρα πολύ κομψά,  πρακτικά στο καθάρισμα και  μπορούν να μείνουν στη θέση τους και το καλοκαίρι, χωρίς να δείχνουν καθόλου αντιαισθητικά.
Πέρα από τις αποχρώσεις των τοίχων,  καθοριστικό είναι και το χρώμα επίπλων και υφασμάτων. Το λευκό και οι πολύ απαλές μπεζ όπως κι όπως κι όλες οι παλ αποχρώσεις,   οι πλέον  «ευάερες» και «ευήλιες»  για μικρά δωμάτια, αλλά σίγουρα όχι και οι πιο πρακτικές και "ζεστές". Εξάλλου ότι το καθιστικό σας μοιάζει με χωλ, δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκη ότι πρέπει να θυμίζει και προθάλαμο «νοσοκομείου».... Για να μην τρελαθούμε κιόλας, κανένας δεν θα σας απαγορεύσει να χαρείτε τον υπέροχο σε σκούρο μπλε καναπέ σας, ή να ακουμπάτε τον καφέ σας στο κατάμαυρο ινδικό τραπεζάκι…. Απλά σε γενικές γραμμές και ειδικά σε ότι καταλαμβάνει μεγάλη επιφάνεια (τραπεζαρία, βιβλιοθήκες κλπ)  αποφύγετε το πολύ σκούρο χρώμα του ξύλου, όπως και τις βαριές σκούρες κουρτίνες. 
 έ π ι π λ α
Πόσα ακριβώς, ποιά και που τα χρειάζεστε;

