Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Αντριώτικη κολοκυθοφουρτάλια

Πόσο πιο ανοιξιάτικο μπορεί να 'ναι ένα φαγητό; Ηλιόλουστο φαγητό. Τα πρώτα κολοκυθάκια που έκαναν την εμφάνισή τους, χλοερά και τόσο αρωματικά, θα μπουν στο τηγάνι μου για τη φουρτάλια του μεσημεριανού τραπεζιού ώστε να τιμήσουμε και το λατρεμένο μας νησί, την Άνδρο. Υλικά 1 ½ κιλό κολοκυθάκια
8 αυγά φρέσκα
  • 1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο χοντροκομμένο ή φρέσκο άνιθο
  • 3 - 4 φρέσκα χλωρά κρεμμυδάκια
  • ελαιόλαδο και μόνο, μισό φλιτζάνι του τσαγιού για το σωτάρισμα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κορν φλάουρ
  • 1 φλιτζ. του καφέ κρύο γάλα
  • λίγο αλάτι και λιγάκι άσπρο πιπέρι
  • Πλένουμε και κόβουμε σε ροδέλες τα κολοκυθάκια (4 mm πάχος περίπου) και αμέσως τα βάζουμε σε βαθύ τηγάνι (αν γίνεται αντικολλητικό) μαζί με το ελαιόλαδο. Χωρίς πολύ τάραγμα, τα σωταρουμε ελαφρά (προσέχουμε να μην τα λιώσουμε) μέχρι να ροδίσουν και να εξατμιστούν αρκετά τα υγρά τους.Όσο τα σωτάρουμε, διαλύουμε το κορν φλάουρ στο γάλα. Σε ένα βαθύ μπωλ χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά, ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι και το γάλα με το κορν φλάουρ (για να πάρει τα τυχόν υγρά και να σμίξουν ωραία τα κολοκυθάκια). Μόλις ροδίσουν, τα σκεπάζουμε με το καπάκι του τηγανιού και στραγγίζουμε όσα υγρά έχουν μείνει. Τα ξαναβάζουμε στη φωτιά και ρίχνουμε τον δυόσμο και το φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι.
    Αμέσως ρίχνουμε το μίγμα με τα χτυπημένα αυγά και χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά, το σιγοψήνουμε και φροντίζουμε τα αυγά να αγκαλιάσουνε γύρω - γύρω τα κολοκυθάκια. Όταν δούμε και σμίγει η φουρτάλια, ετοιμαζόμαστε για το "μπατάρισμα". Με ένα μεγάλο πιάτο ή με το καπάκι του τηγανιού καπακώνουμε και γυρίζουμε άνω - κάτω τη φουρτάλια ώστε να ψηθεί και απο την κάτω της μεριά - αυτό θέλει κέφι, μαεστρία, δύναμη και όχι πανικό, ένα πανί να βαστάμε το καπάκι για να μη καούμε.




    Ξανά πάνω σε σιγανή φωτιά για να αποψηθεί και ακόμα ένα "μπατάρισμα" για να βεβαιωθούμε ότι έχει ψηθεί σωστά (αν φοβάστε τα "μπαταρίσματα", βάλτε τη φουρτάλια με το τηγάνι σε αναμμένο φούρνο για δέκα λεπτά και εέναι το ίδιο). Σερβίρεται και τρώγεται ζεστή, μόλις βγει απ' το τηγάνι ( εγώ την προτιμώ και κρύα, ακόμα και την άλλη μέρα, απ' το ψυγείο).
    Συνοδεύουμε τη φουρτάλια οπωσδήποτε με άσπρο τυρί και με δροσερή πράσινη σαλάτα. Προαιρετικά την συνοδεύουμε και την στολίζουμε με αντριώτικα λουκάνικα. 
     http://www.bostanistas.gr

    Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

    Τα λάθη....

    Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

    Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

    Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
    Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
    Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
    Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

    Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

    Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.