Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2014

“Ο τάφος της Αμφίπολης έχει λεηλατηθεί”

Κι όμως ο φόβος ότι ο τάφος όχι απλά έχει συληθεί, αλλά έχει λεηλατηθεί και μάλιστα εκατοντάδες , αν όχι χιλιάδες χρόνια πριν, είναι υπαρκτός. Το ενδεχόμενο το μνημείο της Αμφίπολης να μπήκε στο στόχαστρο ακόμη και λίγο μετά την κατασκευή του είναι ανοιχτό.
Η άποψη πολλών αρχαιολόγων είναι πως οι ενδείξεις ότι οι συνάδελφοί τους που κάνουν την ανασκαφή στον λόγο Καστά στην Αμφίπολη δεν θα είναι οι πρώτοι που μπαίνουν στον τάφο είναι ισχυρές.
Το γεγονός λένε ότι ο τάφος είναι καλυμμένος με χώμα, έχει οπές και φθορές στα αγάλματα δείχνει είτε σύληση είτε λεηλασία.

Η σχεδίαση του τάφου με έναν μεγάλο και λαμπρό διάδρομο στον οποίο δέσποζαν οι Σφίγγες και στη συνέχεια οι Κόρες δεν συνάδει λένε οι ειδική με τη σφράγιση με δύο διαφραγματικούς τοίχους και την ύπαρξη τόνων χωμάτων.
Ο τόσο λαμπρός διάδρομος φτιάχθηκε ώστε το μνημείο ως την είσοδο του θαλάμου να είναι επισκέψιμο. Έτσι δεν υπήρχε κανένας λόγος σφράγισης... πλην του μεγάλου κινδύνου είτε από κλοπή είτε από λεηλασία.
Είναι πολύ πιθανό το μνημείο για πολλά χρόνια να ήταν “ανοιχτό” σε επισκέψεις και τελετές μνήμης του νεκρού, όμως κάποια στιγμή είτε δέχθηκε... επισκέψεις τυμβωρύχων, είτε κατά τη διάρκεια αναταραχών ή κάποιας εισβολής βρέθηκε στο στόχαστρο.
Οι καταστροφές στα κεφάλια και τα φτερά των Σφιγγών, αλλά και στα χέρια και τα πρόσωπα των “Καρυατίδων” οδηγούν σε λεηλασία σε επίθεση από πλήθος που είχε καταστροφική διάθεση. Τουλάχιστον αυτού του είδους τα σημάδια έχουν άλλα μνημεία που βρέθηκαν στο στόχαστρο ανάλογων επιθέσεων.
Η Μακεδονία επί αιώνες βρέθηκε στο επίκεντρο αναταραχών. Υπήρξαν πολλές διαμάχες μεταξύ των επιγόνων του Μ. Αλεξάνδρου, εισβολές από Ρωμαίους, διαμάχες μεταξύ των Ρωμαίων... Μια σειρά ιστορικών γεγονότων δείχνει ότι η περιοχή βρισκόταν σε διαρκή αναβρασμό.
Πιθανότατα λένε οι ειδικοί το μνημείο μπήκε στο στόχαστρο και έτσι πάρθηκε η απόφαση να μπει το χώμα και να κατασκευαστούν και οι (τουλάχιστον) δύο διαφραγματικοί τοίχοι ώστε να μην επιτρέπεται η πρόσβαση και η βεβήλωση του νεκρού ή των νεκρών.
Επίσης οι οπές πάνω απ' την επιφάνεια των χωμάτων ναι μεν μπορεί να εξυπηρετούσε την διαδικασία “οχύρωσης” του μνημείου με χώμα, μπορεί όμως να δημιουργήθηκαν και από τυμβωρύχους που εκμεταλλεύτηκαν το κενό πάνω από το χώμα ως τον θόλο για να περάσουν μέχρι τον τάφο.
Οι οριστικές απαντήσεις πάντως θα δοθούν μόνο όταν οι αρχαιολόγοι φτάσουν στον επόμενο τοίχο ο οποίος πιθανότατα αποτελεί και εκείνον που φιλοξενεί την είσοδο στον προθάλαμο και τον νεκρικό θάλαμο.
Ως τότε όλα είναι θεωρίες..

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.