Το να περιοριστείτε μόνο σε όσα  σας είναι πραγματικά αναγκαία, είναι ένα από τα πιο σημαντικά που μπορείτε να κάνετε σε περιορισμένους χώρους. Αν καλά καλά δεν χωράτε εσείς και τα βασικά, είναι προφανές ότι δεν περισσεύει εκατοστό για περιτές «φιγούρες». Τραπεζάκια και  παρατραπεζάκια γεμάτα διακοσμητικά,  ξύλινα μπαουλάκια γεμάτα άχρηστα αντικείμενα, μικρές και μεγαλύτερες βιτρίνες γεμάτες ασημικά και πορσελάνες, που δεν χρησιμοποιούνται ποτέ, τη συλλογή  στους τοίχους απ΄ όλα τα σουβενίρ που έχετε μαζέψει από τα ταξίδια σας και γενικά αυτή την εικόνα "καλώς ήρθατε στο μουσείο μας", αφήστε τη για την έπαυλη που θα χτίσετε όταν γίνετε πλούσιοι….  
Όσο λιγότερα υπάρχουν σ΄ ένα μικρό δωμάτιο, τόσο μεγαλύτερο θα δείχνει και αυτό δεν ισχύει μόνο για τα έπιπλα, αλλά για κάθε είδους αντικείμενα.
Και φυσικά κανένας δεν χρειάζεται  να σας υπενθυμίσει ότι οι μικροί χώροι ασφυκτιούν ακόμα περισσότερο, όταν διακοσμηθούν με συμπαγή, ογκώδη έπιπλα. Για όσους αγαπούν το country και γενικά το πιο ανάλαφρο ύφος, στην αγορά θα βρείτε υπέροχα κομμάτια σε παλαιωμένο λευκό, όπως επίσης και σιδερένια, μπρούτζινα ή μεταλλικά, αλλά και ψάθινα  έπιπλα (κρεβάτια, πολυθρόνες, καναπέδες) που δείχνουν υπέροχα ντυμένα με  πολύχρωμα υφάσματα, όπως και πολύ κομψά μικρά και μεγαλύτερα τραπέζια του ίδιου στυλ, που πολύ περισσότερο απ΄ ότι ένα βαρύ  σκούρο ξύλο, θα αφήσουν τον χώρο σας «ελεύθερο».  
Γενικά, πλαισιώνοντας ανοιχτόχρωμα και ελαφρά έπιπλα με έντονου χρωματισμού  υφάσματα, θα πετύχετε ένα πολύ πιο πετυχημένο αποτέλεσμα, απ΄ ότι λειτουργώντας αντίστροφα.
Πολλοί επίσης είναι οι «μύθοι», για το πώς ακριβώς πρέπει να τοποθετούνται τα έπιπλα, σε δωμάτια μικρών διαστάσεων. Ο πιο συνηθισμένος και πολλές φορές ο πιο λάθος τρόπος, είναι το να τα παρατάξετε περιμετρικά του δωματίου ακουμπώντας τα όλα στους τοίχους, γιατί έτσι "υποτίθεται" ότι θα αφήσετε μεγαλύτερο  κενό χώρο ανάμεσα, μεγαλώνοντας την οπτική εντύπωση. 
Κι όμως αυτή δεν είναι πάντα η ενδεδειγμένη τακτική. Φυσικά και δεν θα βάλετε καταμεσής ενός μικρού δωματίου τον καναπέ σας,  αν πρόκειται να τον ...μετακινείτε κάθε φορά για να το διασχίσετε,  αλλά το να τον τοποθετήσετε  σε κάποιο άλλο, εκτός τοίχου, σημείο και ακριβώς στη πλάτη του να ακουμπήσετε ένα τραπέζι κονσόλα, είναι μια ιδέα πολύ περισσότερο κομψή από μια κανονική τραπεζαρία που θα στριμωχνόταν κι εκείνη κολλητά στη γωνία ενός τοίχου, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι είναι μεγάλη για τον συγκεκριμένο χώρο.
Γενικά η ...κλασσική ιστορία "τραπεζαρία με 6-8 ασορτί καρέκλες" είναι  κάτι που, όταν το μέγεθος του χώρου δεν την αντέχει, μπορεί να γίνει ιδιαίτερα κακόγουστη και άχρηστη τελικά επιλογή. Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να αντικαταστήσετε  αυτή την πατροπαράδοτη διάταξη και το πρώτο και βασικό είναι να παραδεχθείτε ότι μια τραπεζάρια για να αναδεικνύεται  και κυρίως για να είναι λειτουργική, για τη χρήση που έχει σχεδιαστεί, απαιτεί χώρο. Επίσης, αν δεν είστε ο τύπος που κάθε μέρα μπαινοβγαίνει κόσμος σπίτι σας, αναρωτηθείτε κάθε πότε την χρησιμοποιείτε. Αν η απάντηση είναι 3-5 άντε 10 φορές τον χρόνο, τότε σίγουρα δεν αξίζει να δεσμεύετε μ΄ αυτήν μεγάλο μέρος από τον πολύτιμο καθημερινό σας χώρο. Αν το τραπέζι της τραπεζαρίας σας βρίσκεται  στριμωγμένο μαζί με κάποιες από τις καρέκλες του με τρόπο που  για να καθήσει κάποιος πρέπει να κάνει ...μετακόμιση,  δυό ακόμα καρέκλες λίγο πιο πέρα και η επόμενη κάνει χρήση ...κρεμάστρας στο υπνοδωμάτιό σας, είναι προφανές ότι απλά, δεν είναι αυτό το κατάλληλο έπιπλο για τους χώρους σας. Ένα ανοιγόμενο τραπέζι-κονσόλα, σαν αυτό που περιγράψαμε παραπάνω, είναι η λύση για όταν έχετε καλεσμένους για φαγητό, επιπλέον  θα χρησιμοποιηθεί για γραφείο όποτε το χρειάζεστε ή και γιατί όχι και για τα καθημερινά γεύματα, αν στην επίσης μικρή  κουζίνα σας δεν χωρά τραπέζι.
Αν τώρα το «παλάτι» σας ανήκει σ΄εκείνη την κατηγορία τετραγωνικών μέτρων, που ούτε στη φαντασία του δεν μπορεί να χωρέσει άλλο τραπέζι εκτός από εκείνο των μικρών διαστάσεων της κουζίνας, μην αγχώνεστε και  κάπου θα φάνε και οι δικοί σας καλεσμένοι. Αντικαταστήστε το κλασσικό τραπεζάκι σαλονιού μ΄ένα απ΄αυτά που αλλάζουν ύψος και μετατρέπονται σε τραπέζι φαγητού. Θα σας κοστίζει κάτι παραπάνω, αλλά είναι μία από τις καλύτερες επιλογές επίπλων «δύο σε ένα», που μαζί μ΄ εκείνη του ανοιγόμενου τραπεζιού/κονσόλα,  αντικαθιστούν  θαυμάσια  την παραδοσιακή τραπεζαρία. 
Εκτός από το «που θα φάνε όλοι αυτοί;» το ίδιο πολύ  τρομοκρατεί τους  μικρούς χώρους και το ερώτημα   «που θα καθήσουν»; Αν μπορείτε να τοποθετήσετε στο καθιστικό σας  έναν καναπέ και 2-3 ακόμα καθίσματα με τη μορφή μικρών πολυθρονών ή μεγάλων σκαμπώ,  είστε τυχεροί. Αν όχι, αποκλείστε τον καναπέ. Στη πραγματικότητα ένας κανονικού μεγέθους τριθέσιος δεν χωρά με άνεση παραπάνω από δύο άτομα, όμως κατά κανόνα καταλαμβάνει πολύ περισσότερο χώρο από όσο δύο μικρές πολυθρόνες ή καρέκλες. Αντικαταστήστε τον λοιπόν, αν ο χώρος σας είναι περιορισμένος,  με μικρότερα καθίσματα  πολυθρόνες, καρέκλες, ταμπουρέ ήσκαμπώ με αποθηκευτικούς χώρους, πετάξτε και μερικές μαξιλάρες, δήθεν ανέμελα δήθεν τυχαία στο πάτωμα και ...χίλιοι καλοί χωρούνε.
Επίσης "μύθος" η εντύπωση ότι ένας καναπές γωνία, απαιτεί το καθιστικό σας να είναι τεραστίων διαστάσεων. Ίσως συνέβαινε όταν πρωτοεμφανίσθηκαν στην αγορά επίπλων,
όμως σήμερα πια μπορείτε να βρείτε ή και να παραγγείλετε στις δικές σας διαστάσεις, αυτόν που ταιριάζει ακριβώς στο χώρο σας. Στα υπέρ αυτής της λύσης, ότι θα υπάρχει ένα μόνο κεντρικό κομάτι στο δωμάτιο κι όχι περισσότερα μικρά, κάτι που ελευθερώνει οπτικά τον χώρο. Πιθανό μειονέκτημα που πρέπει  να μελετήσετε, τό ιδιο που συμβαίνει με όλους τους καναπέδες, το πόσα δηλαδή παραπάνω καθίσματα σας εξασφαλίζουν στην πραγματικότητα και αν η επιλογή αυτή αξίζει τον κόπο, ανάλογα με το όγκο και τον χώρο που θα θυσιάσετε....
Μια άκρως κομψή αισθητικά  αλλά και ιδιαίτερα λειτουργική ιδέα,  είναι να εκμεταλλευτείτε τους καθόλου μικρούς χώρους κάτω από χαμηλά παράθυρα, που πιθανόν να έχουν τοποθετηθεί σε εσοχή του τοίχου.  Υπήρξε ένα αγαπημένο αρχιτεκτονικό στοιχείο περασμένων δεκαετιών και υπάρχει σε πολλά, παλιά κυρίως διαμερίσματα.  Αντί λοιπόν σ΄έναν τέτοιο χώρο, να τοποθετήσετε μια καρέκλα δίπλα σ΄ ένα τραπεζάκι για κάποιον «μοναχικό» που θα σας επισκεφτεί, τολμήστε να …χτίσετε!! ένα καναπεδάκι, το εσωτερικό του οποίου μπορεί να  είναι κενό κι ένας σούπερ απαραίτητος αποθηκευτικός χώρος. Αν εσείς ή το έτερόν σας ήμισυ δεν τα καταφέρνει σε τέτοια, ένας εργάτης δεν θα χρειαστεί πάνω από 1-2 ημέρες και δεν θα σας κοστίσει πια ολόκληρη την περιουσία σας. Ειδικά αν αυτού του τύπου η κατασκευή,  μπορεί να τοποθετηθεί  δίπλα στον ένα και μοναδικό καναπέ σας,  το αποτέλεσμα θα σας εντυπωσιάσει κι αυτή  θα γίνει η αγαπημένη σας γωνιά για χουζούρεμα.

