Σάββατο 13 Μαΐου 2017

Πως να Χρησιμοποιήστε τη Στάχτη στον Κήπο! Όλα τα Μυστικά που Πρέπει να Ξέρετε!

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε με τη στάχτη του υπαίθριου φούρνου σας είναι να την χρησιμοποιήσετε στον κήπο, παρά να την πετάξετε. 
Τα θρεπτικά στοιχεία που περιέχει η στάχτη. 
Ο καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε την στάχτη είναι να την απλώσετε στα παρτέρια σας πριν τη φύτευση. 
Είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνει με προσοχή
και να μην υπερβάλλετε στις δόσεις, όπως και να προσέχετε από τι ξύλο προέρχεται, π.χ. η στάχτη από ξύλο φλαμουριάς αυξάνει υπερβολικά το pH. 
Τα θρεπτικά στοιχεία που περιέχει είναι ανθρακικό ασβέστιο περίπου 25%, 3% κάλιο, φωσφόρο, μαγγάνιο και ψευδάργυρο
Σε σύγκριση με τα εμπορικά λιπάσματα, μπορούμε να πούμε ότι είναι 0-1-3 (Ν-Ρ-Κ).
Ο φώσφορος είναι χρήσιμος για την ανάπτυξη των ριζών, τον χρωματισμό των λουλουδιών, ενώ ενισχύει τη γεύση των φρούτων μαζί με το κάλιο, πράγματα που ζητάμε για την ανάπτυξη των καλλωπιστικών μας και την καλλιέργεια των κηπευτικών. 
Επίσης, πολλά ακόμη ιχνοστοιχεία βρίσκονται στην στάχτη, όπως μαγνήσιο, σίδηρος, χαλκός, βόριο κλπ, η συγκέντρωση των οποίων εξαρτάται από το είδος του ξύλου που χρησιμοποιήθηκε για την καύση.
Ιδιότητες της στάχτης ανάλογα το είδος ξύλου που χρησιμοποιήθηκε
Η τέφρα από πλατύφυλλα δέντρα σκληρού ξύλου είναι πιο χρήσιμη και περιέχει περισσότερα ιχνοστοιχεία από την τέφρα δέντρων με μαλακό ξύλο. Μαλακό ξύλο έχουν τα κωνοφόρα με και στενόφυλλα δέντρα, των οποίων τα φύλλα μοιάζουν με βελόνες.
Επίσης, κάτι που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι η τέφρα που παράγεται από το κλάδεμα των δέντρων έχει καλύτερη αναλογία καλίου και άλλων ιχνοστοιχείων, ενώ το ξύλο μεγαλύτερης ηλικίας περιέχει χαμηλότερη συγκέντρωση θρεπτικών ουσιών.
Η χρήση της τέφρας από καυσόξυλα επιτρέπεται στη βιολογική γεωργία. Όμως, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποφευχθεί η χρήση τέφρα που παράγεται από την καύση χαρτιού, βαμμένου ξύλου ή ξυλείας επεξεργασμένης με χημικές ουσίες.
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε στάχτη από κάρβουνα, αλλά αποφεύγετε αυτά που προέρχονται από λιθάνθρακα, διότι περιέχουν μεγάλη συγκέντρωση μετάλλων.
Μπορείτε να διατηρήσετε την τέφρα για αρκετό καιρό στην αποθήκη συσκευάζοντάς τη σε χάρτινους σάκους ή σφραγίζοντάς τη αεροστεγώς σε πλαστικές σακούλες, μακριά από την υγρασία.
Πώς να χρησιμοποιήσετε τη στάχτη στον Κήπο
Απλώστε τη στάχτη απευθείας στα παρτέρια του κήπου που θα φυτέψετε τα λαχανικά σας σκαλίζοντας το χώμα. Κάντε αυτήν την εργασία στα τέλη του χειμώνα ρίχνοντας περίπου 50 - 70 gr ανά τετραγωνικό μέτρο. 
Σε επόμενα στάδια μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε μικρότερες ποσότητες.
Βελτιώνει το κομπόστ
Έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην προετοιμασία του κομπόστ. 
Η τέφρα προσθέτει ιχνοστοιχεία και μικρές ποσότητες καλίου και φωσφόρου στο σωρό σας. 
 Λόγω της ικανότητάς της να αλλάζει το pH του εδάφους, να αποφύγετε την υπερβολική χρήση. 
Έτσι, καθώς συσσωρεύετε υλικά στο κομπόστ, πασπαλίστε παράλληλα μικρές ποσότητες τέφρας σε κάθε 15 εκατοστά επιπλέον στρώματος. 
Αν κομπόστ σας είναι πλούσιο σε φλούδες φρούτων και άλλα όξινα απόβλητα, μπορείτε να αυξήσει το ποσό της τέφρας.
Απωθεί τα παράσιτα και τα έντομα
Αν τη χρησιμοποιείτε με προσοχή, μπορεί να εφαρμοστεί για να απωθήσετε εχθρούς, όπως γυμνοσάλιαγκες και σαλιγκάρια, καθώς απορροφά υγρά από το σώμα τους. 
Πασπαλίστε με στάχτη την περιοχή γύρω από τα παρτέρια του κήπου σας ή γύρω από τη βάση των δέντρων για να τα προστατεύσετε από τα ανεπιθύμητα παράσιτα. Προσπαθήστε να μην σχηματίσετε παχύ στρώμα τέφρας, καθώς η συσσώρευσή της αυξάνει το επίπεδο του pH και των αλάτων στο έδαφος.
Εφαρμόστε τη σε όξινο έδαφος για να ανεβάσει το επίπεδο του pH
Εφαρμόστε την τέφρα στην περίπτωση που το χώμα σας είναι όξινο και το επίπεδο του pH κάτω από 6. 
Τα περισσότερα από τα φυτά αναπτύσσονται καλά σε ελαφρά όξινο έως ουδέτερο έδαφος με το επίπεδο pH να κυμαίνεται από 6 έως 7. 
Αποφεύγετε την υπερβολική χρήση του, εάν το χώμα σας είναι ήδη ουδέτερο.
Χρησιμοποιήστε τη σε λαχανικά που αναπτύσσονται σε ουδέτερο και ελαφρώς αλκαλικό έδαφος
Λαχανικά όπως οι ντομάτες, το μπρόκολο, τα λάχανα, η ρόκα, οι αγκινάρες, τα σπαράγγια, τα παντζάρια και άλλα ριζώδη λαχανικά προτιμούν ουδέτερο έως ελαφρώς αλκαλικό έδαφος με το επίπεδο pH να κυμαίνεται περίπου στο 6 έως 7,6.
Η τέφρα είναι επίσης χρήσιμη για φυτά που αναπτύσσουν όγκους στις ρίζες. (Λάχανα, Κουνουπίδια)
Προφυλάξεις
1. Επειδή η τέφρα αυξάνει το pH, τη στιγμή που την εφαρμόζετε, να φοράτε προστατευτικά γυαλιά και γάντια. Αν η τέφρα είναι πολύ λεπτή και εξαπλώνεται, φορέστε  επίσης μια μάσκα.
2. Μην αναμιγνύετε και εφαρμόζετε την τέφρα μαζί με αζωτούχα λιπάσματα, όπως θειική αμμωνία, ουρία και νιτρική αμμωνία. Αυτά τα λιπάσματα αναδίδουν αμμωνία όταν έρθουν σε επαφή με κάποια ουσία που έχει υψηλό επίπεδο pH, όπως είναι η τέφρα.
3. Μην εφαρμόζετε στάχτη σε σπορόφυτα.
4. Μην εφαρμόζετε και μην αφήνετε εκτεθειμένη τη στάχτη κατά τη διάρκεια της βροχής, αλλιώς ένα από τα απαραίτητα στοιχεία, το κάλιο, χρήσιμο στο σχηματισμό των ανθέων και των φρούτων, που είναι διαθέσιμο σε διαλυτή μορφή, θα εκπλυθεί.
5. Μην εφαρμόζετε την τέφρα στις τριανταφυλλιές, στα ροδόδεντρα, στις αζαλέες και τις πατάτες.
Εάν χρησιμοποιείτε την στάχτη στον κήπο με σύνεση και περιστασιακά, μπορείτε εύκολα να αλλάξετε και να τροποποιήσετε το χώμα στον κήπο σας χωρίς κανένα πρόβλημα.
Του Θανάση Αργυρόπουλου (Γεωπόνος ΑΠΘ)

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.