Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου 2014

Κι ύστερα .....φεύγουν οι μέλισσες!

MELISSES_ZORZOS1  Γράφει ο Μάρκος Ζώρζος
Φίλοι μου,
Γνωρίζουμε όλοι τις ευεργετικές ιδιωτικές του μελιού που παράγουν οι μέλισσες. Αλλά εκτός από το μέλι οι μέλισσες επιτελούν και ένα ακόμα πιο σημαντικό έργο την επικονίαση των καρπών και γενικότερα τον πολλαπλασιασμό της χλωρίδας μας.
Πριν λίγες μέρες διαβάσαμε ότι ΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ στο νησί μας. Ακούσαμε τον Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για τις μέλισσες κ. Πασχάλη Χαριζάνη να εξηγεί μιλώντας

στον Top Melody 104.9 fm στον δημοσιογράφο Δημήτρη Πράσσο γιατί αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή όχι μόνο στο νησί σας αλλά και αλλού. Πράγματι συμβαίνει γενικά σε όλη σχεδόν την Ελλάδα.
Πρέπει να ξέρουμε ότι κάποια στιγμή δόθηκε έγκριση κάποιων φαρμάκων (περιέχουν νεονικοτινοειδείς ουσίες) από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και με συγκεκριμένο τρόπο εφαρμογής προκειμένου να καταπολεμηθεί το κόκκινο σκαθάρι και η προνύμφη του που αναπτύσσετε καταστρέφοντας κυριολεκτικά τους φοίνικες. Παράλληλα με τις σαφείς εντολές και οδηγίες για τον τρόπο που πρέπει να γίνει η ρίψη του φαρμάκου ήταν να κοπούν οι ταξιανθίες που βγάζει το φυτό (φοίνικας) ώστε να μην έχουν πρόβλημα οι μέλισσες διότι όλα αυτά τα εντομοκτόνα είναι μελισσοτοξικά .
Δυστυχώς το πρόβλημα προέκυψε επειδή δεν εφαρμόστηκαν οι παραπάνω οδηγίες αντίθετα χορηγήθηκαν μεγαλύτερες ποσότητες φαρμάκων, δεν κόπηκαν οι ταξιανθίες κλπ. Βέβαια οι μέλισσες μη έχοντας πολλές επιλογές για την τροφή τους (γύρη) επέλεγαν τα λουλούδια του φοίνικα με τα ανάλογα καταστροφικά αποτελέσματα.
Πολλές φορές, αλλά ακόμα και πριν δυο εβδομάδες από αυτό το φιλόξενo site το santonews, είχα αναφερθεί στην ανάγκη δημιουργίας νέων δενδροστοιχιών στο νησί μας. Ένας επιπλέον σημαντικός λόγος ήταν κι αυτός. Σκεφτείτε ότι αν οι μέλισσες είχαν και άλλες επιλογές το πρόβλημα ίσως να ήταν μικρότερο και η παραγωγή μελιού στον τόπο μας μεγαλύτερη.
Με την ευκαιρία θα ήθελα να επιμείνω και να επισημάνω την ανάγκη δενδροστοιχιών με καρποφόρα αλλά και καλλωπιστικά δένδρα που εκτός από την βοήθεια που θα προσφέρουν στα ταλαιπωρημένα σμήνη των μελισσών να ορθοποδήσουν ξανά θα είναι και ένα πραγματικά αξιοζήλευτο θέαμα να βλέπει κανείς να παίρνουν χρώμα οι δρόμοι τις Σαντορίνης ανάλογα με την εποχή από τα εξαιρετικά χρώματα που μας δίνει η ανθοφορία των δένδρων (κόκκινο άσπρο μωβ κίτρινο…).
Φυσικά δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι με την ανάπτυξη των μελισσών η αγροτική παραγωγή θα αυξηθεί. Επί πλέον με τον τρόπο αυτό δηλ την δημιουργία δενδροστοιχιών σε κεντρικούς αλλά και σε αγροτικούς δρόμους θα έχουμε το δικό μας μικρόκλιμα.
Επειδή κάποιος μπορεί να πει ότι τα διάφορα δένδρα καρποφόρα ή καλλωπιστικά θα δημιουργήσουν πρόβλημα στον αμπελώνα, νομίζω ότι μάλλον θα βοηθήσουν παρά θα βλάψουν γιατί θα λειτουργήσουν ως φυσικοί φράκτες που θα έχει σαν αποτέλεσμα να κρατάνε τον πολύ αέρα που σε συνδυασμό με το χώμα μας θα έκανε ζημιά. Ας μην ξεχνάμε ότι ο αέρας είναι αυτός που δημιουργεί το μεγάλο πρόβλημα ΣΤΟΝ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΜΑΣ. Όσο για την ανθοφορία των δενδροστοιχιών προκειμένου να μην συμπίπτει με την ανθοφορία του αμπελώνα αυτό είναι κάτι που μπορεί να συζητηθεί. Ας δούμε όμως και από την άλλη μεριά ότι μπορεί να έχουμε ένα ακόμα πιο ποικιλόμορφο αρωματικό και γευστικό αποτέλεσμα
Νομίζω ότι αυτό τόσο σημαντικό πρόβλημα που πρόεκυψε με τις μέλισσες και που αν το αφήσουμε να πάρει διαστάσεις θα είναι μόνο για το κακό μας μακάρι να γίνει αιτία να σκεφτούμε όλοι εμείς αλλά πρώτα- πρώτα ο δήμαρχος μας και το δημοτικό συμβούλιο του νησιού μας μήπως ήρθε η ώρα να τεθεί σοβαρά ως θέμα στο τραπέζι των συνεδριάσεων η δημιουργία νέων δενδροστοιχιών.
με εκτίμηση
Μάρκος Ζώρζος

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.