Οι γωνίες, επίσης, των δωματίων δεν είναι άχρηστες όπως πιθανόν νομίζετε και δεν έχουν σχεδιαστεί μόνο για τις γεμίζετε με….ψηλά αποξηραμένα κλαδιά ή καλόγερους για τα παλτά και τις ομπρέλες. Υπάρχουν πλέον στην αγορά υπέροχα έπιπλα, πολλαπλών χρήσεων, ειδικά σχεδιασμένα για να «χώνονται» σε γωνιές. Αξιοποιούν πολύ πιο λειτουργικά τον διαθέσιμο χώρο και  ειδικά εκείνη η κατηγορία τέτοιων επίπλων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν γραφείο  ή να φιλοξενήσουν στερεοφωνικά, τηλεόραση, υπολογιστή κλπ. Με την ίδια απλή λογική που ορίζει  ότι μια γωνιακή ντουζιέρα "απελευθερώνει" το στενόχωρο μπάνιο σας, κινηθείτε και για τους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού, αξιοποιώντας τα γωνιακά έπιπλα. Ορισμένα μάλιστα τέτοιου είδους έπιπλα όταν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενό τους, κλείνουν σ΄ ένα στυλ ντουλάπας και αφήνουν τους χώρους ελεύθερους στο μάτι από οθόνες τηλεοράσεων και υπολογιστών, καλώδια, σκόρπια χαρτιά κλπ.
φ ω τ ι σ μ ό ς

