Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Τι πρέπει να κάνετε αν σας δαγκώσει οχιά, το μόνο δηλητηριώδες φίδι που απαντάται στον ελλαδικό χώρο

Ποιος ξέρει καμιά φορά τι γίνεται.
Το καλοκαίρι μπήκε για τα καλά, ο περισσότερος τόπος στα ορεινά έχει ερημώσει, η παρασιτική βλάστηση οργιάζει. 
Όλο και περισσότερο παρατηρείται και στον τόπο μας το φαινόμενο να
εμφανίζονται φίδια κοντά σε σπίτια. 
Καλό θα είναι να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που έχουμε το κακό συναπάντημα που λένε με καμιά οχιά, το μοναδικό δηλητηριώδες και επικίνδυνο είδος φιδιού, όπως λένε οι ειδικοί, που απαντάται στον ελλαδικό χώρο. 
Να ξέρουμε πάντως ότι τα φίδια δεν επιτίθενται και δεν δαγκώνουν αν δεν βρεθούν σε κίνδυνο. 
Τα περισσότερα δαγκώματα που παρατηρούνται στα μέρη μας είναι γιατί άθελά του καμιά φορά πατάει κανείς κάποιο φίδι με αποτέλεσμα αυτό να αισθανθεί ότι απειλείται και να δαγκώσει.
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα φίδια και τον πραγματικό βαθμό της επικινδυνότητάς τους. Τι πρέπει να κάνετε αν… συναντήσετε οχιά και τι αν σας δαγκώσει.
Στην Ελλάδα αριθμούνται συνολικά 22 είδη φιδιών (δεν περιλαμβάνονται τα υποείδη), με την οχιά να είναι το μόνο δηλητηριώδες και πραγματικά επικίνδυνο.
 Το είδος που απαντάται κυρίως είναι το Vipera ammodytes. 
Το μέγιστο μήκος της οχιάς είναι τα 95 εκατοστά, αν και οι περισσότερες μετρήσεις δείχνουν μέχρι 85 εκατοστά.
Τα θηλυκά είναι συνήθως μεγαλύτερα και πιο ογκώδη από τα αρσενικά. 
Το κύριο χαρακτηριστικό της οχιάς είναι ένα κέρατο που υψώνεται στο μπροστινό μέρος της κεφαλής και το οποίο είναι ελαστικό και μαλακό. Το κέρατο αυτό δείχνει διαγώνια μπροστά. 
Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι ένα σχέδιο ζιγκ – ζαγκ σε όλο το σώμα. 
Τα αρσενικά έχουν πιο έντονο χρωματισμό από τα θηλυκά. Η γλώσσα τους είναι συνήθως μαύρη. Συνήθως οι οχιές είναι δραστήριες σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. 
Παρ’ όλη τη φήμη γύρω από το όνομά τους, η V. Ammodytes είναι συνήθως ληθαργική, όχι τόσο επιθετική και αν δεν την προκαλέσεις δε δαγκώνει. 
Η συμπεριφορά τους αν απειληθούν εξαρτάται. Μερικές μπορεί να δαγκώσουν αμέσως, άλλες μπορεί να σφυρίζουν απλώς…

Η οχιά είναι το μεγαλύτερο και πιθανό το πιο δηλητηριώδες φίδι που βρίσκεται στην Ευρώπη.
Το δηλητήριο είναι συνήθως αρκετά τοξικό.
 Έχει πρωτεολυτικά και νευροτοξικά συστατικά ενώ περιέχει και αιμοτοξίνες. Συμπτώματα, τυπικά ενός τσιμπήματος οχιάς, είναι πόνος, πρήξιμο και αλλαγή του χρώματος του δέρματος.

