Όλη η δουλεια ξεκινάει από το καλαμπόκι και αυτό που περιέχει μέσα του.
Το καλαμπόκι έχει ένα σκληρό φλοιό, όπου μέσα του περιέχει άμυλο ελαφρώς "υγρασιασμένο".
Όταν λοιπόν ζεστάνουμε το καλαμπόκι, τότε το άμυλο μέσα βράζει και
δημιουργείται τεράστεια πίεση! Σταδιακά η πίεση αυτή αυξάνεται, και όπως είναι φυσικό, ο φλοιός δεν αντέχει και σπάει ή ακόμα καλύτερα, σκάει.
Επειδή όμως αυτό το σκάσιμο γίνεται υπό συνθήκες εξαιρετικής πίεσης, έχουμε μια μικρή έκρηξη! Όπως δηλαδή συμβαίνει και με την κροτίδα.
Τώρα, το βρασμένο άμυλο έχει γίνει στερεό, όπως γίνεται και με το ασπράδι του αυγού αν το βράσουμε.
Επίσης, αποκτάει αφρώδη υφή, μιας και εξαιτίας του βρασμού, το υγρό άμυλο έγινε στερεό σε πιο αραιή μορφή όμως, αποκτώντας έτσι περισσότερο όγκο.
Φανταστείτε δηλαδή σαν να έχουμε ένα πυκνό υγρό, που όταν το βράζουμε, αποκτάει όγκο αλλά το υλικό αυτό πλέον δεν έχει την ίδια πυκνότητα, είναι δηλαδή πολύ πιο αραιό, αλλά πιο ογκώδες.
Έτσι λοιπόν, κατά το βράσιμο του καλαμποκιού παράγεται το ποπ κορν με αυτόν τον τρόπο.
Με πιο απλά λόγια, συμβαίνει το εξής:
είναι κατά κάποιο τρόπο σαν να αλλάζει μορφή το εσωτερικό του, να αυξάνεται ο όγκος του, να σκάει ο φλοιός, και να γυρνάνε τα μέσα έξω, όπου τα μέσα όμως έχουν πλέον αλλάξει μορφή και έχουν αποκτήσει αρκετά μεγάλο όγκο!
Έτσι, έχουμε το ποπ κορν που όλοι αγαπάμε! http://coolweb.gr/kalampoki-popcorn/
http://kiou-kirbiologia.blogspot.gr