Το να "κρύψετε" στο σκοτάδι τα μικρά δωμάτια, δεν είναι η λύση για να μη φαίνεται πόσο μέγεθος τους λείπει… Αντίθετα όσο περισσότερο φως υπάρχει,  τόσο καλύτερη η εντύπωση που δίνουν. Μην καλύπτετε τα παράθυρα με χοντρές κουρτίνες και για τον τεχνητό φωτισμό της νύχτας,  εκτός από ένα κεντρικό φως σε κάθε δωμάτιο, χωρέστε σε μια γωνιά ένα λιτό φωτιστικό δαπέδου ή ένα αμπαζούρ με έντονο όμως φωτισμό. Πολύ συνηθισμένη αιτία που ο φωτισμός δεν  αναδεικνύει  τους χώρους μας,  ιδιαίτερα τους μικρούς, είναι το χρώμα των λαμπτήρων. Διαλέξτε λάμπες με έντονο λευκό χρώμα και αποφύγετε σε κάθε περίπτωση  εκείνο το κιτρινωπό  μουντό φως, που κάνει τους τοίχους να φαίνονται πιο σκούροι απ΄ ότι είναι και δημιουργεί μια γενική αίσθηση «ψυχοπλακώματος».
Δεν είναι σίγουρα το πιο εύκολο, ούτε και από τις πλέον οικονομικές λύσεις, όμως αν το κρίνετε αναγκαίο και υπάρχει η χωροταξική δυνατότητα,  δημιουργείστε επιπλέον παράθυρα.  Το φυσικό φως, είναι από τα πλέον αναντικατάστατα στοιχεία που βοηθούν πολύ ένα μικρό χώρο να δείχνει μεγαλύτερος και πιο άνετος.  



αποθηκευτικοί χώροι

Τώρα μάλιστα… Τα πιάσαμε τα λεφτά μας…. Άντε τα δωμάτια καταφέραμε να τα κάνουμε να δείχνουν «στο μάτι» μεγαλύτερα. Με την μία και μοναδική ντουλάπα σας όμως, πως ακριβώς θα γίνει να χωράει περισσότερα;;; Απλά ....δεν θα γίνει!!! :)
Γι΄ αυτό βασικός κανόνας, είναι να βγάλετε από το σπίτι ΟΛΑ όσα  δεν χρησιμοποιείτε!! Και ο κανόνας αυτός ισχύει για κάθε είδους αποθηκευτικό χώρο και πάσης φύσεως αντικείμενα. 
Από την ντουλάπα σας με τα ένα σωρό ρούχα και παπούτσια  που δεν σας κάνουν πια ή που δεν σας αρέσουν, μέχρι τα ντουλάπια της κουζίνας, μέχρι το  ντουλαπάκι του μπάνιου, γεμάτο άδεια ή άχρηστα μπουκαλάκια, μέχρι το κουτί με τα μπιζού της δεκαετίας του 80 που ξέρετε καλά πως ποτέ δεν θα τα ξαναφορέσετε,  μέχρι το σύνθετο γεμάτο κλασικές πορσελάνες και κρύσταλλα που ποτέ μα ποτέ δεν θα τολμήσετε να δείξετε στους φίλους σας, μέχρι το καλάθι για τα περιοδικά που περιέχει εκδόσεις του 1960, μέχρι ...μέχρι…. Για τίποτα που δεν σας είναι πραγματικά χρήσιμο, δεν περισσεύει χώρος μέσα σ΄ ένα μικρό  σπίτι και η διάθεση ρακοσυλλέκτη, που σας κυριεύει κάθε φορά που αποφασίζετε εκείνο το «ξεκαθάρισμα»,  όπως και το άλλοθι του "πόσο συναισθηματικά δεμένοι" είστε με όλα αυτά, πρέπει οριστικά να σας εγκαταλείψουν.  Αν υπάρχει πατάρι, πετάξτε εκεί όσα δεν χωράνε αλλού  ή πιθανόν σε κάποια εξωτερική αποθήκη ή  ακόμα καλύτερα  πακετάρετε όλη την «πολύτιμη σαβούρα» και δώστε χαρά σε κάποιους ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη όλα αυτά τα περιττά και άχρηστα για εσάς.