Εκτός απ’ την οχιά, δηλητηριώδης είναι το Αγιόφιδο ή Γατόφιδο και ο Σαπίτης, τα οποία όμως είναι οπισθόγλυφα, πράγμα που σημαίνει ότι πολύ δύσκολα μπορούν να καταφέρουν δάγκωμα με έκχυση στον άνθρωπο. 
Αλλά και να το κάνουν, το δηλητήριό τους είναι εξαιρετικά ασθενές. Κατά τα άλλα, τα φίδια είναι άκακα και εντελώς παρεξηγημένα…
Σ’ αυτό συνέβαλαν οι θρύλοι και οι παραδόσεις της χώρας μας, όπως φυσικά και ο θρησκειολογικός συμβολισμός του φιδιού με το «κακό» (ο καταραμένος όφις!).
Τα φίδια πάντως τρομάζουν εξίσου με τον άνθρωπο, όταν αντιληφθούν την παρουσία του. Και δεν επιτίθενται παρά μόνο αν απειληθεί η ζωή τους. 
Αν δηλαδή κάποιος δεν επιχειρήσει να σκοτώσει το φίδι, όπως σχεδόν πάντα γίνεται, δεν θα έχει απολύτως κανένα πρόβλημα στη σχέση μαζί του! Πόσο μάλλον όταν αυτή η «σχέση» μπορεί να είναι και επωφελής, αφού τα φίδια είναι οι φυσικοί εξολοθρευτές των τρωκτικών.
Ένα φίδι μπορεί να καταναλώσει μέχρι και χίλια ποντίκια στη ζωή του…

Στην Αιτ/νία δεν έχει γίνει ποτέ ως σήμερα επίσημη καταγραφή των περιστατικών που απασχόλησαν τις υγειονομικές υπηρεσίες, ώστε να υπάρχουν στατιστικά δεδομένα σε βάθος χρόνου για να μπορούν να αξιοποιηθούν. 
Φέτος μόνο… και μέχρι στιγμής, υπάρχουν τρεις άνθρωποι που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Αγρινίου μετά από δάγκωμα φιδιού και ένας στο νοσοκομείο του Μεσολογγίου. 
Το πρώτο πάντως δάγκωμα φέτος έγινε στην περιοχή της Βόνιτσας και ο ασθενής μεταφέρθηκε στο κοντινό νοσοκομείο της Λευκάδας.
Συνολικά δηλαδή… και μέχρι αυτή τη στιγμή έχουμε πέντε περιστατικά. 
Γιατροί όμως με τους οποίους μιλήσαμε, τόσο στο νοσοκομείο Αγρινίου όσο κυρίως σε Κέντρα Υγείας στις αγροτικές περιοχές του νομού, μας ανέφεραν ότι έχουν κληθεί τα τελευταία χρόνια αρκετές φορές να αντιμετωπίσουν τέτοια κρούσματα.
 Συμβουλεύουν δε η μεταφορά να γίνεται άμεσα και υπενθυμίζουν τη γνωστή πρακτική που άμεσα πρέπει να εφαρμόζει κάποιος που υποστεί το δάγκωμα της οχιάς, αυτή δηλαδή της μικρής τομής (δέσιμο για να μην προχωρήσει το δηλητήριο και ρούφηγμα). 
Στα Κέντρα Υγείας πάντως υπάρχουν οι αντιοφικοί οροί. 
Σε περίπτωση που σ’ αυτά μεταφερθεί κάποιος που είχε την «εμπειρία», θα του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και θα μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Τέλος, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι λόγω της παρασιτικής βλάστησης, αλλά και των πολλών εγκαταλελειμμένων σπιτιών, φίδια εμφανίζονται συχνά ακόμη και στον πολεοδομικό ιστό του Αγρινίου. 
Στις παρυφές της πόλης η εμφάνισή τους είναι συχνότατη.
Το θειάφι θεωρείται απωθητικό των φιδιών, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος όμως είναι η αποψίλωση και ο καθαρισμός κτημάτων και αγροικιών (όπου και τα περισσότερα κρούσματα). 
Οι γάτες δε… κάνουν καλή δουλειά για όσους δεν θέλουν να έχουν «ανεπιθύμητους» επισκέπτες.

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.