Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012

Τι σημαίνει η λέξη “Σπα”;

Η λέξη “Σπα” ακούγεται ολοένα και πιο συχνά στο σύγχρονο ελληνικό λεξιλόγιο. 
Προσδιορίζει όλους εκείνους τους φυσικούς ή τεχνητούς τόπους για την περιποίηση και την αναζωογόνηση του σώματος. Πρόκειται για κέντρα αισθητικής ή φυσικά θέρετρα και συνήθως γίνεται χρήση ιαματικών λουτρών με μεταλλικά ύδατα.
Αντίστοιχα με το βαλανείο και τις θέρμαις των αρχαίων
Ελλήνων Η λέξη Σπα στην εποχή μας προσδιορίζει την καλοπέραση, την ξενοιασιά και τον απόλυτο φιληδονισμό.
Η λέξη προέρχεται από τη Βελγική πόλη Σπα στη περιφέρεια της Λίεγης (Spa, province de Liège) 
Πρόκειται για μια μικρή πόλη, μόλις 10,000 κατοίκων που αν και ήταν γνωστή για τα ιαματικά λουτρά της από τη Ρωμαϊκή εποχή απέκτησε πανευρωπαϊκή φήμη τον 18ο αιώνα όταν καθιερώθηκε ως θέρετρο της καλής κοινωνίας και μόνιμη λουτρόπολη της Αριστοκρατικής Ευρώπης. 
Για αυτό και εδώ λειτούργησε το πρώτο σύγχρονο καζινό της Ευρώπης. 
H πόλη Σπα, συγκέντρωνε εκτός από την αριστοκρατία και τη διανοούμενους της Ευρώπης, όπως ο Βίκτωρ Ουγκό, ο πατέρας Αλέξανδρος Δουμάς, ο Καζανόβα και άλλους, οι οποίοι πρωτογνώριζαν τις αρωματοθεραπείες, τα ζεστά και κρύα λουτρά. 
Κάτι που στα μέρη μας ήταν γνωστά από την αρχαιότητα και διατηρήθηκαν και στην περίοδο της τουρκοκρατίας (Αιδηψό, Καΐάφα, Λαγκαδά, Σμόκοβου, Νιγρίτας και αλλού).
Τελικά, λόγω του γνωστού γλωσσικού μιμητισμού καθιερώθηκε η ο ονομασία της Βελγικής πόλης Σπα για να δηλώσει κάτι που οι Ελληνες χρησιμοποιούσαν, ασταμάτητα, από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας.

Η ερμηνεία Spa (< salus per acqua) θεωρείται παρετυμολογία.

http://www.24grammata.com
 http://ksipnistere.blogspot.gr

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.