Για να βολέψετε ότι θα απομείνει, χωρίστε ντουλάπες και ντουλάπια με επιπλέον πρόσθετα ράφια, χρησιμοποιείστε τις μοντέρνες λύσεις με κρεμαστά επιπρόσθετα χωρίσματα για ρούχα που δεν χρειάζονται κρεμάστρες, τσάντες, αξεσουάρ κλπ που κυκλοφορούν στην αγορά και μέσα σε όποια έπιπλα είναι δυνατόν, δημιουργήστε μικρές, έξυπνες αποθήκες. Σκαμπώ που στο εσωτερικό τους θα αποθηκεύσετε κάθε είδους αντικείμενα,  καναπέδες και κρεβάτια με  χώρο για τα παπλώματα, τις κουβέρτες σας, κλπ. 



Αν παρ΄ όλα αυτά οι κλειστοί αποθηκευτικοί σας χώροι  δεν επαρκούν,  που είναι μάλλον σίγουρο, δημιουργήστε νέους, εκμεταλλευόμενοι τους ανοιχτούς. Δεν υπάρχει, για παράδειγμα, κανένας νόμος που να ορίζει ότι το περιεχόμενο μιας βιβλιοθήκης ή μιας σειράς ραφιών πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκεται σε δημόσια θέα ή ότι οφείλει  να περιλαμβάνει αποκλειστικά βιβλία, cd και διακοσμητικά. Τοποθετείστε εκεί, μέσα σε κομψά κουτιά, όλα σας τα μικροαντικείμενα και αν θέλετε να παρέμβετε ακόμα πιο διακοσμητικά και όχι μόνο χρηστικά, κρεμάστε μπροστά  μια εντυπωσιακή κουρτίνα, δημιουργώντας πανεύκολα μια αληθινά πρωτότυπη και όμορφη κατασκευή.  
Μια ακόμα συνηθισμένη αιτία  που μας κάνει συχνά να παραπονιόμαστε ότι «δεν έχουμε χώρο», είναι το αναξιοποίητο ύψος. Αγοράσατε που αγοράσατε μια βιβλιοθήκη ή ένα σύνθετο. Γιατί τα πήρατε στο 1,70 ή 1,80 και όχι μέχρι το ταβάνι;;;; Η πρόταση φυσικά δεν είναι να «ντύσετε» ένα μικρό χώρο από πάνω μέχρι κάτω με ράφια ή ντουλάπια, "πνίγοντάς" τον. Όμως σε κάποια σημεία μπορεί να γίνει και είναι απίστευτα λειτουργικό.  
Το ίδιο ακριβώς πιο λειτουργική και βολική θα γίνει και η κουζίνα σας μ΄ αυτόν τον τρόπο. Ξεφύγετε από την καθιερωμένη διάταξη που ορίζει μέχρι ποιο ύψος θα τοποθετηθούν ντουλάπια, δημιουργείστε επιπλέον χώρους για αντικείμενα που σπάνια χρησιμοποιούνται, αλλά που πρέπει να υπάρχουν για εκείνη την εκνευριστική ώρα της …«ανάγκης» και αφήστε «στο ύψος σας» αποκλειστικά εκείνα που χρειάζεστε καθημερινά. Τολμήστε ακόμα και να κρεμάσετε κάποια ογκώδη σκεύη που καταλαμβάνουν, χωρίς να χρησιμοποιούνται συχνά, τον περισσότερο χώρο από τα ντουλάπια σας....

Το να ζείτε  σ΄ ένα όχι και τόσο ευρύχωρο σπίτι, ότι κι αν ισχυρίζονται οι ειδικοί "μάγοι", σίγουρα δεν είναι ευχάριστο. 
Όμως μπορείτε να κάνετε αρκετά για να βελτιώσετε την κατάσταση.  Εκμεταλλευθείτε έξυπνα και το τελευταίο εκατοστό, απαλλαγείτε από κάθε άχρηστο και περιττό και   εξαντλήστε κάθε δυνατότητα που σας παρέχει η σύγχρονη αγορά επίπλων και ειδών σπιτιού. 
Με λίγη μελέτη και καλή διάθεση θα δείτε,  ότι όλα θα χωρέσουν τελικά και εσείς μέσα σ΄ αυτά...
Για τις "στριμωγμένες" πάντως  ώρες,  θυμηθείτε την άποψη που υποστηρίζει  ότι "...είναι πολλές οι φορές που τα ελάχιστα αρνούνται να συνυπάρξουν  μέσα στο χάος. Πολύ περισσότερες  από εκείνες τις  φορές που τα πολλά κι αγαπημένα,  μια χαρά ταξινομούνται αγκαλιά....."
   
http://soulouposeto.blogspot.com/2009/11/blog-post_21.html

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.