Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Σενάρια Εφεδρείας

Τα βασικά σενάρια για εφεδρεία - 35.000 σε πρόωρη σύνταξη
Την πιθανότητα να επιταχυνθεί η συνταξιοδότηση όσων δημοσίων υπαλλήλων συμπληρώνουν τον αναγκαίο χρόνο το 2016 και το 2017 εξετάζουν τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Πιο κοντά στη συνταξιοδότηση θα βρεθούν οι 35.000 υπάλληλοι που συμπληρώνουν τον εργασιακό τους βίο το 2016 και το 2017, με στόχο να ενταχθούν στο καθεστώς συνταξιοδοτικής ωρίμανσης και να
επιτευχθεί ο στόχος των 150.000 αποχωρήσεων από το Δημόσιο μέχρι το 2015. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Α. Μανιτάκης, έχει αποστείλει στο υπουργείο Οικονομικών προς αποτίμηση τα βασικά σενάρια που αφορούν το καθεστώς της «συνταξιοδοτικής ωρίμανσης»
το οποίο θα κληθεί, σε συνδυασμό με την εφαρμογή της διαθεσιμότητας μετά από αξιολόγηση, να αντικαταστήσει το νομοθετικό πλαίσιο της εφεδρείας.
Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι με βάση τα πλέον συντηρητικά σενάρια που έχει επεξεργαστεί ιδιωτική εταιρεία για τις αποχωρήσεις στο Δημόσιο, από το 2011 μέχρι το 2015, θα έχουν συνταξιοδοτηθεί περίπου 115.000 υπάλληλοι. Φέτος αναμένεται να αποχωρήσουν συνολικά 25.000 υπάλληλοι, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστούν οι ίδιοι ρυθμοί και τα επόμενα τρία χρόνια. Τα σενάρια της «συνταξιοδοτικής ωρίμανσης» που επεξεργάστηκε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης περιλαμβάνουν εναλλακτικά:
1. Πρόωρη συνταξιοδότηση: Τη μείωση των ηλιακών ορίων συνταξιοδότησης κατά δύο ή τρία χρόνια, σε ένα μεταβατικό στάδιο που θα διαρκέσει μόνο τη διετία 2013-14. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει κίνητρο για να «βγουν» εθελοντικά στη σύνταξη όσοι θα έπρεπε να συνταξιοδοτηθούν το 2016 και το 2017.
2. Προσυνταξιοδοτικό καθεστώς: Δεν έχει αποκλειστεί από το υπουργείο Οικονομικών το ενδεχόμενο να τεθούν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς για 2-3 χρόνια, λαμβάνοντας αμοιβή το 60% των αποδοχών τους και μετά να συνταξιοδοτηθούν αμέσως όσοι δημόσιοι υπάλληλοι συμπληρώνουν τον εργασιακό τους βίο το 2016 και το 2017.
3. Κίνητρα για αναγνώριση προϋπηρεσίας: Συζητείται επίσης το σενάριο να οριστεί χρονοδιάγραμμα για την αναγνώριση των πλασματικών χρόνων (εκπαίδευση, στρατός κτλ.), των χρόνων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, ή της αξιοποίησης του δικαιώματος για πρόωρη συνταξιοδότηση σε όσους το δικαιούνται. Μετά το πέρας της ημερομηνίας που θα προκρίνει η κυβέρνηση, δεν θα υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησης από τους δημοσίους υπάλληλους των συγκεκριμένων μέτρων. Στόχος της πρότασης είναι να «εξωθηθεί» σε συνταξιοδότηση ένα μεγάλο μέρος των υπαλλήλων που δεν έχουν αναγνωρίσει ακόμα τα χρόνια προϋπηρεσίας τους.
Το οικονομικό όφελος από τη «συνταξιοδοτική ωρίμανση», από την οποία θα καλυφθούν περίπου 30.000 θέσεις από το σύνολο των 40.000 αποχωρήσεων που αναζητούνται μέχρι τα τέλη του 2015, αναμένεται να πλησιάσει τα 160 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση οι προτάσεις της κυβέρνησης που θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες θα τεθούν υπό την τελική έγκριση της τρόικας.
Πώς θα γίνει η αξιολόγηση
Στην έξοδο όσοι δεν πάρουν... βάση
Η αξιολόγηση θα αποτελέσει τη βάση για την αποχώρηση 5-10.000 υπαλλήλων, καθώς όσοι δημόσιοι υπάλληλοι «πάρουν» βαθμολογία κάτω από τη βάση, τότε θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Σύμφωνα με τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, οι υπάλληλοι που κρίνονται μη ικανοί να υπηρετούν στο Δημόσιο τίθενται σε διαθεσιμότητα, λαμβάνοντας το 75% των αποδοχών τους για 1 χρόνο και κατόπιν απολύονται.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να παρέμβει στο νομοθετικό πλαίσιο και να αυξήσει τα χρόνια της διαθεσιμότητας σε 2 ή 3 και παράλληλα να μειώσει το ποσό της αναπλήρωσης. Πρώτοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα οι επίορκοι υπάλληλοι για τους οποίους έχουν τελεσιδικήσει καταδικαστικές αποφάσεις των δικαστηρίων και υπηρετούν ακόμα στις θέσεις τους. Η συγκεκριμένη κατηγορία περιλαμβάνει περίπου 3.000 δημοσίους υπαλλήλους σύμφωνα με εκτιμήσεις.
Η αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί μέσω ΑΣΕΠ και εκτός του προσωπικού φακέλου, οι υπάλληλοι πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης θα υποβληθούν σε γραπτό τεστ που έχει επεξεργαστεί η Ανεξάρτητη Αρχή ανά κατηγορία υπαλλήλων. Λόγω του μεγάλου αριθμού των υπαλλήλων έχει προταθεί αρχικά να ξεκινήσει η αξιολόγηση από όσους έχουν εισαχθεί στο Δημόσιο χωρίς διαγωνιστικές διαδικασίες (εκτός ΑΣΕΠ). «Χρυσές» δουλειές πάντως κάνουν ιδιωτικά φροντιστήρια που υπόσχονται την προετοιμασία των δημοσίων υπαλλήλων για τα γραπτά τεστ, καθώς καταφεύγουν σε αυτά χιλιάδες εργαζόμενοι. Στελέχη της δημόσιας διοίκησης αναφέρουν στο «Εθνος» ότι ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα πεδία στα οποία θα εξεταστούν οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι «κλειδί» για την αξιολόγηση και την επανατοποθέτηση των υπαλλήλων θα είναι τα νέα οργανογράμματα που θα διαμορφωθούν μετά την αξιολόγηση των δομών. Μετά την οριστικοποίησή τους αναμένεται να ακολουθήσει σαρωτικό κύμα μετατάξεων ακόμα και σε άλλες πόλεις ή νομούς απ' αυτές που υπηρετούν οι υπάλληλοι που θα κριθούν πλεονάζοντες.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.