1. ΠΑΡΘΕΝΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ
Παρθένα χαρακτηρίζονται τα ελαιόλαδα τα οποία προέρχονται από την έκθλιψη του ελαιόκαρπου με μηχανικές μεθόδους ή άλλες φυσικές επεξεργασίες σε συνθήκες που δεν προκαλούν αλλοίωση του ελαίου και τα οποία δεν έχουν υποστεί καμία άλλη επεξεργασία πλην της πλύσης, της μετάγγισης, της φυγοκέντρισης και της διήθησης.
Τα παρθένα ελαιόλαδα κατατάσσονται ανάλογα με το βαθμό της οξύτητάς τους στις παρακάτω κατηγορίες:
α. Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Εκλεκτή ποιότητα παρθένου ελαιολάδου, του οποίου η περιεκτικότητα σε ελεύθερα λιπαρά οξέα, εκφρασμένη σε ελαϊκό οξύ, η οξύτητά του δηλαδή, δεν υπερβαίνει τα 0,8. Θεωρείται το καλύτερο λάδι, καθώς είναι ένας απόλυτα φυσικός χυμός με υψηλή βιολογική αξία. Είναι ιδανικό για να χρησιμοποιηθεί ωμό σε σαλάτες, σάλτσες, χόρτα, κ.λ.π. Το εξαιρετικό παρθένο διατηρεί όλες τις αντιοξειδωτικές ουσίες του ελαιολάδου.
β. Παρθένο ελαιόλαδο
Ελαιόλαδο του οποίου, η περιεκτικότητα σε ελεύθερα λιπαρά οξέα, εκφρασμένη σε ελαϊκό οξύ, δεν υπερβαίνει τα 2g ανά 100g προϊόντος. Είναι ιδανικό για μαγειρευτά φαγητά, ψητά κρέατα, τηγανητά, αρτοσκευάσματα και γλυκά.
2. ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΑΠΟΤΕΛΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΕΞΕΥΓΕΝΙΣΜΕΝΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΑΡΘΕΝΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ
Η κατηγορία αυτή του ελαιολάδου αποτελείται από μείγμα εξευγενισμένου ελαιολάδου και παρθένων ελαιολάδων, του οποίου η περιεκτικότητα σε ελεύθερα λιπαρά οξέα, εκφρασμένη σε ελαϊκό οξύ, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 1g ανά 100g προϊόντος. Χρησιμοποιείται κυρίως στα τηγανητά φαγητά και έχει τη μεγαλύτερη κατανάλωση διεθνώς.
3. ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟ
Έλαιο που αποτελείται από μείγμα εξευγενισμένου πυρηνελαίου, το οποίο παραλαμβάνεται με χημικές μεθόδους από την πυρήνα, το κουκούτσι, δηλαδή, της ελιάς και παρθένων ελαιόλαδων. Η περιεκτικότητά του σε ελεύθερα λιπαρά οξέα, εκφραζόμενη σε ελαϊκό οξύ, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 1g ανά 100g προϊόντος. Το χρώμα του είναι συνήθως ανοιχτό κίτρινο.
http://www.fileos.gr/oliveoil-names-definitions.dhtml