Η λεμονιά είναι ευαίσθητη στο κρύο. Θερμοκρασίες κάτω από
τους 0°C θεωρούνται επικίνδυνες κυρίως, όταν διατηρούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, γιατί προξενούν σοβαρές ζημιές τόσο στην παραγωγή όσο και στα δένδρα.
Αποτυχία άνθισης: Μειωμένος φωτισμός, υπερβολική αζωτούχος λίπανση, λάθος κλάδεμα. Προβείτε στις κατάλληλες διορθωτικές ενέργειες.
Αποτυχία καρπόδεσης: Έλλειψη χειμερινού ψύχους, πολύ υψηλή καλοκαιρινή θερμοκρασία.
Καρπόπτωση: Υπερβολικό πότισμα, υψηλές θερμοκρασίες με ταυτόχρονη απουσία υγρασίας. Προσοχή στο πότισμα. Τα καρποφόρα ποτίζονται 1 φορά την εβδομάδα.
Μικροκαρπία: Τροφοπενία καλίου και ψευδαργύρου. Προσθήκη κατάλληλου λιπάσματος.
Ξεθωριασμένα φύλλα και ιστός σαν της αράχνης: Προσβολή από τετράνυχο. Εφαρμογή ακαρεοκτόνου.
Κίτρινα φύλλα: Έλλειψη θρεπτικών στοιχείων ή υπερβολικό πότισμα. Διορθώστε τις συνθήκες του φυτού.
Κατσάρωμα ή τσαλάκωμα νεαρών κυρίως φύλλων: Προσβολή από έντομα (αφίδες, ακάρεα, φυλλοκνίστης). Εφαρμογή κατάλληλου εντομοκτόνου.
Η εποχή του κλαδέματος δεν είναι κρίσιμη για τα εσπεριδοειδή, αφού μπορούν να κλαδευτούν οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Συνιστάται όμως το κλάδεμα να γίνεται νωρίς την άνοιξη, όταν ο κίνδυνος των παγετών έχει περάσει και δεν έχει αρχίσει ακόμα η ανοιξιάτικη βλαστική ανάπτυξη των δέντρων. Για όλα τα εσπεριδοειδή και ιδιαίτερα για τη λεμονιά, το κλάδεμα καλό είναι να γίνεται σε ξηρές περιόδους κι όχι με βροχερό καιρό για την αποφυγή μολύνσεων, κυρίως από κορυφοξήρα.