Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2012

Πως το καλαμπόκι γίνεται ποπ κορν; Τι συμβαίνει όταν ζεσταίνεται;

Αλήθεια, αν και όλοι σας έχετε φάει και απολαύσει ποπ κορν, σκεφτήκατε ποτέ πως γίνεται αυτό το περίεργο άσπρο πραγματάκι;
Όλη η δουλεια ξεκινάει από το καλαμπόκι και αυτό που περιέχει μέσα του.

Το καλαμπόκι έχει ένα σκληρό φλοιό, όπου μέσα του περιέχει άμυλο ελαφρώς "υγρασιασμένο".
Όταν λοιπόν ζεστάνουμε το καλαμπόκι, τότε το άμυλο μέσα βράζει και

δημιουργείται τεράστεια πίεση! Σταδιακά η πίεση αυτή αυξάνεται, και όπως είναι φυσικό, ο φλοιός δεν αντέχει και σπάει ή ακόμα καλύτερα, σκάει.
Επειδή όμως αυτό το σκάσιμο γίνεται υπό συνθήκες εξαιρετικής πίεσης, έχουμε μια μικρή έκρηξη! Όπως δηλαδή συμβαίνει και με την κροτίδα.


Τώρα, το βρασμένο άμυλο έχει γίνει στερεό, όπως γίνεται και με το ασπράδι του αυγού αν το βράσουμε.

καλαμπόκιΕπίσης, αποκτάει αφρώδη υφή, μιας και εξαιτίας του βρασμού, το υγρό άμυλο έγινε στερεό σε πιο αραιή μορφή όμως, αποκτώντας έτσι περισσότερο όγκο.

Φανταστείτε δηλαδή σαν να έχουμε ένα πυκνό υγρό, που όταν το βράζουμε, αποκτάει όγκο αλλά το υλικό αυτό πλέον δεν έχει την ίδια πυκνότητα, είναι δηλαδή πολύ πιο αραιό, αλλά πιο ογκώδες.


Έτσι λοιπόν, κατά το βράσιμο του καλαμποκιού παράγεται το ποπ κορν με αυτόν τον τρόπο.


ποπ κορν

Με πιο απλά λόγια, συμβαίνει το εξής:

είναι κατά κάποιο τρόπο σαν να αλλάζει μορφή το εσωτερικό του, να αυξάνεται ο όγκος του, να σκάει ο φλοιός, και να γυρνάνε τα μέσα έξω, όπου τα μέσα όμως έχουν πλέον αλλάξει μορφή και έχουν αποκτήσει αρκετά μεγάλο όγκο!


Έτσι, έχουμε το
ποπ κορν που όλοι αγαπάμε!  http://coolweb.gr/kalampoki-popcorn/

 http://kiou-kirbiologia.blogspot.gr

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.