Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Δελτίο Τύπου του κ. Παναγιώτη Ευθυβουλίδη, μέλος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας της Ν. Δ




Έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι παρά τις διαβεβαιώσεις του π. Διοικητού του νοσοκομείου Σύρου τον Δεκέμβριο του 2010 αναφορικά με τις εξηγήσεις που είχαν δοθεί στην Εθνική Σχολή.

Δημόσιας Υγείας και προφανώς (??) στην πολιτική ηγεσία του ΥΥΚΑ η έρευνα για την αποδοτικότητα των νοσοκομείων με λάθος δείγμα, μέθοδο, και χωρίς παρεμβάσεις στην νησιωτική πραγματικότητα, να εμφανίζεται στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα (27/3/2011) με το ΓΝ Σύρου πρώτο στην «μαύρη λίστα απόδοσης» και τους κυκλαδίτες κατά 67% να φεύγουν στην Αθήνα για λόγους Υγείας . Δημοσίευμα που προφανώς εξοργίζει το ιατρικό και λοιπό προσωπικό όταν βλέπει τους αγώνες που δίνει για την καθημερινή υγειονομική θωράκιση του νομού να εξανεμίζονται, και σίγουρα προκαλεί απορία στην νέα διοίκηση που προσπαθεί να αντιστρέψει τα αρνητικά δεδομένα της Κυβέρνησης αναφορικά με την πραγματικότητα που έχει περιέλθει η υγεία στον νομό.
Έκπληξη βέβαια δεν αποτελεί το γεγονός ότι οι «..λογιστές της Αριστοτέλους..» δεν είχαν ούτε εδώ την παραμικρή ευαισθησία ώστε να εξηγήσουν και στους κυκλαδίτες (ώστε να μην νομίζουν ότι έχουν το χειρότερο νοσοκομείο της Ελλάδας) αλλά και σε όσους δημοσιεύουν αυτές τις έρευνες ότι: 
·         Το ΓΝ Σύρου έχει επιβαρυνθεί με όλα τα λειτουργικά και λοιπά έξοδα 7 Κέντρων Υγείας και τριπλάσιων Περιφερειακών Ιατρείων που στην νησιωτική Ελλάδα λειτουργούν σαν μικρές νοσηλευτικές μονάδες, όταν από αυτά δεν εισπράτουν ούτε ένα ευρώ (τουλάχιστον την περίοδο που έγινε η έρευνα) και από το 2008 έχουν σχεδόν σταματήσει και οι επιχορηγήσεις.
·         Το ΓΝ Σύρου νοσηλεύει δύσκολα περιστατικά από όλο τον νομό (ακόμα και από το ΓΝ Νάξου) περιστατικά που πολλαπλασιάζονται κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου.
·         Δεν υπάρχουν στις Κυκλάδες σε δημόσια νοσοκομεία ή Κ.Υ. βασικές ειδικότητες όπως γαστρεντερολόγος, ενδοκρινολόγος ή αγγειολόγος. Ακόμα και ότι η πρόσβαση στην Αττική είναι πιό εύκολη από ορισμένα νησιά από ότι στην Σύρο.

Οι παραπάνω είναι μερικές λογικές (θα μπορούσαμε να μπούμε σε περαιτέρω επιστημονικές εξηγήσεις) που αιτιολογούν το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες μελέτες δεν μπορούν να αποτελέσουν κριτήριο αναβάθμισης ή υποβάθμισης του ΓΝ Σύρου από την πολιτική ηγεσία.

Αντιθέτως η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να αφήσει τις «θεωρίες μελετών υψηλών επιστημονικών προδιαγραφών».. (που από ότι φαίνεται δεν μπορεί να τις χειριστεί), και να ασχοληθεί περισσότερο με τις άμεσες λύσεις των καθημερινών προβλημάτων σε συνεργασία με τους φορείς που βιώνουν την πραγματικότητα.

Είναι απαράδεκτο:
  • Να αποτελεί κυβερνητική πολιτική η εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης στα θέματα υγείας και ο κ.Υπουργός να απαξιώνει την συνεργασία με τον Δήμαρχο Πάρου ώστε να λυθούν φλέγοντα ζητήματα για το νησί. Μήπως δεν αισθάνεται ότι το γεγονός ότι δεν έχουμε διαλυθεί τελείως οικονομικά σαν κράτος να το οφείλουμε λίγο και στην Πάρο (έσοδα τουριστικού προϊόντος).
  •  
  • Να μην έχουν συνεννοηθεί οι Υπουργοί Υγείας και Εσωτερικών μεταξύ τους για το τι θα γίνουν τα υγειονομικά αεροσκάφη Σαντορίνης και Πάρου σε σχέση με το ΕΚΑΒ, και τον κ. Ραγκούση να προτείνει απίθανα πράγματα (γιατί άραγε το υγειονομικό της Σαντορίνης να ενταχθεί στο ΕΚΑΒ όταν η λειτουργία του και η διαχείρηση του είναι ξεκάθαρη? Πώς μπορεί να λειτουργήσει έδρα ΕΚΑΒ στην Πάρο όταν τις πτήσεις του ΕΚΑΒ τις πραγματοποιεί η Πολεμική Αεροπορία??)
  •  
  • Να μην υπάρχει συνεχής δημοσία ενημέρωση για το νέο νοσοκομείο της Σαντορίνης, όταν εύλογα θα ενδιαφέρονται να μάθουν οι φορολογούμενοι πολίτες του επαρχείου Θήρας και όχι μόνο: πότε θα ολοκληρωθούν οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός του νέου νοσοκομείου?? υπάρχει καθυστέρηση πληρωμών στον εργολάβο και εάν όχι πότε θα παραδοθεί το έργο ?? ποία θα είναι η νομική μορφή του νοσοκομείου?? ποίος θα είναι οργανισμός του και πώς θα λειτουργήσει? Τι θα γίνει με το υπάρχον κέντρο υγείας?

Δυστυχώς τα γεγονότα αποκαλύπτουν ότι η κυβέρνηση στο τομέα υγείας είναι προς την λάθος κατεύθυνση. Η υγεία απαιτεί άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων, συνεχή παρουσία και συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, κοινωνική ευαισθησία και σχεδιασμό με όραμα.
Και για να μην προλάβει κάποιος από τους ....λογιστές.... να απαντήσει για την δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας θα φρεσκάρω λίγο τις μνήμες:
« Λεφτά υπάρχουν!!»     « Η υγεία και η παιδεία δεν θα πειραχθούν!!»   
Δελτίο Τύπου, από την Δημοτική Οργάνωση Ν.Δημοκρατίας Σαντορίνης

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.