των κορεσμένων λιπαρών που περιέχει) έδεσμα μπορεί να αποτελέσει «ασπίδα» ενάντια στον διαβήτη τύπου 2!
Μείωση του κινδύνου
Σύμφωνα με τα ανατρεπτικά ευρήματα τα οποία δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση «American Journal of Clinical Nutrition» η τακτική κατανάλωση τυριού μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 κατά περίπου 12%.
Στη μελέτη σημειώνεται πως παρότι το τυρί είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, πιθανότατα περιέχει και άλλους τύπους λιπαρών τα οποία είναι ευεργετικά για τον οργανισμό. Αναφέρεται παράλληλα πως μια άλλη πιθανή εξήγηση για τα οφέλη του τυριού ενάντια στον διαβήτη είναι ότι κατά τη διάρκεια της ζύμωσής του πυροδοτούνται κάποιες αντιδράσεις που προστατεύουν από τον διαβήτη και τις καρδιοπάθειες.
Ισως και το γιαούρτι
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη μελέτη που ήταν μια από τις μεγαλύτερες στις οποίες διερευνήθηκε ο ρόλος της διατροφής στην υγεία, δεν προέκυψε προστατευτικός ρόλος άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων ενάντια στον διαβήτη, με πιθανή εξαίρεση αυτή του γιαουρτιού.
Σχολιάζοντας πάντως τα νέα ευρήματα ο διευθυντής ερευνών του βρετανικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού Diabetes UK Ιαν Φρέιμ εμφανίστηκε επιφυλακτικός. Όπως είπε ο πληθυσμός δεν θα πρέπει να αυξήσει την ποσότητα τυριού που καταναλώνει προτού τα ευρήματα αυτά επιβεβαιωθούν και από άλλες μελέτες. «Συνεχίζουμε να συστήνουμε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και φτωχή σε αλάτι και λιπαρά. Τα καινούργια ευρήματα δεν δικαιολογούν την αύξηση κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων στο πλαίσιο της πρόληψης εμφάνισης διαβήτη» κατέληξε ο ειδικός.
http://www.tovima.gr